ULTAVİYOLE IŞINLARI CİLT KADAR GÖZLERE DE ZARAR VERİYOR

Güneşin zararlı etkileri arasında, güneş yanıkları, cilt kanseri ile vücudun sıvı mineral dengesindeki bozukluklar gelirken, ışınlar göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Güneşe korunmasız olarak uzun süre bakmak katarakt ve görme kayıplarına yol açabiliyor

11.06.2013 19:31:54 0
ULTAVİYOLE IŞINLARI CİLT KADAR GÖZLERE DE ZARAR VERİYOR

VERİYOR

Güneşin zararlı etkileri arasında, güneş yanıkları, cilt kanseri ile vücudun sıvı mineral dengesindeki bozukluklar gelirken, ışınlar göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Güneşe korunmasız olarak uzun süre bakmak katarakt ve görme kayıplarına yol açabiliyor. Güneşin şiddetli ısı etkisine bağlı olarak güneş çarpması, şuur kaybı, felç, kalp krizi ve ölüm de görülebiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları  Uzmanı Uğur Emrah Altıparmak, yaz güneşi nedeniyle gözlerimizi bekleyen tehlikeleri ve korunma yöntemlerine ilişkin soruları şöyle yanıtlıyor:

Güneş ışınlarının zararlı etkileri hangi göz hastalıklarına sebep olabilir? 

Özellikle yaz aylarında göze direk temas eden bu zararlı güneş ışınları gözün önündeki saydam tabakada ultraviyole yanıklarına ve retina tabakasında görme merkezi hasarına sebep olabilir. Atmosfer ışınları mercekte bulanıklık yaratmakta ve katarakt gelişimine neden olmaktadır. Vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi göz kapaklarını kaplayan deride ve konjonktiva tabakasında da kanser oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.

 Yüksek risk grubunu kimler oluşturmaktadır? 
Güneşle temasta bulunan herkesin bu zararlı ışınlara karşı gözlerini koruması gerekmektedir. Ancak özellikle açık renk gözlüler, makula dejenerasyonuna genetik eğilimi olanlar, gözlerinden herhangi bir cerrahi operasyon geçirmiş olanlar ve lazer tedavisi görmüş olanlar yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlere göre az olması ve ileri yaşlarda ortaya çıkan makula bozulmalarının kişilerin geçmişte maruz kaldıkları güneş ışığı miktarıyla ilgisi nedeniyle çocuklar da yüksek risk grubuna girmektedir. 
 
Gözlerimizi güneş ışığının zararlı etkilerinden nasıl koruyabiliriz?
 
Göz bu zararlı ışınlardan korunmak için birçok doğal koruma sistemine sahiptir. Gözlerin koruyucu kemik yapı içine yerleşmiş olması, kaş, burun, yanaklar, göz kapakları ve iris tabakası gözün fazla ışıktan korunmasını sağlar. Ancak göze giren bu ışınların miktarı arttığı zamanlarda ve ortamlarda bu tabakaların koruyucu etkisi azalmakta ve hem kendileri, hem de sinir tabakası hasar görmektedir. Gözlerimizi güneşin bu zararlı ışınlarından korumak için yaz aylarında ve açık havalarda güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Özellikle güneşin dik geldiği 10.00 – 16.00 saatleri arasında güneşle direk temastan kaçınılmalıdır. 

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

Gözlük kullanılması kadar kullanılan gözlüğün kalitesinin de büyük önem taşıyor. Yeterli UV koruması olmayan güneş gözlüklerinin kişiye faydadan çok zarar getirir. Güneş gözlüğü kesinlikle işportadan veya seyyar satıcıdan alınmamalı. Bu gözlüklerin özellikle çocuklara takılması büyük bir risktir. Güneşe karşı uygun gözlük kullanmayan kişinin retinasına ulaşan zararlı ışınların miktarı da artacaktır. Güneş gözlüğü seçerken görünümden ziyade gözlüğün fonksiyonu ön planda tutulmalıdır. Çerçevenin yeterli genişlikte olmasına, göze mümkün olduğunca yakın durmasına dikkat edilmeli. Güneş gözlüğünün camlarının homojen renkte olmasına ve lokal renk değişikliği olmamasına özen gösterilmelidir. Çok koyu renkli camlar gözdeki kontrastı bozar ve görme keskinliğini azaltır

Uğur Emrah Altıparmak, güneş gözlüklerinin, göz sağlığı için önemli olduğunu vurgulayarak ve kullanılmadan önce mutlaka uzman göz hekiminin önerilerinin alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

ABDULLAH ORTAÇ(AHA)ANKARA


24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,35% -0,06
  • EURO

    34,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2375,93% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00