Uzun Süre Oturmak Rahim Miyomu Riskini İki Kat Artırıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aşkın Evren Güler, bilimsel araştırmaların günde altı saatten fazla oturan kadınların menopoza girmeden önce rahim miyomlarına yakalanma riskinin iki kat arttığını arttırdığını söyledi.

Sağlık 3.08.2024 16:47:00 0
Uzun Süre Oturmak Rahim Miyomu Riskini İki Kat Artırıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aşkın Evren Güler,  bilimsel araştırmaların günde altı saatten fazla oturan kadınların menopoza girmeden önce rahim miyomlarına yakalanma riskinin iki kat arttığını ortaya koyduğunu söyledi.

 

 Hareketsiz yaşam tarzının kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Op.Dr. Aşkın Evren Güler,  Miyomların, rahim duvarında veya içinde oluşan zararsız kas ve doku büyümeleri olduğunu   ancak büyük miyomların, ağrı, şişme, aşırı kanama, kabızlık ve akıntıya neden olabileceğini vurgulayarak, “ Günde altı saat veya daha fazla oturmak, günde iki saatten az oturan kadınlara kıyasla iki kat daha fazla risklidir.  Yani hareketsiz geçirilen süre ne kadar fazlaysa rahimde miyom riski de o kadar artıyor.” Dedi. Dr. Güler,  bulguların, iyi huylu ancak potansiyel olarak büyük ve ağrılı olan bu rahim tümörlerinin riskinin, gün içinde oturarak veya yatarak geçirilen zamanın miktarıyla orantılı olarak arttığını gösterdiğine işaret etti.

Rahim Miyomları Östrojenle Besleniyor

 

Kadınlarda hareketsiz yaşamın kadınlık hormonu östrojeni tetiklediğini hatırlatan Op.Dr. Güler,  rahim miyomlarının da östrojenler beslendiğini ifade ederek, “ Hareketsiz bir yaşam tarzı rahim miyomları için bir risk faktörü olan obezitede etkiliyor.  Obezite de vücudun östrojen seviyesini arttırmaktadır” Dedi.

Her Yarım Saate Beş Dakika Yürüyüş

 

Op. Dr. Güler, uzun süre oturmanın kadın sağlığı üzerindeki zararlarının farkında olunması gerektiğini belirterek, oturmanın zararlarını dengelemek için her yarım saatte bir beş dakikalık hafif yürüyüşlerin yeterli olabileceğini söyledi. Kadınları düzenli fiziksel aktivite ve sağlık kontrollerine teşvik ederek, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeleri konusunda uyaran Dr. Güler,  uzun süreli oturmanın sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak için hareketsiz geçirilen sürelerin kısaltılması ve aktif yaşamın teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


Anahtar Kelimeler: Oturmak Rahim Miyomu Riskini Artırıyor
35.9° / 22°
  • BIST 100

    9833,22%0,78
  • DOLAR

    34,05% 0,00
  • EURO

    37,61% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2740,78% -0,76
  • Ç. ALTIN

    4480,76% -0,12