Türkmenler:`` Türkiye Neden Bize Sahip Çıkmıyor?``

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Irak´ta, 10 Haziran 2014 tarihinde iç karışıklıkların başladığı günden itibaren yaklaşık 1 milyon 200 bin insan evini terk etti. Türkmenlerin yoğun yaşadığı Mus

Gündem 6.08.2014 21:40:57 0
Türkmenler:`` Türkiye Neden Bize Sahip Çıkmıyor?``

 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Irak´ta, 10 Haziran 2014 tarihinde iç karışıklıkların başladığı günden itibaren yaklaşık 1 milyon 200 bin insan evini terk etti. Türkmenlerin yoğun yaşadığı Musul, Kerkük, Telafer, Selahaddin ve Diyala’da çatışmalardan en çok etkilenen kentler oldu. 
Haziran ayında Musul´un düşmesiyle önemli bir bölümü Türkmenlerden oluşan 375 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunlardan 166 bini Musul´un batısına, 78 bini Erbil´e, 52 bini Süleymaniye´ye, 18 bini Selahaddin´e, 18 bini Dohuk´a ve 16 bini Kerkük´e sığındı. IŞİD Türkmen illerinde katliam yaparken, Peşmerge’de Türkmenlere zulüm yaparken, Türkiye`de "Türkmen" ismini sahip çıkma manasında telaffuz eden bir devlet yetkilisi dahi yoktur.

Terör ve çatışmalardan evlerini terk etmek zorunda kalan Irak’taki Türkmenler, derme çatma çadırlarda, depolarda, camilerde, mezarlarda, ahırlarda, inşaatlarda, yol kenarlarında yaşam savaşı veriyor. 45-50 dereceyi bulan sıcaklık, açlık, susuzluk, salgın hastalıklarla boğuşarak barınaksız ve korumasız yaşamaya çalışan Türkmenler, çöl ortasında sahipsiz ve kimsesiz. Iraklı Türkmenler bir soykırımla karşı karşıyadır, ölüm kalım savaşı veriyor. Dünya Türkmenlerin çığlıklarına kulaklarını kapatış durumda. İnsanlık adına bu mağdur, çaresiz ve mazlum insanlara yardım edilmeli ve sahip çıkılmalıdır.  

  Filistin`in kaderi, Türkiye`nin kaderidir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Filistin ile ilgili görüşünü şöyle ifade ediyor: " Türkiye`nin Filistin`le tarihi, duygusal bağlarının olduğu malumuzdur. Şunu çok açık, net söylemem lazım Türkiye`nin kaderi, Filistin`in kaderinden, Filistin`in kaderi aynı şekilde Türkiye`nin kaderinden, Kudüs`ün, Ramallah`ın, Gazze`nin kaderi, İstanbul`un Ankara`nın, İzmir`in kaderinden ayrı değildir. Tarih boyunca olduğu gibi Filistin`in acısı bizim acımızdır. Filistin`in sevinci bizim sevincimizdir. Gazze`ye yönelik ilgimiz aramızdaki tarihi ve kültürel bağların ötesinde insan olmanın zorunlu kıldığı bir ilgidir ( Iraklı Türkmenler insan sayılmıyor mu?). Biz, evet Filistin diyoruz, Gazze diyoruz, Kudüs diyoruz, çocuklar öldürülmesin diyoruz. Masum siviller hayatlarının baharında katledilmesin diyoruz. Evler yıkılmasın, okullar, hastaneler bombalanmasın istiyoruz, bunu insaniyet adına söylüyoruz. Vicdanımıza kulak verdiğimiz için söylüyoruz ve bunu söylemek için değil kalbimizden, vicdanımızdan gelen ses olduğu için söylüyoruz". Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu sözleri neden Türkmenler için söylemiyorsunuz ve Türkmenlerin feryadını ve çığlığını neden duymuyorsunuz? Bugün Kaderlerine terk edilmiş Türkmenlerin çocukları da öldürülüyor, evleri yıkılıyor ve yerinden yurdundan sürülüyor!

  29 Temmuz 2014 günü Konya’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Gazze ile ilgili yaptığı konuşmada: “Gazzeli kardeşlerimizi dertleşiyoruz. Onların derdini yüreğimizde taşıyoruz. Başlarına bir bomba değil, bir küçük çakıl düşse Ankara`da oturan liderler, onlarla birlikte ağlayacaklar. Onun için günlerdir Gazze ile zihnimiz ve gönlümüz meşgul. Onlar bu huzura kavuşana kadar da gece gündüz çalışmaya, rüyalarımız da dahil Gazze`yi görmeye kararlıyız." diyor. Anlaşılan o ki, Hükümet, Türkiye’nin kaderini tümüyle Filistin meselesine bağlamaktadırGazze`ye ağlayanlar neden Müslüman Türkmenlere yapılan zulmü görmezler. Türkmenler, Filistinli olmadıkları için mi ihmal ediliyor?Bugün Türkmenlerin Kendilerini koruyacak Allah`dan başka kimseleri de yoktur. Adaletiyle ün yapmış Türk Devleti, bu vahim duruma nasıl düşürülmüştür? Biz gerçekten bunu anlamakta zorluk çekiyoruz.

   Allah rızası için Irak Türkmenleri`ne bakın

 Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, tek sıkıntı yaşanan bölgenin de Filistin ve Gazze olmadığının unutulmaması gerektiğini, hükümetin Irak`ta Türkmenler`in uğradığı katliamları, tecavüzleri görmediğini savunarak, "Gazze`deki kardeşlerimizle dayanışma içinde olmak güzel ama Irak Türkmenleri`nin uğradığı katliamlar, tecavüzler unutuluyor. Sırf, Filistinli mi olmak lazım? Elbette Filistin ile dayanışma içinde olun ama biraz da Allah rızası için Irak Türkmenleri`ne bakın. Türkmen kardeşlerimiz için de aynı şeyleri yapmamız lazım. Gerekirse onlara kamplar açmamız lazım. Onlara sahip çıkacak bizden başka kimse yok."  dedi. Türkmenlerin insani yardımın yanı sıra acil olarak siyasi bir desteğe ve korunmaya ihtiyacı vardır.

 

ARTUKLU HABER AJANSI

ALİ KERKÜKLÜ

 (Irak’a Özgürlük Operasyonu ve Kerkük Kitabının Yazarı)

 


39.1° / 25.5°
  • BIST 100

    10682,20%2,26
  • DOLAR

    32,54% 0,09
  • EURO

    35,20% 0,32
  • GRAM ALTIN

    2465,44% 0,10
  • Ç. ALTIN

    3969,58% 0,00