`TÜRKİYE IRAK KARDEŞLİĞİ TARTIŞILMAZDIR`

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti ve Irak`ın Bağdat?tan sonra en önemli şehri Erbil?e 6. iş gezisini gerçekleştirdi.

9.03.2017 09:20:03 0
`TÜRKİYE IRAK KARDEŞLİĞİ TARTIŞILMAZDIR`

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti ve  Irak'ın  Bağdat’tan sonra en önemli şehri Erbil’e 6. iş gezisini  gerçekleştirdi.

 

T.C.Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, T.C. Ticari Ataşe Zihni Tuğrul, Erbil Valisi Nawzad Hadi Mawlood, Erbil Belediye Başkanı Saman Mohammed Bilbas, Erbil Sanayi ve Ticaret  Odası Başkanı Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Irak Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr.Dara  Jalil Al-Khayat, Erbil Sanayi ve Ticaret  Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fedaaddin M.Gardy, Üye Rehab Company Yönetim Kurulu Üyesi Sadraddin Kamal, Kürdistan TV Genel Müdürü Karwan Akrey’i ziyaret edildi.

 

TISİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç, TISİAD Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya İl Temsilcisi H.Kenan Yozgatlı ve Irak İşadamları Birliği Halkla İlişkiler Müdürü ve Kürdistan TV savaş muhabiri gazeteci Heyfa  Jaf ziyaretlere  katıldılar.

 

“TÜRKİYE IRAK KARDEŞLİĞİ TARTIŞILMAZDIR

 

Bütün ziyaretlerinde, Türkiye’nin en önemli ticaret partnerlerinden birinin ırak  olduğunu dile getiren Başkan Kılıç, gerek Kürdistan’a gerekse güney Irak’a geldiklerinde kültürel ve sosyal yapısına yabancılık çekmediklerine değindi. Bu yüzden, Mersin’in en fazla ihracat yaptığı ülkenin ırak olduğunu anımsatan başkan kılıç, son yıllarda düşen ihracat rakamlarını artırmak istediklerini belirterek, “Ülkeler arası dostluğun gelişmesinde ticaretin önemi büyük. Türkiye Irak kardeşliği tartışılmazdır. Kuzey Irak’a iş insanlarımız yoğunlaşmış durumda. Bu ilişkileri daha da artırmak istiyoruz” dedi.

 

TISİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç; “Öncelikle, Türkiye – Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik, kültürel ve turizm ilişkilerinin  arttırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için  Irak’taki 19 vilayetten üst düzey bürokratları ve iş insanlarının katılacağı 2017 yılında ilkini   ‘Mersin’de Türkiye Irak İş Zirvesi’ olarak planladık. Bilahare her sene diğer illerimizde de bu iş zirvelerini yapmayı hedeflemekteyiz.  Ancak bu gelişimizde sizleri 21 Nisan 2017 tarihinde Mersin’de düzenleyeceğimiz ‘Türkiye’den ırak’a ihracat (10 Türk firması ) ve ithalat ( 5 Irak firması)  rekortmenleri’ ödül töreni etkinliğimize ve Mersin’i tanımaya davet ediyoruz.

 

Öte yandan önceki gün  ziyaretimizde, Duhok valimizin Türk yatırımcıları Duhok’a daveti ile  7-8-9 nisan 2017 tarihinde Duhok’ta yapılacak ‘yatırım fırsatları iş ziyareti’ etkinliğinde, sizlerde teşrif ederek, sizlerinde Türk yatırımcılarla iş birlikteliği geliştirecek  sektörel Erbil’li iş insanlarını da bir araya getirmenizi bekliyoruz.

 

Irak’a giriş kapısı olması yanı sıra dostluk ilişkilerimizin  en yoğun olduğu Dohuk’u TISİAD olarak pilot il seçtik. Dohuk ile geliştireceğimiz bütün iş ve etkinlikleri, çalışmaları sadece ziyaret ettiğimiz Erbil, Süleymaniye ve Musul illeri Kürdistan değil ırak’ın tamamı 19 ilinde de uygulamaya başlayacağız.

 

Bu arada, Erbil’i, Mersin ve  Antalya ve de uygun göreceğiniz diğer şehirlerimizle kardeş şehir yapmak istiyoruz. Öte yandan, sadece belediyecilik hizmetleri, iş ve işlemlerini kurumsal olarak geliştirmek adına da ‘kardeş belediye’ uygulamasını da Erbil Belediyesi için yapmak istiyoruz.

 

Bu vesile ile  Irak ile ticaretimizi sekteye uğratan Zaho İbrahim Halil hudut kapısında alınan yüksek vergilerin düşürülmesi ve de Bağdat tarafında alınan 2. vergi niteliğindeki gümrük vergilerinin kaldırılması talebimizi de iletiyorum. Bize göstermiş olduğunuz misafirperverliğinize teşekkür eder, plaketimizin kabulünü rica ederim” dedi.

