TÜRKİYE ARAPLARI DÜNYA ARAPÇA GÜNÜNÜ KUTLADI

Türkiye'nin en büyük Arab derneği olan Anadolu Arapları Derneği Tükiyedeki İlk "Dünya Arapça Günü" etkinliğini Şanlıurfa'da yaptı.

Kültür ve Sanat 20.12.2014 10:06:35 0
TÜRKİYE ARAPLARI DÜNYA ARAPÇA GÜNÜNÜ KUTLADI
08 Ekim 2012 de Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür Örgütü UNESCO Yürütme Kurulunca 18 Aralık`ın  "Dünya Arapça Günü" ilan edilmesi üzerine Anadolu Arapları Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle Türkiye de İlk Defa Dünya Arapça Günü Kutlandı.
 
KATILIMDA HALK YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Türkiye’de yaşayan 3. Büyük nüfus olan Anadolu Araplarının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe Çevre illerden de katılım oldu. Salonun hınça hınç dolduğu Ekinliğe katılanlar İlk önce Arapçanın anlam ve önemini belirten konuşmacıları dinledikten sonra Yerli ve yabancı Arap sanatçıların verdiği konserde halaylar çektiler. Etkinliğe katılanlar Türkiye Arapları olarak ilk defa böyle bir organizasyon yapıldığını ve bu tür organizasyonların daha sık yapılması gerektiğini söylediler.
 
TÜRKİYEDE İLK
Türkiye’nin en büyük Arab derneği olan Anadolu Arapları Derneği Tükiyedeki İlk "Dünya Arapça Günü" etkinliğini Şanlıurfa’da yaptı. Merkezi Ankara’da bulunan, 14 il ve 55 üniversitede teşkilatlanmasını bitiren dernek, Türkiye’deki en büyük Arab derneği konumunda bulunmaktadır. Dünya Arapça Günü kutlamasını Urfa’da yapmayı seçen dernek Genel Merkez Yönetimi ve İl Yönteminin ortak olarak olarak hazırladığı programa yoğun katılımın olduğu görüldü.
 
SİYASİLERDEN YOĞUN İLGİ
Anadolu Arapları Derneği Genel Merkez ve Şanlıurfa Şubesi  tarafından organize edilen gece saat 18.00’de Belediye Nikah ve Konferans Salonunda düzendi.
Geceye Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Mısır El Mansura Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zekeriye, Anadolu Arapları Derneği Genel Başkanı Ömer Uçak, Genel Sekreter Zehra İpek, Anadolu Arapları Şanlıurfa İl Başkanı Mahmut İbrahimoğlu, Eyyübiye Akparti ilçe Başkanı, HDP Şanlıurfa İlçe Başkanı, CHP Eyyübiye teşkilatı, Gazeteciler, Akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
TÜRKİYE ARAPLARI TABULARI YIKTI
Programın açılış konuşmasını ev sahibi olarak Şanlıurfa İl Başkanı Mahmut İbrahimoğlu yaptı. Arapça olarak başladığı konuşmasında İbrahimoğlu; Dünya Arapça Gününün Birleşmiş Milletler tarafından 2012 yılında karara bağlandığını hatırlattı. İbrahimoğlu ayrıca ‘’ Arapça 18 Aralık 1973’te birleşmiş milletlerin 6. Resmi Dili olarak kabul edilmiş, 24 ülkede 1 milyara yakın nüfus tarafından kullanılan bir dildir. Ayrıca 422 milyon insanın da anadili durumundadır.  8 milyon 309 bin tahmini nufusu ile Türkiyenin 3. Büyük nüfus olan Anadolu Arapları bu yıl ilk kez Türkiye’de Arapça gününü kutlamaktadır. Geçen yıl üniversiteli ve Üniversite Mezunu gençler tarafından başlatılan hareketlerinin kısa süre içerisinde  14 ilde ve 55 üniversitede teşkilatlanmaya gittiğini, bu da Türkiye Araplarının ne kadar örgütlenmeye ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. işte bu etkinlikteki yoğun ilgi Türkiye Araplarının Tabuları yıktığı bir Uyanıştır" dedi.
 
ÖMER UÇAK "HAREKETİMİZ DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARININ BİR GEREĞİDİR"
Şanlıurfa Şube Başkanının ardından kürsüye çıkan Anadolu Arapları Derneği Genel Başkanı Uçak; Demokrasi ve insan haklarının bir gereği olarak dernekleştiklerini belirtti. 
‘’Yaklaşık 1 yıldır Anadolu Arapları Derneği çatısı altında kendi medeniyet değerlerimizi yaşatma çabasındayız ve bu anlayış içinde gördük ki ana dilimiz Arapçayı okuyamıyor, yazamıyor ve konuşamıyoruz.’’ İfadelerini kullanırken, Bir insanın ana dilini konuşamaması çok önemli bir sorun olduğunu vurguladı.
 
TERCÜMENİN ELEŞTİRİLDİĞİ KONUŞMADA TERCÜMENİN AZİZLİĞİ
Açılış konuşmalarının ardından Mısır El Mansura Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zekeriye tarafından kısa bir sunum yapıldı. ‘’Tercüme ile kaybolan Arapçanın Sihri’’ konu başlıklı bir konuşma yapan Zekeriya, salondakilerin bir kısmı Arapça bilmediği için tercüman ile sahneye çıkmak zorunda kaldı. Yaklaşık 30 dakika konuşma yapan Yrd. Doç. Ahmet Zekeriye’nın konuşmasının tamamlanmasının ardından açıklamaları tercüme edildi.
 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-ŞANLIURFA

29.8° / 19.1°
  • BIST 100

    10895,25%1,45
  • DOLAR

    32,18% 0,02
  • EURO

    34,94% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2506,72% -0,13
  • Ç. ALTIN

    4013,53% 0,01