TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) faaliyetleri çerçevesinde, Azerbaycan Milli Meclisi İnsan Hakları Komisyonu`nda görevli uzmanlardan oluşan bir heyeti TBMM Genel Sekreterlik Toplantı Salonu
TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) faaliyetleri çerçevesinde, Azerbaycan Milli Meclisi İnsan Hakları Komisyonu`nda görevli uzmanlardan oluşan bir heyeti TBMM Genel Sekreterlik Toplantı Salonu`nda kabul etti.
TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, konuk heyeti TBMM çatısı altında görmekten ve ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Neziroğlu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve çalışmaları hakkında konuk heyet üyelerine bilgi verdi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu`nun diğer komisyonlardan farklı olduğunu belirten Neziroğlu, " Bizim komisyonlarımızın birçoğu içtüzük ile kurulmuş, içtüzükte adı geçerek kurulmuş komisyonlardır. Fakat İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu daha sonrasında AB Uyum Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kanunla kurulmuş komisyonlardır." dedi
TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, kabulde gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti:
"Programınızın faydalı ve verimli geçmesini temenni ediyorum. İnsan Hakları Komisyonu sıkıntılı bir alandır. Bende yaklaşık 7 yıl İnsan Hakları Komisyonu`nda uzman olarak çalıştım. TBMM İnsan Hakları Komisyonu ile Türkiye`de gezmediğimiz karakol ve cezaevi kalmadı. İnsan Hakları Komisyonu diğer komisyonlardan farklı bir komisyondur. Ümit ediyorum ki; burada yapacağınız çalışmalar sizler için faydalı olur. Bizim İnsan Haklarını İnceleme Komisyonumuz oldukça eski bir komisyon. Uzun yıllardır dilekçe kabul ediyor, ziyaretler gerçekleştiriyor, alt komisyonlar kuruyor ve alt komisyonlar aracılığı ile birtakım incelemeler yapıyor. Diğer komisyonlardan farklı olmasının bir nedeni ise kanun ile kurulmuş olmasıdır. Bizim komisyonlarımızın birçoğu içtüzük ile kurulmuş, içtüzükte adı geçerek kurulmuş komisyonlardır. Fakat İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu daha sonrasında AB Uyum Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kanunla kurulmuş komisyonlardır. Bunlar kanunla kurulmuş komisyonlar oldukları için biraz daha yetkili komisyonlardır. Kanun bu komisyonlara araştırma, inceleme yapma ve denetleme yetkisi veriyor. Alt komisyon raporları komisyonda görüşülüp komisyon raporu haline geliyor ve zaman zaman Genel Kurul`da görüşüldüğü oluyor. İnsan haklarının en ciddi yanı ve yaptırımı olayın kamuoyuna mal edilmesidir. Komisyon tarafından inceleniyor olmak bile bazen başlı başına yeterli olabiliyor ve sonuç verebiliyor. Benim gördüğüm sıkıntılardan biriside vatandaş bir ihlal ile karşı karşıya kaldığı zaman İnsan Hakları Komisyonu`na, Dilekçe Komisyonu`na, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu`na, Adalet Bakanlığı`na, Meclis Başkanlığı`na ve Cumhurbaşkanlığı`na başvurabiliyor. Kamu Kurumu Denetçiliği Kurumu kuruldu oraya başvurabiliyor. Sonuç itibarı ile her tarafa dilekçe gönderebiliyor. Ben bunları ayıklamak lazım diye düşünüyorum. Biz komisyonda iken şöyle bir çözüm üretmiştik. Temel insan hakları başlıklarını belirleyip bunlarla ilgili başvuruların İnsan Hakları İnceleme Komisyonu`na diğerlerinin ise diğer komisyonlara yapılması yönünde bir ayrıma gitmiştik. Biz TBMM İdari Teşkilatı ve Genel Sekreterlik olarak sizin de dâhil olduğunuz bu tür programlara elimizden gelen katkıyı her zaman vermeye hazırız. Genel sekreterinize selamlarımızı da iletirseniz çok sevinirim. Ben karşılıklı işbirliğini arttırmak lazım diye düşünüyorum. Milletvekilleri düzeyinde ziyaretler oluyor. Daha üst düzey ziyaretler; Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı ve Başbakanlar seviyesinde ziyaretler oluyor. Ben parlamentolarda çalışanlar olarak çalışanlarında birbirlerini tanımaları ve karşılıklı ziyaretler gerçekleştirmeleri gerektiğine inanıyorum. Ümit ediyorum buradan hem tecrübe hem de iyi dostluklar kurmuş olarak ayrılırısınız. Biz tecrübelerimizi her zaman sizlerle paylaşmaya hazırız. Ben bu vesileyle tekrar hoş geldiniz diyor programınızın faydalı geçmesini temenni ediyorum." dedi.
Konuk heyet temsilcisi ise yaptığı kısa konuşmada TBMM Genel Sekreteri Neziroğlu`na kendilerini kabul ettiği ve gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) faaliyetleri çerçevesinde TBMM`yi ziyaret ettiklerini belirten konuk heyet temsilcisi TÜRKPA`nın Azerbaycan`da büyük faaliyet ve etkinliklerde bulunduğunu ifade etti.
TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Dr. Kemal Kaya`nın da hazır bulunduğu kabulde, TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu konuk heyet temsilcisine çini tabağı hediye ederken konuk heyet temsilcisi ise Neziroğlu`na Azerbaycan haritasının yer aldığı bir plaket hediye etti.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00