Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Tarihimizden, ecdadımızdan ilham alarak, onlardan ders alarak, örnek ders alarak, onların izinden yürüyerek, en önemlisi de kendimize güvenerek 81 vilayetin, tüm Türkiye`nin çehresini değiştireceğiz ve değiştiriyoruz." dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Tarihimizden, ecdadımızdan ilham alarak, onlardan ders alarak, örnek ders alarak, onların izinden yürüyerek, en önemlisi de kendimize güvenerek 81 vilayetin, tüm Türkiye`nin çehresini değiştireceğiz ve değiştiriyoruz." dedi.
Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Yıldırım ilçesi Mevlana Mahallesi`nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm Töreni`ne katıldı.
Törende konuşan Erdoğan, "Merhum Osman Gazi, yanına oğlu Orhan`ı alarak uzaktan Bursa`yı seyretmiş. Oğlu Orhan`a bir vasiyette bulunmuş. Burası çok önemli, `Ey oğul` demişti Osman Gazi, `Beni Bursa`da Gümüşlükubbe`nin altına defnedin.` Gerçekten de bir müddet sonra Orhan Gazi Bursa`yı fethetti ve babası Osman Gazi`yi şu anda türbesinin bulunduğu yere defnetti" ifadesini kullandı.
Bursa`nın Osmanlı`nın ilk şehri ve ilk başkenti olduğuna işaret eden Erdoğan, Bursa`nın Osmanlı`nın da Cumhuriyet`in de gözbebeği olduğunu vurguladı.
"Tüm Türkiye`nin çehresini değiştireceğiz"
Bursa`nın her zerresiyle tarih olduğunu dile getiren Erdoğan, Bursa`nın tarihin, yeşilin, insan ve tabiatın iç içe geçtiği eşsiz bir şehir olduğunu ifade etti.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bursa bize Osman Gazi`nin, Orhan Gazi`nin, Murat Hüdavendigar`ın, Yıldırım Beyazıd`ın, Çelebi Mehmed`in, Fatih Sultan Mehmed`in babası 2. Murad`ın yadigarıdır. Onun için Bursa`ya haksızlık, tarihe haksızlıktır. Bursa`ya ilgisizlik, ecdada ilgisizliktir.
Ne yazık ki onlarca yıl Bursa`ya haksızlık yapıldı. Şimdi binaları yıkacağız değil mi? Yıldırım`da da binaları yıkacağız değil mi? Burada bir sıkıntı var mı? Yok. Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanıma sesleniyorum; buralarda yapacağımız binalar kibrit kutusu gibi binalar olmayacak. Ne olacak? Osmanlı-Selçuklu mimarisiyle olacak. Ve bunlar zemin artı beş katı da geçmeyecek. Öyle gökdelenler falan istemiyoruz. Bursa`nın yerel mimarisine uygun düşecek. Tüm çevresindeki peyzaj düzenlemesiyle herşeyiyle buralarda oturanlar `Oh be, Allah`a hamdolsun, özlediğim evimize kavuştum` diyecek. Bunu istiyoruz. Onun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bunun denetimini gayet iyi belediyeyle yürütecek.
Bursa onlarca yıl ilgisiz bırakıldı. Çarpık şehirleşmeyle Bursa`da tarih yaralandı, tabiat tahrip edildi, ecdat yadigarı, ata mirası Bursa adeta yağmalandı, çirkinleştirildi. Gecekondularla çarpık yapılarla sağlıksız konutlarla mimarimize, şehircilik anlayışımıza uymayan planlarla Bursa özünden uzaklaştırıldı. Fakat hiç umutsuz olamayacağız, `Böyle gelmiş böyle gider` demeyeceğiz. Zor da olsa zoru yenecek, imkansızı mümkün hale getirecek, inşallah elbirliğiyle Bursa`yı yeniden özüyle yeniden kendi öz ruhuyla buluşturacağız. Bir yandan modern bir Bursa inşa ederken bir yandan da tarihi yeniden günyüzüne çıkaracak, tahribatı inşallah hepbirlikte ortadan kaldıracağız. Geleceğe Bursa gibi marka şehirlerle yaşanabilir şehirlerle dünyanın ilgisine mazhar olan, takdirine mazhar olan şehirlerle yürüyeceğiz. Biz bunu geçmişte yaptık. Tarihte çok büyük şehirler, dünyaya emsal olacak şehirler inşa ettik. Yine yaparız ve inşallah yapacağız. Tarihimizden, ecdadımızdan ilham alarak, onlardan ders alarak, örnek ders alarak, onların izinden yürüyerek, en önemlisi de kendimize güvenerek 81 vilayetin, tüm Türkiye`nin çehresini değiştireceğiz ve değiştiriyoruz."
Mısır`daki gelişmeler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir kardeş ülke Mısır`da herkesi üzen, yaralayan, acılara sevk eden gelişmeler yaşandığını söyledi.
Mısır`da 25 Ocak 2011`de bir halk devrimi gerçekleştiğini hatırlatan Erdoğan, "Mısır demokrasiye ilk adımını attı. Bu bir uyanıştı. Aslında bu otokratik, dayatmacı dikta rejimlerinin yıkılışıydı. Bu, barışa selamdı. Aslında bu Adeviyye`den, Tahrir`den dünya demokrasisine bir selamdı. Ama ne yazık ki bu selamı almayan, gözü olduğu halde görmeyenler de vardı. 70 yıl süren diktatörlük sona erdi. Mısır halkı yöneticilerini sandıkta belirlemeye başladı" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Mısır`da ramazan ayının hemen öncesinde bir askeri darbe yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:
"70 yıl sonra başlayan demokratikleşme süreci, çok ağır şekilde yaralandı. 70 yıl otokratik rejime sabredenler veya o totaliter rejimleri destekleyenler, bir yıl yüzde 52 oyla iş başına gelen Sayın Mursi`ye tahammül edemediler. Bu ne demekti? Bu dünyada `biz demokratız` diyenlerin bir yerde ikiyüzlülüğünü gösteriyordu. Aslında bunlar demokrat değildi. Çünkü bunlar kendilerine kukla olacak rejimleri istiyorlardı. Biliyorlardı ki, Mursi yönetimi, yolsuzluklara son verecekti. Biliyorlardı ki, yoksulluk içinde kıvranan Mısır yeniden ayağa kalkacaktı. Ama buna bir yıl dahi tahammül edemediler ve ne yaptılar? Darbe. `Ama` dediler, `ama` neymiş ama, `Mursi herkesi kucaklamadı.` Nasıl birşey bu, yüzde 52 işbaşına getiriyor. Herkesi kucaklamadı diyenler, kendisine darbe yapan Sisi`yi Genelkurmay Başkanlığına getiren kim? Mursi. Milli Savunma Bakanlığına getiren kim? Mursi. Şu anda Cumhurbaşkanlığına gelen zatı Anayasa Mahkemesi Başkanlığına getiren kim? Mursi. Mursi`nin darbe yapıldığı zaman kabinesinin 3`te 2`si Mübarek`ten kalma bakanlardı. Dünyaya sesleniyorum; bunun neyini inkar edeceksiniz? Bunu yapan bir insana karşı, Milli Savunma Bakanlığına getirdiği kişi, düşünebiliyor musunuz, darbeyi yapıyor. Tabii bunların arkasında olanlar var."Dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-BURSA
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00