UZMAN DİYETİSYENDEN TATİLE ÇIKACAKLARA KİLO VERME ÖNERİLERİ

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Diyetisyeni Nuray Damla Tatlıdede, tatile çıkma planları yapan ancak hala fazla kilolarından kurtulamamış vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu.

Sağlık 16.06.2015 06:49:38 0
UZMAN DİYETİSYENDEN TATİLE ÇIKACAKLARA KİLO VERME ÖNERİLERİ

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Diyetisyeni Nuray Damla Tatlıdede, tatile çıkma planları yapan ancak hala fazla kilolarından kurtulamamış vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu. Diyetisyen kontrolünde bir ayda 5 kilo vermenin mümkün olduğunu belirten Tatlıdede, diyete başlayanların psikolojilerinin de kilo vermede çok önemli olduğunu kaydetti. Tatlıdede, kilo vermede doğru su içme tekniğinin uygulanmasının da önem arzettiğini ifade etti.

Uzman Diyetisyen Tatlıdede yaptığı açıklamada, fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için ayda 5 kilo vermenin mümkün olduğunu belirterek, “Pek çok hastamız kış ayları geldiğinde bol bol yemek yiyor kendini kalın ve uzun kıyafetlerle örtüyorken, bahar aylarının gelmesiyle beraber ince giyilen kıyafetlerle kilo aldığını farkediyor ve etekleri tutuşmuş halde bize geliyorlar. Hem de geç kalmış bir şekilde. Eğer 10 kilonun üzerinde fazlanız varsa kilo vermek ve vermiş olduğunuz kiloları koruyabilmeniz amacıyla ocak-şubat aylarında kilo vermeye başlamanız gerekiyor. Mayıs-haziran ayında gelip ‘15 kilo fazlam var’ dediğinizde isteğinizi gerçekleştirmek güçleşiyor. Çünkü ayda maksimum 5 kilo verdirme taraftarıyız, bunun üzerindeki bir rakam sizin başka metabolik hastalıklara yakalanmanızı sağlayabilir” dedi.

 

SU OTURARAK VE YAVAŞ İÇİLMELİ

 

Sağlıklı beslenmek kadar, sağlıklı sıvı tüketiminin de önemli olduğunu kaydeden Tatlıdede, birçok insanın doğru su içme tekniğini bilmediğini söyledi ve “Suyu başınıza dikerek ve ayakta içerseniz su direk böbreklere gider ve kısa sürede vücuttan atılır. Oysaki suyu, sıcak çay gibi yavaş yavaş yudumlayarak ve oturarak içmelisiniz. Bu şekilde su bağırsaklarınıza inecek ve oradan vücuda dağıldıktan sonra böbreklere gidecektir. Bu hem bağırsaklarınızı çalıştırır hem de vücut suyu dengede kaldığı için üşümeniz gerçekleşmez” ifadelerini kullandı.

Tatlıdede, taze sıkılmış meyve sularının da her ne kadar vücut direncini artırsa da posasız olarak ve bol miktarda alınması halinde kilo alımına neden olacağını belirtti.

3 SAATTEN FAZLA AÇ KALMAYIN

Ara öğünlerin mantığının ise bir sonraki öğüne çok aç girmemek olduğunu Lokman Hekim Ankara Hastaneleri Diyetisyeni Tatlıdede, “3 saatten daha fazla aç kaldığınız takdirde depolama sistemi harekete geçer. Diyetinizi yapmış ve kilo vermiş olsanız bile ara öğün yapmazsanız geri kilo alma ihtimaliniz oldukça yükselir. Ara öğün tüketme alışkanlığını hayatınızın bir parçası haline getirmek zorundasınız” dedi.

PSİKOLOJİ ÇOK ÖNEMLİ

Diyete başlayacak olanların doğru psikoloji de olmalarının da çok önemli olduğunu kaydeden Tatlıdede, “Her gün ayna karşısına geçip ‘ne yesem ne içsem yarıyor’ derseniz vücudunuz ‘emrin olur sahip’ diyerek yediklerinizi kilo aldıracak hale getirir. Bu yüzden kendinize belli bir tarih belirleyin. ‘Şu tarihte şu kiloda olacağım’ sözünü gün içinde defalarca tekrarlayın. Aynaya baktığınızda kendinizi kabullenin. ‘Nasıl olsa zayıflıyorum, zayıf olacağım’ deyin. ‘Ne yaparsam yapayım göbeğim, basenlerim gitmiyor’ derseniz vücudunuz yine ‘emrin olur sahip’ deyip o bölgelerinizi asla eritmez” ifadelerini kullandı.

Tatlıdede, kişiye özel bir diyet programıyla fazla kilolardan kurtulmanın mümkün olduğunu kaydederek, “İlaçla zayıflama yöntemi, internetten bilmediğiniz diyetler, sağdan soldan tanıdıklardan aldığınız diyetler sizi iyi hale getireceğine ölüme götüren bir sürecin içine sokabilir. O nedenle diyet yaparken çok dikkatli olmalısınız” dedi.  

 

ARTUKLU HABER AJANSI


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04