TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ EĞİTİM İÇERİKLERİNİ YENİLİYOR

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından, belediyelerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, mevcut içeriklerin güncellenmesi ve yeni eğitim modellerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Eğitim Çalıştayı tamamlandı.

Ankara 16.04.2025 17:21:00 0
TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ  EĞİTİM İÇERİKLERİNİ YENİLİYOR


Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından, belediyelerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, mevcut içeriklerin güncellenmesi ve yeni eğitim modellerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Eğitim Çalıştayı tamamlandı.

Belediyeler, akademisyenler, kamu kurumları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, Belediye Akademisi bünyesindeki eğitim programlarının güçlendirilmesi hedeflendi.

Çalıştayda; Afet, Çevre, Teknoloji, Zabıta, Sosyal ve Kamusal Hizmetler, Personel, Yerel Yönetim Maliyesi, İtfaiye, Yerel Ekonomi ve İmar-Planlama olmak üzere 10 tematik masa oluşturularak kapsamlı oturumlar düzenlendi. Her masanın kendi alanında eğitim içeriklerini değerlendirdiği çalıştayda; yeni eğitim başlıkları, modüller, hedef kitleler ve yöntem önerileri ortaya konuldu.

Katılımcıların ortak görüşüyle, eğitimlerin daha modüler, hedef odaklı ve uygulamalı hale getirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu doğrultuda, çalıştayda ortaya çıkan önerilerin Belediye Akademisi müfredatına yansıtılmasıyla yerel yönetimlerin kurumsal gelişimine katkı sunulması planlanıyor.
Çalıştayın oturumlarında öne çıkan başlıklar ve notlar ise şu şekilde sıralandı:

  • AFET MASASI

Akademi, belediye, AFAD, AKUT ve diğer kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile yürütülen Afet Masasının ilk oturumu, konunun ülkemizdeki durumunun tartışılması ve temel önerilerin sunulması şeklinde yürütüldü. İkinci oturumda, konuya yönelik ders içeriklerinin geliştirilmesi, içeriklere yönelik modüllerin belirlenmesi ve içeriklerin belediye kademelerinde kime yönelik yapılması gerektiği üzerine tartışılarak temel eğitim başlıkları oluşturuldu. Eğitim başlıkları; belediye üst düzey yöneticileri, teknik personelleri ve tüm personelin afete yönelik alması gereken eğitimler olacak şekilde gruplandırılarak oluşturuldu.

  • ÇEVRE MASASI

Çevre Masası oturumunda, belediyelerin çevre alanındaki eğitim ihtiyaçları ve öncelikli konuları ele alındı. Toplantıda çevre hukuku ve ilgili mevzuata dair güncel bilgilerin aktarılması gerektiği vurgulanırken entegre su havzası yönetimi, atıksu ve katı atık süreçleri gibi teknik konularda eğitim talepleri dile getirildi. Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çerçevesinde yerel düzeyde karbon ayak izinin azaltılması, sera gazı envanteri hazırlanması gibi uygulamalara yönelik kapasite artırıcı eğitim ihtiyacı öne çıktı.  Sıfır atık uygulamaları, geri dönüşüm ve atık yönetimi sistemlerine uygulamada karşılaşılan sorunlarına altı çizilerken iyi uygulamaların paylaşılmasının belediyelerin çalışmalarına katkı sunacağına dikkat çekildi. Bununla birlikte yeşil altyapı, doğa temelli çözümler ve ekosistem hizmetleri konuları da gündeme geldi. Uygulamalı eğitimler, iyi uygulama sunumları ve belediyelerin kendi içindeki iyi uygulamalarını paylaşması şeklinde eğitim yöntemleri önerildi. Çevre mevzuatındaki güncellemelerin belediyelerle düzenli olarak paylaşılması, bu konularda TBB’nin teknik danışmanlık sağlaması da önerilen diğer hususlar arasında yer aldı.

  • TEKNOLOJİ MASASI

Teknoloji Masası oturumunda, dijital dönüşüm kapsamında belediyelerde eğitim içeriklerinin farklı personel gruplarına göre katmanlı olarak planlanması gerektiği vurgulandı.
Oturumda şu öneriler paylaşıldı:

  • Bilgi işlem, hukuk, idari birimler ve yöneticiler gibi farklı rollerin ihtiyaçları doğrultusunda özel eğitim modülleri geliştirilmesi,
  • E-belediyecilik derslerinin kapsamı genişletilerek; açık veri kullanımı, teknoloji okuryazarlığı, dijital katılım, yapay zeka ve afet yönetimi gibi konularla desteklenmesi,
  • Eğitimlerde interaktif yöntemler, görseller, senaryo temelli değerlendirmeler, video içerikler ve örnek uygulamalarla öğrenme süreci zenginleştirilmesi,
  • Ayrıca dijital etik, veri güvenliği, açık veri, kişisel verilerin korunması ve yazılım entegrasyonu gibi alanlarda da kapsamlı eğitim ihtiyacı öne çıkması,

 

  • ZABITA MASASI

Zabıta Masası oturumunda da zabıta personelinin görevi sırasında alanda karşılaştığı sorunlara değinildi. Sorun alanlarının altının çizilmesinin ardından TBB Belediye Akademisi ders içerikleri üzerinde çalışma yapıldı. Mevcut derslerin hem isim hem de içerikleri gözden geçirilerek, uzmanlar eliyle zenginleştirilmesi/iyileştirilmesi sağlanmaya çalışıldı. Eğitim programına eklenmesi önerilen zabıta hizmetlerinin iyileştirilmesini sağlayacak yeni derslerin başlıkları oluşturularak kapsamı görüşüldü. Eğitim talep eden belediyenin zabıta personelinin ihtiyaçları ile belediyenin sorumluluk ve görev sahasının coğrafi ve diğer özellikleri göz önünde bulundurularak eğitim programları/modülleri oluşturulmasına karar verildi.

