Tarih: 17.09.2018 17:21

Üniversitelerde 280 binin üstünde boş kontenjan var

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Üniversitesi Rehber Danışman ve Tanıtım Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış, ek tercih yapacak adaylara önerilerde bulundu.

 

 

280 binin üstünde boş kontenjan var

 

“İlk tercihlerde ÖSYM tarafından herhangi bir programa yerleşemeyen adayların üzülmemeleri gerekir. Çünkü üniversite tercihleri henüz bitmedi, tercihler devam ediyor” diyen Ahmet Alkayış,

“Ek tercih döneminde ilk kez bu yıl önceki yıllara oranla adaylara büyük bir şans verildi. ÖSYM tarihinde son 7 yılda devlet üniversitelerinin lisans doluluk oranları 90 ve üstü bir orandan 80’lere düştü. Vakıf üniversitelerinin lisans doluluk oranları ise 80’lerden 70’lere düştü. Bu durumda üniversite yerleştirme oranlarına baktığımızda lisans bölümlerinde (15 ile 27), ön lisans programlarında (8 ile 20) boş kontenjanlar var. Ayrıca ilk yerleştirmede kazanıp kayıt yaptırmayan adaylar da olduğu için 280 binin üstünde boş kontenjan var. Bu nedenle lisans boş kontenjanı, ön lisans boş kontenjanından daha fazla” şeklinde konuştu.

 

Tercihlerinizi profesyonel destek alarak yapın!

 

Dr. Alkayış, “Bu yıl sınav sisteminin değişmesiyle birlikte puan türleri de değişti. Puan türleri değiştiği için tercih kılavuzunda lisans-ön lisans puan ve başarı sıraları yoktu. İlk yerleştirmedeki bütün bu değişimler ve belirsizlikler giderildiği için ek tercih bir fırsata çevrilmiştir”diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ek tercih yapacak adaylar, bu son fırsatı iyi değerlendirerek ideallerindeki bölüme ve üniversiteye yerleşebilirler. Adaylara, bu süreci iyi takip ederek daha sabırlı olmalarını ve araştırma yapmalarını öneriyoruz. Çünkü ilk yerleştirmede iyi bir puana ve başarı sırasına sahip olmasına rağmen, tercih döneminde profesyonel destek alamayan adayların üniversiteye yerleşemediklerine şahit olduk.

 

Rakipler azaldı, kontenjanlar arttı

 

Ek yerleştirme döneminde tercih yapacak aday sayısı azaldı. Ayrıca merkezi yerleştirmeyle herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmadıkları için rakiplerin sayısı epeyce azaldı.

 

Ek tercihlerde adayın 24 tercih hakkı var. Aday, istemediği programları tercih listesine ekleyip tercih listesinin tümünü doldurmak zorunda değildir. Çünkü aday istemediği herhangi bir tercihe yerleştiğinde, ister üniversite kaydını yapsın isterse yapmasın bir sonraki yıl üniversite sınavına girdiğinde diploma notu (OBP) yarı yarıya düşecektir. Hedefi net olan aday yeniden Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanabilir. Çünkü hedefinizdeki üniversite ve idealinizdeki bölüm için bir yıl çok uzun bir süre değildir.”

 

 

Ek yerleştirme döneminde adaylar nelere dikkat etmeli?

 

 

Dr. Ahmet Alkayış, ek yerleştirme döneminde 2018 YKS sonuçlarına göre ek tercih hakkına sahip olan adayların bilmesi ve yapması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —