TÜRKİYE AİHM`DE TAZMİNATA MAHKUM OLDU

Mersin Barosu?nun takip ettiği, bir transseksüel vatandaşın cinsiyet değiştirme operasyonuna izin verilmemesi ile ilgili davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye?yi 7 bin 500 Avro maddi tazminat ödemeye mahkum etti.

13.03.2015 12:28:12 0
TÜRKİYE AİHM`DE TAZMİNATA MAHKUM OLDU

Mersin Barosu’nun takip ettiği, bir transseksüel vatandaşın cinsiyet değiştirme operasyonuna izin verilmemesi ile ilgili davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi 7 bin 500 Avro maddi tazminat ödemeye mahkum etti.

 

Mersin’de yaşayan Y.Y rumuzlu transseksüel vatandaşın cinsiyet değiştirme operasyonuna izin verilmediği için 2008 yılında yaptığı başvuruya ilişkin davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel ve aile yaşamına saygıyla ilgili 8. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği başvuru sahibine 7 bin 500 Avro maddi tazminat ödeyecek.

TÜRKİYE TAZMİNATA MAHKUM OLDU

Mersin Barosu’nun üstlendiği dava ile ilgili Mersin Adliyesi içerisindeki Avukatlar Odası’nda bir basın açıklaması yapan Baro Başkanı Alpay Antmen, AİHM’nin Türkiye’nin başvurucuya manevi zarardan dolayı 7 bin 500 Avro ödemesine karar verdiğini söyleyerek, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 43. ve 44. Maddeleri uyarınca bu karar kesin değildir. Karar tarihinden itibaren 3 ay içerisinde taraflardan herhangi biri kararı Büyük Daire’ye gönderilmesini isteyebilir. Böyle bir talep yapıldığında 5 yargıçtan oluşan bir kurul davanın daha fazla inceleme gerektirip gerektirmediği hususunu inceler. İnceleme gerekiyorsa dava Büyük Daire’de görülür ve nihai karara bağlanır. Büyük Daire’ye gönderme istemi reddedilirse daire kararı o tarihte kesinleşir. Bir karar kesinleştikten sonra Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gözetim ve infazı için gönderilir” dedi.

“ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKI İHLAL EDİLDİ”

Davayı yürüten Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Delegesi avukat Ali Nezhet Bozlu ise Avrupa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, yasanın başvurucuyu bedeni ile ruhu arasındaki çelişkiye mahkum ettiğini savunduklarını söyleyerek, “Dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülmekteyken, başvurucu bu şekilde yaşamını sürdüremeyeceğini sık sık dile getirmesi üzerine, bir kez daha Mersin Mahkemesinde dava açıldı ve bu kez dava hızlı bir şekilde kabul edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10 Mart 2015 tarihli kararında başvurucunun özel hayatına saygı hakkının ihlal edildiği belirtilmiştir. Bu kararda Mahkeme, çok önemli tespitler de yapmıştır. Avrupa Mahkemesi bu kararda: Transseksüellerin kişisel gelişimi ve fiziki ve ahlaki güvenliği hakkının toplumdaki diğerleri kadar tam olduğunu, bunun tartışma konusu yapılamayacağını tekrar etmiştir. Ulusal mahkemelerdeki süreçlerin başvurucunun cinsiyetini tesis etme özgürlüğüyle doğrudan ilgili olduğunu ve bu özgürlüğün kendi kaderini tayin hakkının önemli bir parçası olduğunu vurgulamıştır. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin üremeden yoksun bırakılma ya da cinsiyet geçiş ameliyatı veya hormon terapisi gibi diğer tıbbi prosedürler şart koşulmaksızın, resmi evraklarda bireylerin kendi seçtikleri cinsiyet kimliğinin yer almasının sağlanması için üye devletlere yaptığı çağrıyı hatırlatmıştır. Bu karar Fransızca ve 46 sayfa olup, insan hakları savunucuları tarafından Türkçe’ye çevrileceği Nisan ayı başlarında yayınlanacağı bana bildirilmiştir” dedi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,73% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2441,50% 0,39
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00