`Türkiye?de kentsel dönüşüm yanlış anlaşıldı`

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, kentsel dönüşümün eskiyi yıkıp yerine yenisinin yapılması olmadığına dikkat çekerek, ?Kentsel dönüşüm Türkiye?de yanlış anlaşıldı? dedi.

22.02.2017 07:48:25 0
`Türkiye?de kentsel dönüşüm yanlış anlaşıldı`

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, kentsel dönüşümün eskiyi yıkıp yerine yenisinin yapılması olmadığına dikkat çekerek, “Kentsel dönüşüm Türkiye’de yanlış anlaşıldı” dedi.

 

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”un kabulünün ardından Türkiye’nin hemen her ilinde hızla süren kentsel dönüşümü ve bu kapsamdaki uygulamaları değerlendirdi.

 

Madenli, kentsel dönüşümün, kent bütünü göz önünde bulundurularak, proje kapsamında sistematik olarak yeniden inşa edilmesi şeklinde uygulanması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

 

“UYGULAMALAR BİNA BAZINDA OLMAMALI”

 

“Kentsel dönüşüm ‘riskli binalar’ ve ‘riskli alanlar’ değerlendirilerek projelendirilmeli. Ancak ne yazık ki ülkemizde kentsel dönüm tam anlamıyla uygulanmıyor. Uygulanan projelerin bir kısmı da birçok yanlışı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm eskiyi yıkıp yerine yeni bina dikmek değildir. Bir sistematik içinde olmalıdır. Uygulamalar bina bazında değil, ada bazında değerlendirilmeli. Kent bütünlüğü ve estetiği göz önünde bulundurulmalıdır.”

 

ÇARPIK KENTLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

 

Kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmalar kapsamında ortaya çıkan sorunlara da değinen Madenli, “Bina temelleri atılırken çevredeki yapılara zarar vermemelidir. Ancak her gün ana haber bültenlerinde temel atılırken; komşu binalara verilen zararlara tanık oluyoruz. Binalar çevresine zarar vermeden inşa edilmeli. Depreme dayanıklı olmalı. Bölgenin risk analizi iyi yapılmalıdır. Eskiyi yıkıp yenisini yaparken; telafi edilemez çarpık kentleşmenin önüne geçilmelidir” dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


16.8° / 9.2°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55