Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan en son verilere göre Türkiye?de 150 binin üzerinde hemşire görev yaparken, 2023 yılına kadar hemşire sayısının 300 bine çıkarılmasının hedeflendiği belirlendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan en son verilere göre Türkiye’de 150 binin üzerinde hemşire görev yaparken, 2023 yılına kadar hemşire sayısının 300 bine çıkarılmasının hedeflendiği belirlendi. İstatistiklere göre aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa ülkelerinde her 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı 802 iken Türkiye’de ise bu sayının 251 olduğu tespit edildi. Interpress’in “Hemşireler Haftası” dolayısıyla yapmış olduğu araştırmaya göre, hemşire istihdamı konusunda Batı ülkelerine kıyasla oldukça alt sıralarda yer aldığımız ortaya çıkarken, yılbaşından bu yana sağlık sektörü ile ilgili medyaya 820 binden fazla, sektörün doktorlardan sonra en önemli aktörlerinden olan hemşireler hakkında ise 14 bine yakın haber yansıdığı tespit edildi.
Hemşirelerin en büyük sorunu aşırı iş yükü …
Ülkemizde hemşirelerin en önemli sorununun yetersiz istihdama bağlı ağır iş yükü olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmalar son 10 yılda sağlık hizmetlerinin üç kat artması ve buna bağlı olarak verilen hizmetlerinde çoğalması sonucu hemşirelerin ağır iş yükü altında ezildiğini ortaya koydu. Personel eksikliğinin fazla mesai ve nöbetlerle giderilmeye çalışıldığı hastanelerde bu kez de tıbbi eksiklikler ve hataların beraberinde şiddet vakalarının çoğalmasına yol açtığı belirlendi.
Hemşirelere reçete yazma yetkisi tartışılıyor…
Sağlık hizmetlerinin 7 gün 24 saat sürmesinde en büyük payın hemşirelere ait olduğu belirlenirken, son dönemde hemşirelere reçete yazma yetkisi verilmesi tartışmalarının da gündemde olduğu saptandı. Hemşirelerin gerekli tecrübe ve eğitimlerden geçtikten sonra belirli alanlarda reçete yazmasının doktorlar üzerindeki hasta yükünü büyük oranda azaltacağı belirlendi.
ARTUKLU HABER AJANSI