Tarih: 14.01.2025 16:52

UNFPA, AB VE TBB’DEN KADINLAR İÇİN ORTAK İMZA

Facebook Twitter Linked-in


ANKARA- Avrupa Birliği’nin finansal desteği, Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) uygulayacağı “Kadın Dostu Kentler 3” projesinin imza töreni, TBB Hizmet binasında yapıldı. 
Törende Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Suat Yıldız, UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan, AB Başkanlığı Mali İş birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Thomas Ossowski birer konuşma yaptı.

Yıldız: “Kadın Dostu Kentler Programı’nın Bir Parçası Olmaktan Mutluluk Duyuyoruz.”
TBB Genel Sekreteri Yıldız, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınların şehirlerdeki yaşam kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirilen programın, yerel yönetimlerin daha kapsayıcı ve adil hizmetler sunmasını sağlamak açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Yıldız, “Program, kadınların iş gücüne katılımını teşvik ederken, aynı zamanda kentlerin tüm sakinleri için daha güvenli ve eşitlikçi yaşam alanları inşa etmeyi hedeflemektedir.” dedi.
TBB’nin belediyelere yönelik destek faaliyetlerini anlatan Yıldız, ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle yerel yönetimlerin kapasitesini artırmak üzere yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti. Yıldız, “Belediyelerimize, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sivil katılım gibi öncelikli alanlarda projeler geliştirmek adına destek sunuyoruz. Kadın Dostu Kentler Programı’nın bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Programın, daha güçlü, eşitlikçi ve kapsayıcı bir Türkiye yaratma yolunda önemli bir adım olduğunu belirten Yıldız, belediyelere bu vizyon doğrultusunda projelerine devam etmeleri için TBB olarak katkı vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.  
TBB ile İş Birliğinin Önemi
UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan da, kadın dostu kentler vizyonunun, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, TBB ve projede yer alan şehirlerin gelişimine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Khan ayrıca TBB ile iş birliğinin ulusal çapta sürdürülebilirlik ve taahhütlerin yerine getirilmesi açısından kritik bir önem taşıdığını belirtti.
Khan, 25 belediyenin kadın-erkek eşitliği çerçevesinde eylem planları oluşturarak sistemler ve mekanizmalar geliştireceğini, bu çalışmaların uzun vadeli etkiler yaratacağını anlattı. Kadınların temsil oranını artırmanın önemine dikkat çeken Khan, çocuk bakım sorumluluklarının iyileştirilmesi ve kadın sığınma evlerinin güçlendirilmesi gibi başlıkların öncelikli olduğunun altını çizdi. Ayrıca, ortak çalışmaların başarıyı ve değişimi mümkün kıldığını vurgulayan Khan, BM Nüfus Fonu’nun teknik desteğine duyulan güven için teşekkür etti ve belediyelerde çalışmaların başarıyla sürdürüleceğine inandığını belirtti.
Kadın Dostu Kentler Projesine AB Desteği
AB Başkanlığı Mali İş birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da Türkiye’nin Avrupa Birliği ile iş birliğini çeşitli alanlarda sürdürdüğünü hatırlatarak, katılım öncesi mali yardım (IPA) kaynaklarının bu iş birliğinin en önemli araçlarından biri olduğunu söyledi. TBB ve UNFPA ortaklığında yürütülecek Kadın Dostu Kentler Projesi'nin başlangıcını yaptıklarını ifade eden Özcan, projeye AB mali iş birliği kapsamında yaklaşık 5 milyon avro bütçe ayrıldığını vurguladı.
Özcan, proje ile 25 şehirde kadın-erkek eşitliği konusunda kapasite geliştirme ve altyapı oluşturma çalışmalarının destekleneceğini belirtti. Özcan, daha önce başarıyla uygulanmış iki projenin devamı niteliğindeki bu projenin, Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirilerek sürdürüldüğünü kaydetti. AB Türkiye Delegasyonuna sağladığı destekten dolayı teşekkür eden Özcan, UNFPA ve TBB’ye uyumlu çalışmaları için minnettarlığını dile getirerek projeye katkı sağlayan tüm paydaşlara başarılar diledi.
Ossowski: “Bu programı sadece bir idari süreç olarak görmemeliyiz.”
Açılışta son konuşmayı gerçekleştiren Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Thomas Ossowski, projenin kadın dostu şehirler anlayışını güçlendirme ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında önemli bir adım olduğunu belirtti. Ossowski, yerel yönetimlerin kadın hakları ve kadın dostu şehirler anlayışını gündelik çalışmalara, bütçe ve planlamaya entegre etmeye hazır olduklarını vurgulayarak, Türkiye’deki 25 belediyenin bu projeye katılmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Büyükelçi, projeden elde edilecek deneyimlerin Avrupa Birliği’nde de değerlendirileceğini, özellikle yerel demokrasi ve yerel idarelerle etkileşim konusunda yaşanan eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.  “Bu programı sadece bir idari süreç olarak görmemeliyiz,” diyen Ossowski, projenin bir taahhüt ve eylem çağrısı olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından sembolik imza töreni gerçekleştirildi. 
UNFPA, AB ve TBB’nin ortaklığı ile hayata geçirilecek “Kadın Dostu Kentler 3” projesiyle  belediyelerde kadın danışma merkezleri ve sığınma evleri kurulmasının teşvik edilmesi, kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha güçlü katılımını sağlamak amacıyla kreş ve bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi, kadınların güvenliği için aydınlatılmış yolların, güvenli ulaşım hatlarının ve kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi çalışmalar desteklenecek.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —