TÜRK İŞADAMLARININ HOLLANDA İÇİN VİZE ÇİLESİ BNR RADYOSUNDA TARTIŞILACAK

Yarın sabah saat 06.00’da başlayacak olan programın konuğu Ethem Emre

Türk Dünyasından Haberler 31.08.2022 12:39:00 0
TÜRK İŞADAMLARININ HOLLANDA İÇİN VİZE ÇİLESİ BNR RADYOSUNDA TARTIŞILACAK

Yarın sabah saat 06.00’da başlayacak olan programın konuğu Ethem Emre

Vize işlemini taşeron bir firmaya devreden Hollanda, 2012 yılında yargı kararı ile vizeyi kaldırmıştı ama şimdi vize için iki ay bekletiyor.

İlhan KARAÇAY’ın haberi:

Hollanda’nın Türk işadamları için uyguladığı vize işlemi, yarın (1 Eylül Perşembe)
BNR (Business Nieuwsradio) programında tartışılacak.

kişi, duvar, adam, takım içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
Ethem Emre

Sabah saat 06.00’da başlayacak olan olan Ochtendspits adlı programa davetliler arasında, Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği Başkanı Ethem Emre de yer alacak.

kişi, kravat, adam, takım içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
Wesley Weerts

Saat 07.00 sularında söz alacağı tahmin edilen Ethem Emre, programı hazırlayan redaktör Wesley Weerts ile yaptığı ön görüşmelerde, Türk işadamlarının vize başvurularının iki ay sonra sonuçlandığını ve vize işini devralan taşeron firma VFS Global’ın da yetersiz kaldığını an

metin, adam, sarı içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
Bas van Werven

Saat 10.00’na kadar sürecek olan Ochtendspits programını ünlü suncu Bas van Werven yönetecek.
Bir hafta boyunca günün çeşitli saatlerinde tekrarlanacak olan programda, Hollanda’nın çeşitli ikili anlaşmalara ve mahkeme kararlarına rağmen, vize konusunda zorluklar çıkardığı dile getirilecek.

2012 Yılında, Hollanda’da faaliyet gösteren avukat Ejder Köse’nin açmış olduğu bir dava sonucunda, Hollanda hükümeti Türk işadamları için vize işlemini kaldırmıştı.

İsterseniz o günkü habere bir göz atalım:

Hollanda’dan işadamlarına vize müjdesi!

Hollanda Danıştay’ı, Türk vatandaşlarının Almanya’dan sonra Hollanda’ya da vizesiz girebileceği ve oturma izni olmadan 3 ay bu ülkede kalabileceği konusunu karara bağladı.

Hollanda Danıştay’ı, Türk vatandaşlarının Almanya’dan sonra Hollanda’ya da vizesiz girebileceği ve oturma izni olmadan 3 ay bu ülkede kalabileceği konusunu karara bağladı. Buna göre, Türk vatandaşlarının tümü değil ama işadamları Hollanda’ya vizesiz giriş yapabilecek.

Hollanda Yüksek İdare Mahkemesi (Danıştay), Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın Türk vatandaşlarına uygulanan vize itiraz konusunu karara bağladı. Danıştay, 14 Şubat 2011 tarihinde Hollanda’da çok heyetli Haarlem Mahkemesi’nin, Türk vatandaşlarının bu ülkeye vizesiz girebileceği ve oturma izni olmadan en fazla 3 ay burada kalabileceği kararını bozarak, sadece Türk işadamlarının bu ülkeye vizesiz girebileceği yönünde değitirdi.

Türk kökenli Avukat Ejder Köse, Danıştay’ın aldığı kararı “Türk toplumu için mükemmel bir karar diyerek şu şekilde değerlendirdi:

“Hollanda Danıştayı 14 Mart 2012 tarihli ve 201102803/1/V3 sayılı kararında Türk işadamı sıfatını taşıyan ve hizmet sunucularına Hollanda tarafından 1982 yılında yürürlüğe konulan vizenin 1963 Ankara Antlaşmasının eşitlik ilkesini içeren 9. maddesine ve AB-Türkiye 1970 Katma Protokolünün 41. maddesine aykırı olduğunu kesin karara bağlamıştır. Katma Protokol 1 Ocak 1973 tarihinde yürürlüğe girdiği için bu tarihten itibaren 9. madde ve Katma Protokolun 41. maddesi sonucu Türklere vize uygulamayan AB ülkeleri bu tarihten sonra da vize uygulayamazlar. Bu karar tüm Türk işadamlarına hayırlı olsun.

Bu karar gereği hukuken Türkiye’den Hollanda’ya gelen Türk işadamları ve hizmet sunucuları pasaport, Ticaret Odası Sicil kaydı, meslek odası kayıt belgesi, Hollanda’da iş görüşmesini teyit eden bir davet mektubu gibi belgelerle beraber vizesiz girişte ısrar edebilirler. Ancak yine de vatandaşlarımızı uyarmak isterim. Kendilerine şimdilik vizesiz gelmelerini tavsiye etmiyorum. Hollanda hükümetinin siyasal kararını beklemek gerekir. Aksi takdirde sınırda sorun yaşayabilirler.”

Hollanda’da çok heyetli Haarlem Mahkemesi, vizesiz Hollanda’ya girmek isterken Schiphol Havaalanından geri gönderilen Türk İşadamı Cahit Yılmaz’ın iki sene önce açtığı davayı, 14 Şubat 2011 tarihinde görüşmüş, Türkiye ile AB arasında 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması ve ona istinaden 1973 tarihli katma protokolün 41. maddesini kaynak göstererek Türk vatandaşlarının Hollanda’ya vizesiz girebileceği ve oturma izni olmadan bu ülkede 3 ay kalabileceği yönünde bir karar almıştı. Hollanda Göç ve Mülteciler Bakanlığı da alınan bu karara 4 Mart 2011 tarihinde itiraz etmişti.

BAKALIM SONUÇ NE OLACAK?
Hollanda’nın Türkiye ile ilgili çeşitli sözleşmelere uymaması ve ticari ilişkilerin iyi olmasına rağmen Türk işadamlarına vize mecburiyeti koyması ve bunu zorlaması, bakaım bu programdan sonra bir değişikliğe neden olacak mı?

 

 

ARTUKLU HABERAJANSI-HOLLANDA


25.9° / 14.7°
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00