Türkiye?nin İlk Afet Eğitim Parkı Kadıköy?de Açıldı

Doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek, afet esnasında yapılması gerekenleri ve afet sonrasında alınabilecek önlemleri uygulamalı bir şekilde anlatabilmek amacıyla düzenlenen ?Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı? törenle açıldı.

Belediye Haberleri 12.10.2018 15:33:07 0
Türkiye?nin İlk Afet Eğitim Parkı Kadıköy?de Açıldı

Doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek, afet esnasında yapılması gerekenleri ve afet sonrasında alınabilecek önlemleri uygulamalı bir şekilde anlatabilmek amacıyla düzenlenen “Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” törenle açıldı.

 

“Dünya Afet Riskleri’nin Azaltılması Günü”nün de içinde bulunduğu haftada açılışı yapılan ve afet sonrası toplanma alanı olarak da kullanılacak parkta, deprem simülasyonunun yer aldığı deprem deneyim odasından, 5 boyutlu sinemaya, yangın simülasyonundan oyun alanlarına afet bilincine yönelik birçok aktivite bulmak mümkün.   Kozyatağı Mahallesi Saniye Ermutlu Sokak’ta bulunan parkın açılışına Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun yanı sıra CHP İstanbul eski milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

 

Açılışta ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP Genel Bakan Yardımcıları Seyit Torun ve Tuncay Özkan, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve İstanbul Valisi Vasip Şahin’in tebrik mesajları okundu.

 

  “HALKIN İHTİYAÇLARI ÖNCELİKLİ OLMALI”

 

Törende konuşan Aykurt Nuhoğlu, “1999 yılında yaşanan depremde toplanma alanı olarak kullandığımız bir alanda şimdi yüksek binalar yer alıyor. Özellikle hızlı bir inşaatlaşmanın olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Bu nedenle de parklar, kamusal alanlar, toplanma alanları yok olmak üzere. Biz kamusal alanların satılmasına karşıyız. Bu alanların gelir olarak düşünülmemesi gerektiğini defalarca söylememize rağmen milyarlarca dolarlık kamu arazileri hem İstanbul’dan hem de Türkiye’nin her tarafında satıldı. Bu afet eğitim parkımız ile çocuklarımıza, Kadıköylülere tüm parkı ziyaret edenlere afetler hakkında eğitim vererek geleceğe kendimizi hazırlamak zorundayız. Ayrıca mahallelerdeki gönüllü yapılanmaları da önemsiyoruz. Bu anlamda biz yerel yönetimler olarak toplumun örgütlenmesine destek vermeliyiz. Ancak bu örgütlenmelerle olası afetler karşısında kendimizi koruyabiliriz. Siyaset, halkın sorunlarına çözüm üretmeli ve halkın ihtiyaçlarına yönelik gündem yaratmalı” dedi.

 

KADIKÖY BELEDİYESİ 12 STK İLE ‘ORTAKLIK PROTOKOLÜ’ İMZALADI

 

Kadıköy Belediyesi, afetle mücadelede sadece “Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı”nı açarak değil, yetki alanı Kadıköy’de afete yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları ile el ele verdi. Kadıköy’de gönüllü katılımını arttırmak ve tüm afetlerin(deprem, sel, taşkın vb.) her evresinde, afeti yönetebilmek ve destek verebilmek için 12 sivil toplum kuruluşu ile “Kadıköy İlçesi Afet Çalışmaları Ortaklık Protokolü”nü imzaladı. Bu sivil toplum kuruluşları şöyle: Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı, Denizde Arama Kurtarma (DAK-SAR), Tesisat Teknolojileri Eğitim Araştırma Derneği(TESİDER), Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü, Birleşik Arama Kurtarma Derneği(BKSAR), Medikal Arama Kurtarma Derneği (MEDAK), Hayata Destek Derneği, Lions Kulübü, Nirengi Derneği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB), Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği.

 

  PARKIN MÜDAVİMLERİ ÇOCUKLAR OLACAK 

 

Doğal afet eğitimlerinin verilmeye başlandığı parkın amaçları arasında doğal afetlerin oluşumlarını, afet esnasında yapılması gerekenleri, afet öncesinde ve sonrasında alınabilecek önlemleri çeşitli simülasyonların da yardımıyla uygulamalı bir şekilde anlatılıyor. Kadıköy Belediyesi çalışanlarına, Kadıköylü yetişkinlere ve çocuklara yönelik eğitim ve etkinlikler Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı eğitmenleri tarafından yürütülüyor. Her yaştan ve meslekten afet konusunda bilinçlenmek isteyen yurttaşlara açık olan parka en büyük ilgi çocuklardan. Parkta özellikle çocuklara yönelik, afetlerde davranış şekilleri konusunda bilinçlendirmek ve güvenli yaşam kültürü oluşturmalarına katkı sağlamak amacıyla afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapabilecekleri hakkında uygulamalı eğitimler veriliyor. Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda “Deprem Deneyim Odası”, “5 Boyutlu Sinema”,  “İnteraktif Portatif Yangın Simülasyonu”  ile yetişkinler için atölyeler, sivil toplum kuruluşları eğitimi ve etkinlikleri, grup ziyaretleri ve açık alan oyunları yer alıyor.  

 

DEPREM DENEYİM ODASI

 

Depremin nasıl oluştuğu, deprem sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiğinin uygulamalı olarak anlatıldığı Deprem Deneyim Odası’nda deprem simülasyon sistemi ile ülkemizde ve dünyada olmuş bazı hasar verici depremler gerçeğe yakın olarak yansıtılıyor. Düşebilecek eşyalardan korunmak için mobilyaların sabitlenmesinin önemi, deprem sırası ve hemen sonrasında doğalgaz, su ve elektriğin neden ve nasıl kesilmesi gerektiğini tecrübe ediliyor.  

    5 BOYUTLU SİNEMA

 

Sinemada katılımcılara yaklaşık 6 dakika süren eğitim filmi ile afet planı, düşerek zarar verebilecek eşyaların sabitlenmesi, afet çantası, artçı depremler ve davranış şekilleri gibi deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiğiyle ilgili birçok konu anlatılıyor.  

    İNTERAKTİF PORTATİF YANGIN SİMÜLASYONU

Yangın ve çeşitleri, yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiği, yangın söndürme ekipmanlarının kullanımı, kişisel güvenlik önlemleri, yangına müdahale etme becerilerinin geliştirilmesi gibi konularda uygulamalar yapılıyor.  

      ÇOCUKLAR AFETE OYUNLA HAZIRLANIYOR

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı eğitmenleri tarafından hazırlanan oyunlar ve etkinlikler de katılımcıların afetler hakkında bilinç düzeyinin artırılmasını hedefliyor. ‘Afet Çantamı Topluyorum’, ‘Eşini Bul Afet Çantanı Hazırla’, ‘Ailece Kamptayız’, ‘Dumandan Kaçış’ gibi oyunlar bunlardan bazıları. 

  PARK MOBİLYALARI ALIŞILMIŞIN DIŞINDA

‘Afet Eğitimi ve Bilinçlendirme Parkı’nda yer alan banklar, oturma ve dinlenme amacının dışında ocak-depo görevi de görüyor. Bankların içinde yer alan battaniyeden el fenerine, tencereden ipe kadar pek çok malzeme afet sonrası süreçte hayat kurtarıcı bir özellik taşıyor. Parkta bulunan kamelyalar ise çadır olarak dönüştürülebiliyor. Ayrıca afetlerin etkilerini en aza indirmek için çeşitli bilgilerin paylaşıldığı Afet Eğitim Parkı’nda solar panel aydınlatma ve şarj istasyonları da yer alıyor.


16.8° / 9.2°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55