TÜRKİYE ORTAK ÖDEME PLATFORMU (TOÖP) HAYIRLI OLSUN

Paranın dijitalleşmesi sürecinde milli ve yerli çözümler üretmek için Başbakanlık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde Türkiye?nin bankacılık, telekomünikasyon, ulaşım ve finans alanında hizmet veren şirketleri güçlerini birleştird

Gündem 26.01.2018 10:21:31 0
TÜRKİYE ORTAK ÖDEME PLATFORMU (TOÖP) HAYIRLI OLSUN

Paranın dijitalleşmesi sürecinde milli ve yerli çözümler üretmek için Başbakanlık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde Türkiye’nin bankacılık, telekomünikasyon, ulaşım ve finans alanında hizmet veren şirketleri güçlerini birleştirdi

 

. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni platformda BELBİM A.Ş “Elektronik Ödeme Sistemi” konusundaki tecrübe ve birikimiyle temsil ediyor. İstanbulların hayatını kolaylaştırmak için tüm birimleriyle 7/24 kuralıyla çalışan İstanbul Büyükşehir Belediyesi çok önemli bir hizmete daha atım atıyor. İBB iştiraki BELBİM A.Ş’nin İstanbul’daki toplu taşıma sistemlerinde kullanılan “İstanbul Kart”ın daha geniş imkanlar sunan bir benzeri yepyeni özellikleriyle hem İstanbulluların hem de tüm Türkiye’nin hizmetine sunuluyor.



İBB iştiraklerinden olan BELBİM A.Ş, Denizbank, PTT A.Ş., Turkcell, Türk Telekom ve Vakıf Katılım’ın işbirliği sayesinde vatandaşların para transferi, alışveriş, ulaşım gibi günlük hayatlarındaki ödeme ihtiyaçları tek bir platformdan kolaylıkla karşılanması hedefleniyor.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ev sahipliğinde, Başbakanlığın himayelerinde Ankara’da düzenlenen ‘Türkiye Ortak Ödeme Platformu’ (TOÖP) tanıtım toplantısına Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile platformu oluşturan şirketlerin üst düzey yetkilileri katıldı.

-24 Yıl Önce Başlattık-
Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde kendisinin de İDO Müdürü olarak görev yaptığını hatırlatarak, “Biz aslında bu işi tam 24 yıl önce yapmaya başlamışız. İBB iştiraki olan BELBİM’e o dönem AKBİL’i yaptırdık. Bundan tam 24 yıl önce” diye konuştu.



Başbakan Yıldırım, 6 güzide kuruluşun bir araya gelerek vatandaşın işini kolaylaştırmak için bir teknolojik araç geliştirdiklerini, bu platformda, 177 yıllık şanlı bir geçmişi olan PTT, 160-170 yıllık geçmişi olan Türk Telekom ile Turkcell, Denizbank, Vakıf Katılım Bankası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi?nin BELBİM şirketinin olduğunu belirtti. Bu şirketlerin güçlerini birleştirerek böyle bir hizmeti millete vermek için bir araya geldiklerini anlatan Yıldırım, geçen yıl ekonomik kriz söylentileri ortaya çıktığında kamu ve özel bankaların bir araya gelip küçük orta işletmelere nefes aldıracak imkanları sağladıklarını anımsattı. Hazırlanan platformun para transferi ve ödeme imkanlarını daha da kolaylaştırdığını, entegrasyon projesi olduğunu söyleyen Yıldırım, ?Türkiye?nin neresinde olursanız olun. Belediye otobüsüne bineceksiniz üzerinizde bilet olmaz, onların ulaşım kartı olmayabilir. Cebinizdeki Türkiye Kart ile ödemenizi yapacaksınız. Cüzdanda, o kart bu kart derken 10 tane kart taşımak zorunda kalmayacaksınız. Tek kart ile her yere her ödeme şeklinde bu iş özetlenebilir. Böylece zaman israfına yol açan kayıplar önlenecek, bir de tabii ekonomide kayıt sistemi daha da güçlenecek? diye konuştu.



-Bu İşin Temeli Sayın Cumhurbaşkanımızın İBB Başkanlığı Döneminde Atılmıştır-
‘Türkiye Ortak Ödeme Platformu’nun (TOÖP) kamuoyuna tanıtım töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüy Uysal, teknolojinin insanlara hizmet ettiği sürece bir değerinin olduğunu söyledi. Teknolojinin insanlar için normal hayatlarında bir farklılık yaratmadığı sürece bir anlamı olamayacağının altını çizen Başkan Uysal, “Teknoloji, arge yapan ve özellikle bu işlerle ilgilenenler için önemlidir. Belki teknolojiden bizler ancak gelecek adına ne kadar istifade edebilirsek o kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.