 

“ELBİRLİĞİ İLE TÜRKİYE IRAK İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEK ÇABALARINI SÜRDÜRMELİYİZ”

 

Erbil Baş Konsolosumuz Mehmet Akif İnam,  “Türkiye Irak ilişkilerinin iniş çıkışlı olduğu en hassas dönemlerde aynı coğrafyanın uzantısı durumundaki  bu yörelerdeki dostlarımızla 4 yıldan beri yoğun bir çalışmalar içerisindeyiz. Özellikle son zamanlardaki vize sorunlarını şartlarımızı zorlayarak asgari seviyelere indirdik. azalan ticari hacmimizi de arttırmak için değerli mesai arkadaşım ticari ataşemiz Zihni Tuğrul ve diğer ekip arkadaşlarımızın özverili çaba ve çalışmaları ile de bu son ayda ticaretimiz yükselme trendine başlattık. TISİAD olarak yapmakta olduğunuz ziyaretlerin anlamı ve tesiri bizler tarafından iyi anlaşılmaktadır. bu yoğunluklar içerisinde yapamadığımız ama  bizlerin yapması gerekenleri gönüllü ve özverili olarak yapmanızı takdirle karşılıyoruz. Sahada olan sizlerin bizlerden daha seri ve hızlı hareket ederek önde ve öncü çalışmalarınızda bizimde önünüzü açmak yeri geldiğinde sizlerin arkasında da durarak elbirliği ile Türkiye ırak ilişkilerini geliştirmek çabalarını sürdürmeliyiz. Dohuk’ta yapacağınız 7-8-9 nisan 2017’deki yatırım fırsatları iş gezisi etkinliklerinin bir aşamasına katılmak isterim. 21 nisan 2017 deki Türkiye’den ırak’a ihracat ( 10 Türk firması) ve ithalat ( 5 Irak fiması) rekortmenleri ödül törenine de katılmak arzusundayım. Ayrıca Türkiye’nin ırak  büyükelçisi Sayın Faruk Kaymakçı’yı da etkinliklerinize davet ederseniz isabetli olacaktır. bu vesile ırak’lı yatırımcıları da Türkiye’mizde yatırımlara yönlendirmek lazımdır. tabiatıyla bu karşılıklı gidiş gelişlerle dostluklar pekişip yatırım koşulları da netleşeceğinden Türk Irak ortak şirketlerinin de çoğalması sağlanacaktır ümit ediyorum. Bu arada  TISİAD üyeleriniz sorunları için  her zaman 7/24 bize ulaşabilirler”dedi.

 

“ DOSTUMUZ TÜRKİYE’Yİ SİZ İŞ İNSANLARINI ERBİL’E SIKLIKLA BEKLİYORUZ”

 

Erbil Valisi, “Kürdistan’a verdiği destekle arkasında durarak yıllardır baskı altında kalmamıza son veren dostumuz Türkiye’yi siz iş insanlarını Erbil’e sıklıkla bekliyoruz. Erbil’in  ticari stratejik önemi hepimizce bilinmektedir. Erbil’in daha çağdaş ve modern bir şehir olması yönünde imar ve inşasını sürdürmekteyiz.  Çiftelendirilmiş vergi siyasi bir tavırdır. Bağdat yönetimi sadece bununla kalsa şimdilerde Kürdistanlı nakliye araçlarının Musul’a doğrudan  girmesini de engelleyip Bağdat’a gidip yolu uzattırarak Musul’a gidilmesini sağlatarak 50 km’lik yolu 700-800 km’ye çıkararak yine zulüm etmektedirler. Mersin’i  ve Antalya’yı kardeş şehir olarak görmek istiyoruz’’ dedi.

 

“ ERBİL’İN İMAR  VE İNŞAASI VE PEYZAJI HIZLA DEVAM EDERKEN

BELEDİ HİZMETLERİMİZİN KALİTESİNİ  GELİŞTİRMEYE İHTİYACIMIZ VAR”

 

Erbil Belediye Başkanı Saman Mohammed Bilbas, “Kürdistan’ın başkenti ve en çok yabancı ziyareti alan Erbil’in imar ve inşaası ve peyzajı hızla devam ederken, beledi hizmetlerimizin kalitesini geliştirmeye ihtiyacımız vardır. bu noktada sizlerden idari ve teknik konularda ve yönetim işleyişi ile ilgili danışmanlık desteğini bekliyoruz. genel ekonomik krizden dolayı bazı yatırımlarımız beklemekte yada gecikmekte isede özverili çalışmaktayız. Türk yatırımcıların Erbil’de geliştireceği her türlü yatırımın önünü açarız her türlü desteği veririz” diye konuştu.

 

“KÜRDİSTAN TV TISİAD VE TÜM TÜRK İŞ İNSANLARININ TANITIMINA SONSUZ DESTEK OLACAKTIR”

 

Kürdistan TV Genel Müdürü Karwan Akreyi ise, “Kürdistan TV kurulduğu günden bu yana basın olarak önemli işlevini halen sürdürmektedir. Kürdistan TV her zaman TISİAD ve bütün Türk iş insanlarının tanıtımına sonsuz desteği olacaktır. Haber verdiğiniz takdirde Türkiye ve Irak’taki bütün etkinliklerinize katılacağız. Bu noktada, Türkiye’deki dostlarımıza bir hususu dile getirmek istiyorum. Kürdistan TV adından ürkmesinler. Kürdistan halkı her zaman kalben beynen  Türkiye’nin ve Türk iş insanlarının yanındadır. TISİAD tarafından ticari ilişkilere gösterilen güncel duyarlılıkları ile örnek girişim ve çalışmalarından dolayı TISİAD ve üyelerini  kutluyoruz” dedi.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI

31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19