UNAT`TAN `DÜNYA GÖÇMENLER GÜNÜ`MESAJI

Büro Memur Sen Mardin Şube Başkanı Ümit UNAT 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Mardin 16.12.2016 10:49:12 0
UNAT`TAN `DÜNYA GÖÇMENLER GÜNÜ`MESAJI

Büro Memur Sen Mardin Şube Başkanı Ümit UNAT 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Ümit UNAT mesajı şöyle;

Bilindiği üzere uluslararası kamuoyunun dünya çapında göçmen haklarını tanıdığı gün olarak da bilinen 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü, göçmenlerin yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Başta BM olmak üzere birçok ülke, göç alanında çalışmalar yapan ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve STK’lar tarafından her yıl kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü münasebetiyle etkinlikler ve organizasyonlar gerçekleştiriliyor. 1997 yılında Filipinli ve Asyalı göçmen organizasyonları, 18 Aralık gününü Uluslararası Göçmenler Günü olarak kutlamaya başladılar. Bugünün seçilmesinin sebebi, 18 Aralık 1990 günü, BM Genel Kurulu’nun Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nu imzalamasıydı. Konvansiyon, dünya çapındaki göçmen hakları savunucularının verdiği uzun mücadelenin ve devletlerarası müzakerelerin önemli bir sonucuydu. dedi

Devamla UNAT Bugün Dünya Göçmenler Günü. Bugün dünyada her yedi insandan biri göçmen. Bugün dünyada 230 milyondan fazla insan doğduğu ülke dışında yaşıyor. Bugün dünyada 2. Dünya Savaşı’ndan beri en geniş çaplı insan hareketi yaşanıyor. Bugün dünyada savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan binlerce insan, insan haklarına, insan onuruna yakışır bir hayatın peşinde denizleri, dağları, çölleri, yolları aşmaya çalışıyor. Bugün dünya büyük bir paradoks yaşıyor. Bugün sermaye ve hizmetlerin sınırlardan serbestçe geçmesi için her türlü yasal ve fiili kolaylık sağlanırken, savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan göçmen ve mülteciler aynı sınırları geçmek için hayatlarını riske atmak zorunda kalıyor. Bugün savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan göçmen ve mültecilerin sınırlardan güvenli ve yasal şekilde geçme imkânı yok ediliyor.

Bugün devletler savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçanları sınırlardan geçirmemek, geçenleri geri göndermek için insan hayatını hiçe sayan, insan hakları ihlallerine neden olan sert yöntemlere başvuruyorlar. Tel örgüler, duvarlar, ileri teknoloji tarama araçları, sınır devriyeleri, mayınlar, geri itme, gözaltı, sınırdışı, geri kabul anlaşmaları, insanların üzerlerine salınan köpekler, insanlara açılan ateşler, devletlerin aldığı “tedbirler” arasında yer alıyor. Bugün 2014 başından beri savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçarken sınırlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 5000’e yaklaştı;  sadece Akdeniz 3000’den fazla insana mezar oldu. 2000-2014 arasında Avrupa dış sınırlarında en az 22.400 insanın hayatını kaybettiği belgelendi.

Bugün savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan ve ülkesi dışında yaşayan göçmenler ve mülteciler sağlık-eğitim gibi temel haklarına erişmekte büyük sıkıntılar yaşıyorlar, yoksulluk ve yoksunluk içinde yaşamaya mahkûm ediliyorlar; kayıt-dışı ekonomide sömürülüyorlar. İstenmiyorlar, nefret söylemi ve nefret suçlarına hedef oluyorlar, evleri, araçları yakılıyor, taşlanıyor, geldikleri yere gitmeleri isteniyor. Bugün biz savaş, zulüm ve yoksulluktan güvenli ve insan onuruna yakışır bir hayat umuduyla kaçan milyonlarca insanın hayatına karşılık yapılan utanç verici siyasi ve ekonomik hesapları görüyoruz.  Bundan sonraki yıllarda göçmenlerin sorunlarının olmadığı bir dünyaya kavuşmak dileğiyle diye sözlerini bitirdi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55