‘Türkiye Ortak Ödeme Platformu’nun (TOÖP) atası sayılabilecek sistemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bulundukları dönemde hayata geçirildiğini hatırlatan Başkan Uysal konuşmasına şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın İBB’de oldukları dönemde elektronik ödeme sistemi hayata geçirilmiştir. İETT ile başlayan bu sistem yine ‘Türkiye Ortak Ödeme Platformu’nun kurucularından biri olan BELBİM A.Ş tarafından İstanbulluların hizmetine sunulmuştu. TOÖP’ün hayata geçirilmesi ile birlikte vatandaşa hizmet sunarken daha kaliteli hizmet sunmak amaç edinilmiştir. Bizler İBB olarak İstanbul toplu taşıma sistemlerinde “İstanbul Kart”ı kullanıyoruz. İstanbul’daki günlük yolcu sayımız 13 buçuk milyon civarında. Bu da demek oluyor ki bu kadar insanımızın hayatını kolaylaştırıyoruz. Artık TOÖP sistemiyle İstanbul’da kullanabildiğiniz kartınızı Kocaeli Büyükşehir sınırlarına geçtiğinizde de kullanabileceksiniz.”



Başkan Uysal, geçmişten günümüze bu sistem için emek harcayan herkese teşekkür ederek, “Başta Ulaştırma Bakanımıza ve ona sahip çıkan Sayın Başbakanımıza ve TOÖP’ü oluşturan tüm şirketlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.



Konuşmaların ardından Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile birlikte TOÖP’ü oluşturan şirketlerin yöneticileri sahnede protokole imza koydu. Başbakan Yıldırım, Bakan Arslan ve Başkan Uysal ile diğer protokol üyeleri sahnede günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.


‘Türkiye Ortak Ödeme Platformu’ (TOÖP) ile paranın dijitalleşmesi yoluyla ekonominin kayıt altına alınması, banka hesabı olmayan vatandaşın cep telefonundan para transferi ve ulaşım ödemelerini yapabilmesi gibi önemli faydalar vatandaşların hizmetine sunulacak.

TOÖP ile birlikte Türkiye’nin neresinde olursa olsun, vilayet, kasaba, köy ya da mahalle fark etmeksizin vatandaşlar bu hizmetlerden faydalanabilecek. Vatandaşların 43’ünün banka hesabı olmadığı göz önüne alındığında TOÖP’ün getireceği kolaylıklar daha iyi anlaşılacaktır.


TOÖP’ün vatandaşların hayatına girmesi ile birlikte ülkemize ait olan ve esasen oldukça önemi bulunan ödeme verisinin ülke içerisinde kalması, kayıtdışı para gönderimleri ve alışverişler kayıt altına alınmış olacak. Vatandaşlar için hayati önem taşıyan ama ilk bakışta önemsiz gibi görünen, elektrik faturasını ödemek, askerdeki oğluna ya da gurbetteki babasına para göndermek yaygın bir ağa sahip tek bir platform üzerinden kolay bir şekilde yapılabilecek.

Platformu oluşturan şirketler dışında tarafsız biri tarafından yönetilecek olan TOÖP’ün ticari unvanı “Türkiye Ortak Ödeme Platformu A.Ş.” olacak. -TOÖP Vatandaşın Hayatını Nasıl Kolaylaştıracak?-
• Alışverişten, ulaşıma tüm günlük harcamalar kolay ve güvenle yapılabilecek.
• Türkiye’ye ait olan ve aslında oldukça stratejik önemi bulunan Ödeme Verisi ülke içinde kalacak
• Kayıt dışı para gönderimi ve alışverişler kayıtlı hale gelecek.
• Nüfusun yüzde 43’ünü oluşturan ve banka hesabı bulunmayan kişilere para yükleme ve para transferi gibi finansal işlemleri ulaştıracak.
• Yurtdışı ödeme şemalarına ödenen takas komisyonları azalacak.
• Sanal cüzdan üzerinden para gönderimi ile maliyetler azalacak.
• Güvenlik standartları artırılacak.
• KOBİ’lere yüzbinlerce kişiye maliyetsiz ulaşma imkânı sunulacak.

-TOÖP Nasıl İşleyecek?-


-Dünyada Örnekleri Var-
Ayırt etmeksizin Tüm GSM şirket abonelerinin yararlanabileceği TOÖP hayatın her alanında vatandaşlara kolaylık sağlayacak. Ulaşımdan alışverişe, sinemadan futbol karşılaşmalarına kadar hayatın her alanında yer alacak TOÖP, HGS, kiosklardan yapılan fatura ödemeleri, restoranlarda yapılan mobil ödemeleri de kolaylaştıracak. Dünyada benzer örnekleri de bulunan TOÖP, “Vocalink (Birleşik Krallık), Equens (Avrupa), Nets (Singapur), Swish (İsveç)” gibi ülkelerde vatandaşlarına hizmet veriyor.
 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40