Dünyaca tanınmış Türk bilim adamı Oktay Sinanoğlu, tedavi gördüğü ABD'de vefat etti.
Sinanoğlu'nun vefat haberini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından duyurdu.
Çavuşoğlu, "Prof. Oktay Sinanoğlu'na Allah'tan rahmet diliyorum. Cenazesinin ülkemize nakli için Miami Başkonsolosluğumuz gereken işlemleri takip ediyor" açıklamasını yaptı.
"Türkiye'nin Einstein'ı" olarak adlandırılan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, ABD'nin Miami kentinde kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınmıştı.
Oktay Sinanoğlu için oluşturulan Facebook sayfasından yapılan duyuruda da "Sayın hocamız, değerli bilim adamı, ülkemizin gururu, onuru, Türkçe savaşçısı, ülkesine ve milletine aşık Oktay Sinanoğlu gece saat 03.00 sıralarında vefat etmiştir. Hocamıza Allah'tan rahmet, başta eşi Dilek Sinanoğlu olmak üzere tüm sevenlerine baş sağlığı dileriz" ifadesi yer aldı.
Türkiye’nin Einstein’ı hayatını kaybetti
Yaptığı çalışmalarla dünyaya adını duyuran ve Türkiye’nin Einstein’ı olarak tanınan Türk bilim adamı Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, tedavi gördüğü Amerika’da hayatını kaybetti.
Yaptığı çalışmalarla adını dünyaya duyuran, henüz 28 yaşındayken 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandıran ve 2 kez Nobel Ödülü’ne aday gösterilen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun hayatını kaybetmesi hem Türkiye’yi hem de bilim dünyasını yasa boğdu. Hayatını bilime adayan, dünyada sayısız ödüle değer görülen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, özel bir kanun ile ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmesiyle de tanınıyor.
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu kimdir?
Oktay Sinanoğlu, 1935’de babası Nüzhet Haşım Sinanoğlu’nun Türkiye Başkonsolosu olarak görev yaptığı Bari’de dünyaya geldi. 1939 yılında İtalya'da II. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından ailesiyle birlikte Türkiye'ye dönen Sinanoğlu, TED Koleji olan Ankara Yenişehir Lisesi'ne burslu öğrenci olarak girdi. 1953 yılında bu okulu birincilikle bitiren Sinanoğlu, Kimya Mühendisliği okumak üzere ABD'ye gitti. 1956'da ise ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği'ni birincilikle bitirdi.
Enstitüyü 8 ayda bitirdi
1957 yılında girdiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü sekiz ayda bitirerek, yüksek kimya mühendisi olan Sinanoğlu, önemli bir ödül olan "Alfred Sloan" ödülünün de sahibi oldu. Kuramsal kimya doktorasını tamamlayan Sinanoğlu, 1960 yılında ise Yale Üniversitesi'nde öğretim üyesi (asistan profesör) oldu.
50 yıldır çözülemeyen kuramın sırrını buldu
28 yaşındayken Yale Üniversitesi’nde asistan profesör olarak çalışmaya başlayan Sinanoğlu, 1963 yılında 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak, "tam profesör" unvanını aldı. Bu unvan ile modern üniversite ve Yale Üniversitesi tarihinin en genç profesörü oldu. 1964'te ise ODTÜ'ye danışman profesör olan Sinanoğlu, Yale Üniversitesi’nde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı.
Sayısız ödül kazandı
1973'de Almanya'nın en yüksek "Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü"nü ilk kazanan kişi olmasının yanı sıra Sinanoğlu, 1975'de Japonya'nın "Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü"nü de alarak bilim dünyasına adını altın harflerle yazdırdı. 1975 yılında ise özel bir kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verildi. 1976'da Japonya'ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderilen Sinanoğlu, Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini attı. Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi’nin ilk ve tek Türk üyesi olan değerli bilim adamı, Meksika hükümeti tarafından yüksek Bilim Ödülü olan "Elena Moshinsky" değer görüldü.
Kuantum mekaniğine katkı sağladı
Yaşamı boyunca Kuantum mekaniğine birçok katkıda bulunmuş bir bilim adamı olan Sinanoğlu, P.A.M. Dirac'in de üzerinde uğraştığı ancak çözümleyemediği bir problemi, Kuantum mekaniğinde, Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri çözerek, kimya bilimini bu topolojik inceleme ile sağlam bir temele de oturttu. Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, iki defa da Nobel Ödülü’ne de aday gösterildi.