Üniversite adaylarına, pandemi şartlarında çok önemli hazırlık önerileri

Sınavlara hazırlanan öğrencilerin motivasyonunu kaybetmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yeni süreci normalleştirmek gerektiği, bahaneyi azaltıp, çalışma süreçlerini yönetebilme önerisinde bulunuyor.

Yaşam 25.11.2020 12:03:00 0
Üniversite adaylarına, pandemi şartlarında çok önemli  hazırlık önerileri

Pandemi, hayatın her alanında olduğu gibi eğitimde de köklü dönüşümleri beraberinde getirdi. Sınavlara hazırlanan öğrencilerin motivasyonunu kaybetmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yeni süreci normalleştirmek gerektiği, bahaneyi azaltıp, çalışma süreçlerini yönetebilme önerisinde bulunuyor. Bu dönemin avantaja dönüştürülebileceğini de hatırlatan uzmanlar, adayların kendilerini tanıma ve uygun meslekleri öğrenilmesi açısından online konferansların yararlı olacağına dikkat çekiyor.

 

 

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, pandemi döneminin getirdiği şartların avantaja dönüştürülebileceğini söyledi.

 

Sanal üniversite turlarına katılabilirsiniz…

 

“Yeni normalde hayatımızdaki pek çok şey değişim gösterirken üniversiteleri, bölümleri, meslekleri tanımak da bir tık uzağımızda” diyen Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “2020-YKS tercihlerinde; aday öğrenciler sanal tur ile üniversitelerin yerleşkelerini gezme imkânı buldu. Online olarak tercih etmeyi düşündükleri bölümlerin hocaları ile görüşüp, tercihleri ile ilgili tercih danışmanlarından destek aldı. Sosyal medya hesaplarından ve whatsapp üzerinden üniversitelerle iletişim kurdu” dedi.

 

Kariyer Testi yol gösterebilir

 

Sınava hazırlık yapılan bu dönemde de üniversiteleri, bölümleri, meslekleri tanımak için yapılabilecek pek çok şey olduğunu hatırlatan Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, şu önerilerde bulundu:

  • Meslek seçimi konusunda kafanız hala karışıksa ‘Kariyer Testi’ ni çözerek kişilik özellikleriniz ve özelliklerinize uygun meslek alanlarını görebilirsiniz.
  • Sanal tur ile üniversiteleri gezebilirsiniz.
  • Sosyal medyadan, web sayfalarından üniversiteye dair merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.

Online konferanslara katılabilirsiniz…

 

Online konferanslarla adaylara yardımcı olduklarını belirten Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “Bu dönemde online konferanslarımızla da öğretmen ve öğrencilerle buluşuyoruz. Öğrencilere yönelik Sınav Sistemi, Kaygı ve Motivasyon, Verimli Çalışma Teknikleri gibi ihtiyaç duydukları başlıklarda okulları aracılığıyla online platformlarda bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz.

Okullar, Milli Eğitim Müdürlükleri, Rehberlik Araştırma Merkezleri aracılığıyla ‘Eğitimde Yeni Doğrular’ , ‘Beyin ve Öğrenme’ , ‘Eğitimde Pozitif Psikoloji’ , ‘Pandemi Süreciyle Değişen Dünya’ gibi farklı başlıklarda ihtiyaçlar doğrultusunda online konferanslarımızla öğretmenlerimizin de yanında oluyoruz” diye konuştu.

 

Bahaneyi azalt, çalışma sürecini yönet!

 

Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Tanıtım Uzmanı Ertuğrul Tut ise pandemiyle beraber herkesin hayatında “yeni normallerden” bahsedilen süreçlerin yaşandığını belirterek “Yeni normal çalışma süreci üzerine çok fazla cümle kuruldu. Sürecin zorluğu malum artık üniversite hazırlık sürecini normalleştirmemiz gerekiyor. Bu sebeple sizlere pandemi döneminde çalışma sürecinden bahsetmek yerine “normal” çalışma sürecinden bahsetmek istemekteyim. Sığınacak bahanelerimizi en aza indirgeyerek çalışma sürecimizi yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.

 

 

Motivasyonu yükseltmek için bu önerilere kulak verin

 

 

Çalışmaları yönlendirmeye başlamadan önce üniversiteye yönelik motivasyonun yüksek tutulması gerektiğini vurgulayan Tut, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

- Öncelikle çalışma ortamımızı rahat edeceğiniz şekilde ve dikkatinizin dağılmayacağı şekilde ayarlayın.

- Dikkat dağıtıcı unsurları (Cep telefonu, tablet, bilgisayar vb.) çalışma esnasında kendinizden uzaklaştırın.

- Kendinize mutlaka gerçekçi ve sizi heyecanlandıran hedef belirleyin.

- Geleceğe yönelik kendinize dair hayal kurmayı sakın ihmal etmeyin.

- Ne kadar zorlanırsanız zorlanın süreci mutlaka kendiniz için olumlamaya gayret edin.

- Çalışmaların güzel sonucunu alacağınızı düşünün.

- Son olarak bahsettiğimiz konular ışığında yol haritanızı belirleyin.

 

Nasıl çalışacağını biliyor musun?

 

 

Adayların hazırlık döneminde yaptığı en önemli hatalardan birinin doğru çalışma yöntemini bilmemek olduğunu kaydeden Ertuğrul Tut, “Belki de en fazla yaptığımız hatalardan biri, nasıl çalışacağımızı, hangi yöntemin kendimiz için daha verimli yöntemi bilmiyoruz ya da geç keşfediyoruz. Bu sebeple öncelikle kendimize en uygun çalışma yöntemini, saatlerini, dikkatimizi toparlayabileceğimiz maksimum zaman dilimini belirlemeliyiz. Ardından en fazla sorun yaşadığımız dersten başlayarak en sorunlu olduğumuz konuları bir kâğıda yazarak, eksik olduğumuz konulara dönüş yaparak konu eksiğimizi gidermeliyiz. Sonraki süreç fazlaca soru tipi görmek için yoğun soru çözümü ve en önemlisi yapılamayan soruların bir uzmandan destek alarak çözüm mantığının kavranmasıdır” dedi.

 

Deneme sınavları ile zamanı verimli kullanmayı öğrenebilirsiniz

 

Zamanın verimli kullanılmasının önemine işaret eden Ertuğrul Tut, “Zamanın verimli kullanılabilmesi için de uygun koşullarda mutlaka fazlaca deneme sınavı yapmalıyız. Yine burada da yapılamayan sorular mutlaka çözüm mantığı kavranarak bir uzman desteği ile çözülmelidir. Kendimize düzgün ders notları tutarak konu eksikliği hissettiğimiz dönemlerde konulara dönüş yapmamız da faydalı olacak bir başka yoldur. Unutulamamalı ki üniversite hazırlık süreci uzun soluklu bir planlamayı gerektiriyor. Planlamayı düzgün yapan adaylar zamana hükmedebilmekte, planlamayı yapamayan adaylar ise zamana yenik düşmektedir” diye konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33