UNESCO 38. Genel Konseransı 3 Kasım 2015 salı günü Pariste çalışmalarına başladı. Konferans hafta boyunca ulusal beyanlar formatında sürecek, ayrıca UNESCO'nun görev alanına giren Komitelerin faaliyet raporları ve geleceğe dönük hedef ve programları görüşülecek.
Genel Konferansta Türkiyeyi Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı Başkanlığında Dışişleri, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ve UTMK UNESCO Türkiye Milli Komisyonu uzman ve akademisyenlerinden oluşan güçlü bir heyet temsil edecek.
İki yılda bir toplanan UNESCO Genel Konferansı örgütün yüksek karar organı sıfatıyla UNESCO reformu, bütçesi, eğitim, bilim, kültür, iletişim ve enformasyon sektörlerinde 195 üye ülke adına önemli kararlar alıyor, hedef ve politikalari belirliyor.
Küresel kriz ve gerginliklerin artmakta olduğu günümüzde UNESCO'nun küresel planda kültür ve yumuşak güç diplomasisi yoluyla gerginlikleri yatıştırıcı, krizleri önleyici, sorun çözücü evrensel platform olarak küresel barışın tesis ve güçlendirilmesinde daha güçlü ve etkili olmasi bekleniyor. Daha iyi bir dünya için daha iyi ve güçlü bir UNESCO hedefleniyor.
Milli Eğitim Bakanı Prof Dr. Nabi Avcı Paris'e gelene kadar Türk heyetine Daimi Temsilci Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Dünya Miras Komitesi Başkanı ve UTMK Başkan Vekili Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, Dışişleri Bakanlığı Kültür ve Tanıtma Genel Müdürü Büyükelçi Lale Ülker, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuzdan oluşan bir gurup riyaset edecek. Heyette UNESCO'nun çalışma alanlarında ihtisaslaşmış sektör uzmanlari ve bilim adamları yer aliyor.
38. UNESCO Genel Konferansı üç hafta sürecek, örgütün 70 kuruluş yıldönümü nünasebetiyle 16-17 Kasım tarihlerinde G 20 Antalya zirvesinden hemen sonra bir de Dünya Liderler Forumu toplanacak.