UZMANINDAN ,BAYRAM SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ

Dört gün süren kurban bayramı süresince aşırı yemek yemek, kavurma, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilmektedir.

18.10.2013 14:26:00 0
UZMANINDAN ,BAYRAM SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ

BAYRAM SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ

Dört gün süren kurban bayramı süresince aşırı yemek yemek, kavurma, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilmektedir. Özellikle kurban bayramı süresince ve sonrasında kırmızı et tüketim miktar ve sıklığı da artmaktadır. Acıbadem Ankara Hastanesi  Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, bayram sonrası beslenme önerilerinde bulundu.

Güne Kahvaltıyla Başlayın: Gece boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve güne hazırlamak için kahvaltı olmazsa olmazlardandır. Tercih edilen kahvaltı içeriği de çok önemlidir. Mideyi yoracak ( börek, poğaça, kızartma vb) ağır yiyecekler değil daha hafif ( peynir, zeytin, haşlanmış yumurta, söğüş vb) bir mönü seçilmelidir.

Az az sık sık yiyin: Hafif bir kahvaltıdan 2-2,5 saat sonra bir ara öğün yapmak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olurken, vücudun şeker dengesini sağlayarak hipoglisemiyi önleyecektir. Şeker düşmesi diye adlandırılan hipoglisemi oluşması sonrasında daha çok yemek yeme isteği olacağından bunu engellemek amacıyla ara öğünler ve ana öğünler atlanmamalıdır. Çantanızda bulunduracağınız kuru meyve veya leblebi ara öğün için yeterli olacaktır.

Sıvı Tüketimini Dikkate Alın: Sıvı alımına dikkat edilmeli günde en az 1,5-2 litre su içilmelidir. Çikolata ve tatlı tüketimiyle alınan fazla şekeri dengelemek amacıyla su dışında tercih edilen içecekler şekerli içecekler değil, ayran, soda, komposto, az şekerli limonata olmalıdır. Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, bu içeceklerin yüksek tansiyon ve taşikardiye neden olduğu unutulmamalıdır.

Öğle ve Akşam Yemeklerine Dikkat : Ana ( öğle, akşam ) öğünlere gereken önem verilmelidir. Öğlen ve akşam yemeklerinde önemli hususlardan biri saati diğeri ise içeriğidir. Öğle yemeklerinin atlanmasına, akşam yemeklerinin de geç saatlerine kalmamasına dikkat edilmelidir.

Saatli yenilmesi gereken öğle ve akşam yemeğinin içeriğinde bir öğün et ise bir öğün sebze, çorba, salata, yoğurt veya ayran olmalıdır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğundan kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan kişiler kurban bayramı ve sonrasında, yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmelidir. Kısıtlı miktarlarda et tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdır. Yemekler az yağlı olmalı, pilav, makarna ve mantıdan kaçınılmalıdır. Kepek, çavdar, tam buğday gibi posalı ekmekler tercih edilmelidir.

 Sporu Hayatınıza Düzenli Olarak Ekleyin ve Hiç Çıkarmayın: İyi bir yağ yakımı sağlamak dolayısıyla kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam için yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi bir sporu düzenli bir şekilde yapmalısınız. Eğer normalde de aktif bir spor hayatı olan biriyseniz yaptığınız sporun cinsi ve sıklığı önemlidir. Çünkü her sporun harcattığı enerji farklı olduğundan yapılması gereken süre de kişiye göre değişmektedir.

 

 Son Güneşli Günleri Kaçırmayın: Ülkemizde D vitamini eksikliği yaygın bir sorun. Bunun nedeni ise gıdalarla aldığımız miktarın yetersiz kalması. Güneşten gelen UV ışınları cildimizdeki D vitamini sentezi için gereklidir. Bu yüzden kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçiren kişilerde D vitamini eksikliğine daha sık rastlanıyor. Kış günleri diğer aylara göre daha kısa, karanlık ve soğuk olduğundan güneşli kış günlerinde dışarıda vakit geçirmeye özen gösterin.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor