Ankara`nın Mamak ilçesinde bir ilk gerçekleşiyor.Sünni ve Alevilerin birlikteliğine önemli katkı sağlaması beklenen `Cami-Cemevi Kültür Merkezi`nin temeli törenle atıldı.
Ankara`nın Mamak ilçesinde bir ilk gerçekleşiyor.Sünni ve Alevilerin birlikteliğine önemli katkı sağlaması beklenen `Cami-Cemevi Kültür Merkezi`nin temeli törenle atıldı.
Ankara`nın Mamak ilçesinde hayata geçirilecek olan proje, Hacı Bektaş Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı ile Cem Vakfı tarafından yürütülecek. Projenin finansmanını ise Alevi ve Sünni iş adamları üstlenecek.
Projenin bir yıl içinde bitirilmesi, merkezin önümüzdeki yıl Muharrem ayında açılması planlanıyor. Temel atma törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, CHP Milletvekili Sinan Aygün, bazı AK Parti milletvekilleri ile kalabalık bir halk kitlesi katıldı.
Bakan Çelik ile Doğan, temel atma butonuna basmadan önce beyaz güvercin uçurdu. Daha sonra hep birlikte temel atmak için butona bastılar.
3 bin 264 metrekare alan üzerine inşa edilecek kampüsün içinde cami ve cemevi yan yana olacak. Kampüs içinde dede odası, imam odası, zakir odası, 350 kişilik konferans salonu, 350 kişilik aşevi, cenaze hizmetleri için gasilhane ve morg, kurban tığlama alanı, fakir aile çocukları için okuma salonu, misafir kabul salonları, çay ve sohbet salonları yer alacak.
Mamak Cami ve Cemevinin temeli atma töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, bazı Alevi ve Bektaşi vakıflarının başkanları, milletvekilleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Çelik, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, birlik, beraberlik, kardeşlik, hoşgörü adına tarihi bir günde, örnek bir projenin temelinin atıldığını belirterek, projenin insanlığa barış ve huzur getirmesini diledi.
Anadolu topraklarının tarih boyunca birlikte yaşamının en güzel örneklerini ortaya koyduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Farklılıklar bu topraklarda kardeşçe yaşadı. Acı günler olmadı mı? Oldu. Kardeşliğimiz sınanmadı mı? Sınandı. Ama çok şükür bu nifak tohumları bizi ayrıştıramadı. Her türlü hileye rağmen birliğimizi, bütünlüğümüzü koruduk. Çünkü hepimiz aynı kaynaktan beslenen, aynı inancın mensuplarıyız. Hazreti Muhammed efendimiz, dolayısıyla Hazreti Ali Radiyallahu Anh`ın yolundan gidenler arasında dargınlık olamaz. Mevlana, Yunus, Hacı Bektaş Veli`nin tedrisatından geçenler arasında ayrılık, gayrılık düşünülemez" diye konuştu.
Farklı yorum ve değerlendirmelerin yapılabileceğini, monoton bir şekilde milyonlarca insanın aynı şeyleri düşünmesinin söz konusu olamayacağını dile getiren Çelik, yorumlar farklı olsa da gönüllerin bir olduğunu vurguladı. Mevlana`nın "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir" sözlerini hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:
"Biz aynı duyguları paylaşıyoruz. Nasıl ki `Kerbela` denilince hepimizin yüreği sızlıyor, aynı şekilde `Hazreti Ali, Hazreti Hüseyin` denildiğinde de hepimizin yüreği aynı anda, hep beraber ferahlıyor. Öyle bir milletiz biz. Biz aynı pınardan beslenen fidanlarız. Aynı çınarın dallarıyız ve aynı inancın yollarıyız.
Bu meseleleri çözmek siyaset arenasının işi değildir, gönül işi. Gönülleri birbirimize açmamız gerekiyor. Birbirimizi sevmemiz gerekiyor. Bizim inancımızda inanma, inanmama, Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Budist olma, ateist olma özgürlüğü insana verilmiş. Kim vermiş bunu? Allah vermiş. Bu hak insanın hakkıdır. İster Müslüman ister Hristiyan ister ateist olursun, bu hakkı bize Allah veriyor. `Sonunda sen hesaba çekileceksin, yolunu seç git. Hesabını sen vereceksin` diyor. Özgür alanı görüyor musunuz? Ne kadar özgür bir alan. Allah`ın vermiş olduğu bu geniş özgür alanı hiçbirimiz daraltmayalım. Bırakınız insanlar dilediği gibi inansın, dilediği gibi özgürce yaşasın, özgürce, kardeşçe yaşasın."
"Cami ve cemevi birbirlerinin rakibi değil"
Fiziki anlamda küçük, bin yıllık kardeşliğin pekiştirilmesi açısından ise büyük bir projenin temelinin atıldığını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:
"İnşallah bu proje bittiğinde diller, gönüller aynı aşka niyaz edecek. Ön yargılar ise bu mekanların duvarlarına toslayıp birbir yok olacak. Ön yargılardan her gün kurtuluyoruz, bu proje biraz daha kurtulmaya vesile olacak, bu inançtayım. Bu temel aynı zamanda `Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var` diyen Peygamberimizin hadisi ile `Bir olalım, iri olalım, diri olalım` diye tavsiyede bulunan Hacı Bektaş Veli`nin tavsiyesini yerine getirme projesidir.
Cami ve cemevi birbirlerinin rakibi değil, bunlar birbirlerinin kardeşidir. Bu mekanları şenlendirecek olan gönüllerde hasım değil hısımız biz. Hasımlık yok, hısımız. Ne olursak olalım Aşık Veysel`in dediği gibi bir gün hepimiz `kara toprak` olacağız. Nesiller bize soracak, `Bu ülkeye sorumluluklarınız vardı ne bıraktınız` diye. İşte bu amaç, bu sorulara iyi cevap vermek uğruna çalışmalarımızı sürdürmek durumundayız. Biz gelecek nesillere bu projeyle şunu söylüyoruz, `Ayrışmayı değil kaynaşmayı bırakmak için uğraştık` diyeceğiz. `Nefreti değil sevgiyi, hor görmeyi değil hoş görmeyi, düşmanlığı değil kardeşliği simgeleyen bir eser bıraktık` diyeceğiz. Bu eserle, inşallah eserler çoğalacak ve bin yıllık hasret bitecek ümidindeyim."
Projeye emeği geçenlere de teşekkür eden Bakan Çelik, "Başta çok değerli Prof. Dr. İzzettin Doğan hocamıza ve bu işin mimarı çok değerli hocamız Fethullah Gülen hocamıza buradan selamlarımızı gönderiyoruz ve her ikisine de çok teşekkür ediyoruz. Kimse ümitsiz olmasın hep beraber, insan olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olarak birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirme konusunda çabalarımızı sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" sözleriyle konuşmasını tamamlandı.
Konuşmaların ardından Bakan Çelik ve Cem Vakfı Başkanı Doğan ile bazı davetliler beyaz güvercin uçurdular ve butona basarak cami ve cemevinin temeline çimento gönderdiler.
"Biz bu ülkenin temellerini de böyle bilrikte atmıştık" sloganıyla düzenlenen törene, Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök, CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, aralarında Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Doğan Belmek ve Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu`nun da bulunduğu vakıf ve derneklerin başkanları, Alevi dedeleri ile vatandaşlar katıldı.
Kur`an-ı Kerim tilaveti ve gülbang okunarak başlayan törende, kurban kesildi ve yemek dağıtıldı.
3 bin 264 metrekare inşaat alanı üzerinde, Hacı Bektaş Veli Türbesi modifiye edilerek Selçuklu mimarisiyle yapılacak cami, cemevi ve kültür merkezinde, imam ve dede odası, zakir odası, 350 kişilik aşevi, 350 kişilik konferans salonu, cenaze hizmetleri için gasilhane ve morg, kurban tığlama alanı, derslikler, misafir kabul salonları, çay ve sohbet odası bulunacak.