  • SOSYAL VE KAMUSAL HİZMETLER MASASI

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Eğitim Çalıştayı’nda, sosyal hizmetlerin yerel düzeyde daha etkili sunulabilmesi amacıyla belediye personelinin ihtiyaç duyduğu eğitim başlıkları ele alındı. Katılımcıların deneyim ve önerileri doğrultusunda; hak temelli yaklaşımın güçlendirilmesi, mevzuat bilgisinin artırılması, kadın, çocuk, engelli ve yaşlı gruplarına yönelik hizmetlerin modüler ders yapılarıyla desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca gönüllülük, etik ilkeler, yerinde hizmet ve kurumlar arası koordinasyon gibi temalar ön plana çıktı. Çalıştay çıktıları doğrultusunda kapsamlı bir ders programı ile eğitici eğitimi ve yetişkin eğitimini önceleyen bir müfredat geliştirilmesi hedefleniyor.

  • PERSONEL MASASI

Çalıştayda genel anlamıyla personel mevzuatı ders içeriğinin genişletilmesi; iş ve sosyal güvenlik hukuku, insan kaynakları yönetimi, yazı işleri mevzuatı, kişisel ve kurumsal gelişim, yerel hizmetlerde iş sağlığı ve güvenliği, diplomasi akademisi ve yenilikçi eğitim başlıklarında bazı ders içeriklerinin geliştirilmesi önerildi. Özellikle, Diplomasi Akademisi ve yenilikçi eğitim başlıklarında yer alan bazı konularda başlık ve bölüm değişiklikleri yapılması gerektiği ifade edildi. Temel kavram eğitimlerinin önceliklendirilmesi, yüz yüze eğitimlerin önemi, hedef kitlenin doğru belirlenmesi, etik davranış ilkelerinin entegre edilmesi, veri oluşturulması ve dijital-teknolojik gelişmelerin yansıtılması konularının altı çizildi.
 

  • YEREL YÖNETİM MALİYESİ MASASI


Eğitim Çalıştayı kapsamında “Yerel Yönetim Maliyesi” Masası olarak Mali Yönetim, İhale Mevzuatı, Belediye Gelirleri ve Borçlanma başlıkları akademisyenler ve alan uzmanlarının katılımlarıyla tartışıldı, ders içeriklerinin güncellenmesine yönelik çalışma gerçekleştirildi.
 

  • İTFAİYE


Çalıştay kapsamında belediyeler, akademisyenler, kamu kurumları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya geldiği İtfaiye Masasında; “İtfaiyecilik iş kolunun meslek haline getirilmesi için yapılabilecek çalışmalar”, “İtfaiyecilik ve geleceği”, “İtfaiyecilik Mevzuatı”, “TBB Temel İtfaiyeci Eğitimi ve ders içerikleri”, “İtfaiyecilik ders modülleri”, “İtfaiye teşkilatlarını güçlendirme çalışmaları”, “TBB Belediye Akademisi ders içerikleri” konuları ele alındı.

  • YEREL EKONOMİ MASASI

Alanında uzman akademisyenlerin ve yerel yöneticileri bir araya getiren “Yerel Ekonomi Modelleri” çalışma grubu,  yerel yönetimlerin ekonomik ve sosyal kalkınmadaki rolü değerlendirilirken alternatif ve çözüm odaklı modeller ele alındı. Ayrıca,  yeni üretim ve tüketim örgütlenmelerinin daha görünür, anlaşılır kılınması yolunda müfredatın nasıl geliştirilebileceği konusu da her iki oturumun temel gündem maddesi oldu. Bu çerçevede, ders adları ve içerikleri önerildi; müfredatın bu yeni vizyon ekseninde de geliştirilmesi için önemli bir zemin oluştu.

  • İMAR-PLANLAMA MASASI


İmar Planlama Masası’nda ise üniversiteler ve odaların katkılarıyla Belediye Akademisi 2024 Ders Kataloğundaki A-1, A-2, A-4, A-5, A-6, A-7, A-8, A-21, B-2, C-3 dersler gözden geçirildi. Yeni modül dersler, içerikler ve eğitmen önerilerinin sunulduğu çalıştayda “Ulaşım Altyapısı Yönetimi Masası”nın oluşturulması da görüşüldü.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER;ABDULLAH ORTAÇ

26.4° / 11.4°
  • BIST 100

    9321,64%0,05
  • DOLAR

    38,19% 0,27
  • EURO

    44,04% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4203,14% 3,11
  • Ç. ALTIN

    6792,06% 2,66