USTA GAZETECİDEN VİZE UYARISI

Usta Gazeteci İlhan Karaçay yazdı.``Devletimizin ihmali yüzünden turistler vize sıkıntısı çekiyor ve bazı uyanıklar vize kolaylığı sağlayarak milyonlar kazanıyor``

Turizm 2.09.2015 10:59:38 0
USTA GAZETECİDEN VİZE UYARISI

Usta Gazeteci İlhan Karaçay yazdı.''Devletimizin ihmali yüzünden turistler vize sıkıntısı çekiyor ve bazı uyanıklar vize kolaylığı sağlayarak milyonlar kazanıyor''

Geçen yıl Türkiye'nin Hollandalılar'a sınır kapılarında vize vermeyeceği ve bu işlemin 10 Nisan'da başlayacağı haberimiz üzerine  turizm dünyası çalkalanmıştı. Uygulamadaki eksikliklerin  Bakanlığa şikayeti sonucunda e-vize işlemi 1 Kasım'a ertelenmişti.

Sevinç yaratan bu haberden sonra 1 Kasım 2014'te e-vize işlemi başladı ve sınır kapılarındaki vize verme işlemi de durduruldu.

E-vize uygulamasındaki en büyük şikayet, ödeme seçeneğinde sadece Visa, Master ve Debit Card'ın oluşuydu. Ne var ki, ödeme sırası geldiği zaman Debit card devre dışı kalıyordu. Yani Hollandalılar kendi bankaları kanalıyla ödeme yapamıyorlardı. En azından  iDEAL kanalıyla bir ödeme yapabilme imkanı yaratılmalıydı.
Hollanda halkı kredi kartı kullanımını lüks olarak kabul ediyor ve genellikle banka kartları ile ödeme yapıyorlar.

Yapılan açıklamalarda bu eksikliğin 1 Kasım'a kadar giderileceği belirtiliyordu.

Ne var ki, E-vize uygulamasında, Hollandalılar'ın kendi banka kartlarıyla ödeme yapamadıkları bugüne kadar gözümüzden kaçmış. Bunu bir gazetecilik aciziyeti olarak kabul ediyor ve özür diliyorum.
Türkiye'ye gitmek için e-vize başvurusunda bulunanların kredi kartları yoksa, hala vize alamıyorlar.
Bu durumu iyi değerlendiren uyanık girişimciler, kendilerinin devreye soktukları web sayfaları kanalıyla isteyene vize almaya başladılar. Tabii ki daha fazla ödeme yaptırılarak.
Vizeyi devletimizden direkt alanlar 20 euro öderlerken, uyanık girişimciler işe 27 euro ile başladılar. Bu konuda rekabet arttıkça fiyatlar da düşmeye başladı. Şimdilerde 21.75 euroya vize alan da var.
Devletimizin hatasından doğan boşluktan yararlanarak, her biri onbinlerce kişiye vize alan uyanık girişimciler, böylelikle yüzbinlerce euro kazanmaya başladılar.
E-Vize veren web sayfalarından biri, bu ayki duyurusunda, 'Bu ay 38.398 kişiye vize aldık'  diyordu. Yani her vizede 23.95 euro alan bu uyanık girişimci, sadece bir ay içinde 151.672 euro para kazanmış. (Bu durumu görebilmek için Google'a girin ve sadece e-visa yazın)
Bu uyanık girişimci sadece Türkiye için mi vize almış bilemiyoruz ama, bir başka uyanık  ağustos ayında '13.971 kişiye vize aldık' diye ilan etmiş. Her vize için 24.95 euro alan bu kişi de ağustos ayında 69.156 euro kar etmiş.

Türkiye devletinden direkt vize alamadıkları için, kendi adlarına rahatça vize alanlara milyonlarca ödeme yapan Hollandalılar bu durumdan çok rahatsızlar.

Hollanda'daki Türk Hava Yolları, internet üzerinden satış yaptığı zaman banka kartlarından ödeme alabiliyor. THY'nın berecerebildiği bir işlemi bizim Dışişleri Bakanlığı'mız ayarlayamıyor mu? Ne yazık ki aynı durum Başkonsolosluklarımızda da sıkıntı yaratıyor. Zira Başkonsolosluklarımızda her ödeme cash (peşin para) yapılmak mecburiyetinde.

Peki Türk Devleti bu kadar aciz mi? Bir ödeme sistemi nedeniyle başkalarına milyonlarca para kazandıran Türk Devleti'ne bu yakışıyor mu?''Dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI

İLHAN KARAÇAY YAZIYOR

 


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61