TÜRKİYE’DEKİ ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ BATI ÜLKELERİNİ GEÇTİ!

DESAM Başkanı Gürkan Avcı, özel okullarda yemeği, servisi, forması, yardımcı kitabı ve kayıt parasıyla birlikte bir öğrencinin maliyetinin en az 85 bin TL ila 200 bin TL yi bulduğunu belirterek, özel okul Fiyatlarını eleştirdi.

Yaşam 9.01.2023 09:03:00 0
TÜRKİYE’DEKİ ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ BATI ÜLKELERİNİ GEÇTİ!

DESAM Başkanı Gürkan Avcı, özel okullarda yemeği, servisi, forması, yardımcı kitabı ve kayıt parasıyla birlikte bir öğrencinin maliyetinin en az 85 bin TL ila 200 bin TL yi bulduğunu belirterek, özel okulların fiyat politikasını eleştirdi

 

2023 yılı için yapılan yüzde 65’lik özel okul zamlarını aşırı bulduğunu kaydeden Gürkan Avcı, özel okul, kolej, kreş ve vakıf üniversitelerinin ücretleri hakkında kendisine velilerden ve öğrencilerden yoğun şikayetler geldiğini ve özel okul ücretlerinin mevzuat gereği, okulun bulunduğu ildeki enflasyon rakamlarının dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini ancak, yapılan yüzde 65’lik zammın vatandaşın gelir artış oranının çok üstünde gerçekleştiğini söyledi.

 

Yapılan özel okul zamlarının reel gelir artış oranının üzerinde olduğunu hatırlatan Avcı, bazı özel okulların ücretlerine diğer zorunlu ortak giderlerle birlikte kümülatif olarak yüzde 120’ye varan zam yapıldığını kaydetti.

 

“Ortalama özelliklere sahip bir özel okulun sadece eğitim ve yemek masrafları 95 bin TL’yi buluyor” diyen Avcı, öğrenci bulamamaktan ve yarı kapasiteyle çalışmaktan şikayet eden özel okullarımızın bu fahiş zamlarla kendi kuyusunu kazmakta olduğunu ifade etti.

 

Avcı, öğretmenlerin özel okullarda çok az ücretlere çalıştırılmasına karşı olduklarını söyledi. Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu duruma el koyması gerektiğini kaydetti.

 

Avcı, zam sonrasında ortaya çıkan özel okul ücretlerinin, ABD, Kanada gibi Batılı ülkelerdeki okul ücretlerinin bile geçtiğini kaydetti. Avcı, “Türkiye’de İstanbul’da bir kolejde yıllık eğitim ücreti 7 bin dolardan, Amerika’da 6 bin dolardan, Almanya’da 5 bin dolardan, Kanada’da 5 bin dolardan başlıyor” dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER;ABDULLAH ORTAÇ

 


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61