TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları dolayısıyla Türkiye`ye gelen öğrencileri kabul etti.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları dolayısıyla Türkiye`ye gelen öğrencileri kabul etti.
Öğrencilere tek tek nereden geldiklerini soran Çiçek, Güney Kore, Kırım, Gürcistan, Bosna Hersek, Afganistan, Pakistan, Nahçıvan, Tunus, Türkmenistan, Kırgızistan ve ABD yanıtlarını aldı.
Türkçe Olimpiyatları Halkla İlişkiler Koordinatörü Hasan Ayasun, Türkiye`yi, Haziran ayı başı itibariyle Türkçe rüzgarı sardığını söyledi. Olimpiyatların, 11 yıl önce 17 ülkeyle başladığını ifade eden Ayasun, bugün 140 ülkeden ve 2 binin üzerinde öğrenciyle Türkiye`nin, Anadolu halkının huzurunda olduklarını belirtti.
Ayasun, Türkiye`de 16 gün şölen havası yaşandığını dile getirerek, "Şarkı, oyunların ötesinde, en önemlisi birlikte yaşama kültürünün en somut örneğini gösteriyorlar. Farklı coğrafyalardan, renklerden, dinlerden olan bu gençler barış, sevgi dili olan Türkçe ile barışı sergiliyor" dedi. Ayasun, 55 ilde, 99 etkinlik yapılacağını dile getirdi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 2013 Dünya Kültür Başkenti olan Eskişehir`de, 9 Haziran`da bir araya geleceklerini kaydetti.
Projenin hayata geçirilmesinde katkı sunanlara teşekkür eden Çiçek, "11 yıldır, her geçen gün biraz daha büyüyerek, gelişerek, 140 oldu, seneye 145 olur, 150 olur, dünyada ne kadar devlet varsa inşallah hepsinde böyle bir kültür şölenini yaşamak kısmet olur. Biz de bunları takdir ve gururla izleriz" dedi.
Türkçe`nin, dünya dili olduğuna işaret eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama sizlerin gayretiyle bu daha da yaygın hale gelmiştir. Daha önce sadece Türk toplulukları, akraba ve soydaş toplulukların olduğu yerde konuşurken, 140 ülkede, buradaki kompozisyona baktığımızda ABD`den Kuzey Afrika`ya, Asya`dan, Avrupa`ya varıncaya kadar hemen hemen tüm kıtalardan gençlerimiz, çocuklarımız, sizlerin çabasıyla Türkçe`nin gelişmesine, yaygınlaşmasına, bu vesileyle dünyanın geleceğini inşa edecek olan bu çocuklarımızın, birbiriyle buluşmalarına, kaynaşmalarına, ortak dünya inşa etmelerine vesile olacaktır. Güzel bir hizmet ifa ediliyor, bu çok da kolay birşey değildir. Devletlerin organize ettiği bir çok işlerde bile bunun kolay olmadığını biliyoruz. Örneğin bir spor olimpiyatlarında 4-5 yıl önceden hazırlıklar yapılarak sonuç ortaya konulabiliyor. Siz ise her yıl yapıyorsunuz. Her yıl böyle büyük bir organizasyon yapmak çok da kolay değil. Türkiye, hepimiz bunun farkındayız. Hepimizin takdir ettiği bir çabadır. Bu projeyi fikir olarak ortaya koyan ve uygulayan herkese teşekkür ediyorum."
Konuşmaların ardından Kırım`dan gelen öğrenci Necip Fazıl Kısakürek`in "Kaldırımlar" şiirini, Nahçıvan`dan gelen öğrenci ise Mevlana`dan "Etme" dizelerini okudu.
Çiçek, daha sonra kendisine hediye edilen Türkmen kaftanı giydi, kalpağını taktı. Çiçek`e, Kırgızistan`dan katılan öğrenci satranç takımı hediye etti, ayrıca 11. yıl plaketi de sunuldu.
ABDULLAH ORTAÇ(AHA)ANKARA
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01