UN Global Compact SKA Hedefi Hızlandırma Programı Türkiye’de başlıyor

Global Compact, Türkiye’de ilk defa SKA Hedefi Hızlandırma Programı’nı (SDG Ambition) başlatıyor.

Gündem 27.07.2022 10:08:00 0
UN Global Compact SKA Hedefi Hızlandırma Programı Türkiye’de başlıyor

2030 Gündemi’ni gerçekleştirmek için iş dünyasına yol gösteren programları hayata geçiren UN Global Compact, şimdi de Türkiye’de ilk defa SKA Hedefi Hızlandırma Programı’nı (SDG Ambition) başlatıyor. Program, şirketleri iddialı ve gerçekçi kurumsal hedefler belirleme ve SKA’ların iş süreçlerine entegrasyonunu hızlandırma konusunda destekleyecek. UN Global Compact üyesi şirketlerin 30 Eylül tarihine kadar başvurularını gerçekleştirebileceği program 6 ay sürecek.

 

 Toplumların refahı ve gezegenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA), 2015 yılında 193 ülke tarafından kabul edildi. 17 SKA‘ya yönelik bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi inceleyen 2022 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Raporu, SKA’lara ulaşma yolunda gereken hızda ve ölçekte ilerleyemediğimizi ortaya koyuyor. İlerlemeyi önemli ölçüde hızlandırmak ise acil, ölçeklenebilir ve çok paydaşlı çalışmalar gerektiriyor. İş dünyası sahip olduğu kaynaklar, değer zinciri ve inovasyon kabiliyetiyle bu dönüşümün kapısını açabilir. 

 

UN Global Compact, bu ihtiyaca cevap vermek üzere şirketlerin iş modellerini, ürün ve hizmetlerini daha adil ve kapsayıcı hale getirecek bir dönüşümü başlatacak SKA Hedefi Hızlandırma Programı’nı (SDG Ambition Accelerator) hayata geçirdi.  Altı ay süren bu program ile şirketler, iş stratejileriyle uyumlu ve daha cesur SKA hedefleri belirleme konusunda destekleniyor.

 

Katılımcılar program ile şirket vizyonlarını SKA’larla uyumlu hale getiriyor

İçerikleri UN Global Compact, Accenture ve SAP Global iş birliğinde hazırlanan SKA Hedefi Hızlandırma Programı üç modülden oluşuyor.  Program boyunca katılımcılar; şirket vizyonlarını SKA’larla uyumlu hale getiriyor, belirledikleri öncelikli alanda hedeflerini ve yol haritalarını hazırlıyor ve bu hedefleri uygulamak için temel performans göstergeleri ve teknolojileri tanımlıyorlar. Ayrıca katılımcılar; online eğitimler, uzmanlarla soru-cevap oturumları, bölgesel ve küresel etkinliklerde bilgi birikimlerini artırma, kendi kurumlarının sürdürülebilirlik alanındaki etki analizini yapma ve diğer şirketlerle karşılaştırma imkanı da buluyorlar. Program sonunda ise şirketlerine özel geliştirdikleri stratejiyi, üst yönetimlerine sunuyorlar.

 

Dünyada 1.000’den fazla şirket programa katıldı, yüzde 84’ü yol haritalarını sundu.

İki yıl boyunca 80’den fazla ülkeden 1.000’i aşkın şirket programa katıldı.   Şirketlerin yüzde 84’ü yol haritalarını üst yönetimlerine sundu. Aynı şekilde yüzde 75’i kuruluşlarında sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik özel bir grup kurdu. 

 

Program kapsamında şirketlerin en çok yoğunlaştığı alanlar emisyon azaltımı ve cinsiyet eşitliği. 

Program kapsamında şirketlerin en çok yoğunlaştığı alanların başında ise yüzde 55 ile emisyon azaltımı ve yüzde 20 ile cinsiyet eşitliği geliyor. Ayrıca katılımcı şirketlerin yüzde 40’ı sürdürülebilirlik hedeflerini güncelleyip kamuoyuyla paylaşırken yüzde 35’i de hedeflerini açıklamak üzere çalışmalarda bulunuyor. 

 

Başvuruları Global Compact Türkiye üye şirketlerine açık olan programa 30 Eylül tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00