TÜRKİYE`DE 3 BİN LABORATUVARDAN SADECE 18?İ AKREDİTE

Synlab Laboratuvarları Genel Müdürü Dr. İlker Kütükoğlu, Türkiye?de yaklaşık 3 binden fazla laboratuvar bulunduğunu ancak bunun sadece 18?inin akredite olduğunu söyledi.

19.12.2016 10:34:19 0
TÜRKİYE`DE 3 BİN LABORATUVARDAN SADECE 18?İ AKREDİTE

Synlab Laboratuvarları Genel Müdürü Dr. İlker Kütükoğlu, Türkiye’de yaklaşık 3 binden fazla laboratuvar bulunduğunu ancak bunun sadece 18’inin akredite olduğunu söyledi.

 

Laboratuvarlarda kullanılan sarfa malzemelerinin ve test kitlerinin laboratuvar şartlarında test edilmeden kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Kütükoğlu, yapılacak yeterlilik testlerinden sonra cihazların ve malzemelerin hasta üzerinde kullanılıp kullanılmayacağına karar verildiğini belirtti. Kütükoğlu, bu standartları Türkiye’de çok az laboratuvarın karşıladığına dikkati çekerek, ülkede yaklaşık 3 bin laboratuvar bulunduğunu ve bunların sadece 18 tanesinin akredite olduğunu dile getirdi.

 

TÜRKİYE MERKEZ OLACAK

 

Türkiye’nin, laboratuvar sektöründe hızlı adımlarla ilerleyen önemli bir merkeze dönüştüğünü ifade eden Kütükoğlu, “Bu gücün kaynağında da test çeşitliliği ve kalitesi gelmektedir. Türkiye’nin laboratuvar alanında yaptığı bu atılımda Almanya merkezli, Türkiye dahil 35 ülkede tıbbi laboratuvar hizmeti sunan Synlab gibi güçlü markaların ülkemizdeki yatırımları da etkili olmuştur.” dedi.

 

Kütükoğlu, Avrupa ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durgunluğun, küresel ve bölgesel gelişmelerin tüm sektörleri olduğu gibi sağlık alanını da etkilediğine işaret ederek, “Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen, 2017 yılı için de Türkiye’yi yatırım üssü olarak belirledi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli bölgelerde yeni laboratuvarlarla görüşmeler gerçekleştirmeye başladı. Bu görüşmelerin 2017 yılında sonuçlanmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

 

UCUZ MALZEMEYLE SAĞLIK RİSKE ATILAMAZ

 

Synab Laboratuvarları Genel Müdürü Kütükoğlu, sağlık sistemlerinde malzeme giderlerinin önemli bir maliyet unsuru olduğuna dikkati çekerek, dövizdeki artışın bu maliyeti daha da arttırdığına vurgu yaptı. Kütükoğlu, maliyetten kısmak adına ucuz laboratuvar cihazları ve malzemeleri kullanılarak hastaların sağlıklarının riske atılmaması gerektiğinin altını çizdi.

 
ARTUKLU HABER AJANSI

27.2° / 16°
  • BIST 100

    10676,65%-1,07
  • DOLAR

    32,20% 0,14
  • EURO

    34,87% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2418,60% 0,37
  • Ç. ALTIN

    3917,34% -0,59