Amasya Valisi İ. Halil Çomaktekin Ulusal olarak yayın yapan Kanal A Televizyonunda her Pazar saat 14.00’da yayınlanan “Eko Show” adlı programa röportaj verdi.
Bu kapsamda Program Sorumlusu Kemal Pulat ile çekim ekibinden Alaattin Pulat ve Gülsüm Öncel’in Vali Çomaktekin’e yaptığı ziyarette İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü A. Hamdi Yanık da hazır bulundu.
Program ekibine ilimizin tarihi ve turistik özellikleri ile ekonomik yapısı hakkında bilgiler veren Vali Çomaktekin röportajda özetle şunları kaydetti: “Amasya Anadolu’nun önemli bir medeniyet şehridir. Amasya 8500 yıllık geçmişiyle 17 medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Devlet ve siyaset adamlarının, hattatların, şairlerin, yazarların, sanatkârların yaşadığı ve dünya medeniyetine önemli eserlerin kazandırıldığı bir şehirdir. Şehrin ortasından Yeşilırmak akar. Yeşilırmak’ın iki yakasında kurulmuş büyük bir medeniyettir. Amasya Kalesi, Harşena Kalesi, Yalıboyu Evleri ile çok sayıda camilerin, konakların, medreselerin, türbelerin ve köprülerin var olduğunu görüyorsunuz. Amasya bir nevi Açık Hava Müzesidir. Gerek Selçuklular döneminde, gerekse Osmanlı döneminde önemli medeniyetlere ev sahipliği yaparak ‘Şehzadeler Şehri’ unvanını almıştır.
Osmanlı Devletinin önemli isimleri burada doğmuş, şehzadelik yapmış ve daha sonrada Osmanlıya padişah olmuşlardır. Fatih Sultan Mehmet’in, Çelebi Sultan Mehmet’in, Yıldırım Bayezid’in, Yavuz Sultan Selim’in ve çok sayıda Osmanlı Padişahının yaşadığı bir şehirden bahsediyoruz.
Amasya Doğu’ya, Karadeniz’e ve Orta Anadolu’ya giden yolların geçtiği, kesiştiği ve ulaşım imkânı yüksek bir yerdir. Amasya bu bakımdan kavşak bir noktada olduğu için her açıdan gelişime açık bir mekan olmuştur. Zengin tarih ve medeniyet eserlerine sahip olduğundan dolayı Amasya yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Geçen yıl itibariyle Amasya’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı 490 bine yaklaştı. Şehrin %40’ını ormanlık alanlar oluşturuyor. Borabay Tabiat Gölü görülmeye değer bir mekândır. Terziköy’de, Gözlek’de ve Hamamözü’nde termal kaynaklar vardır. Elmanın yanında kiraz, ceviz, soğan, bamya ve diğer tarım ürünlerinde kendinden söz ettiren, sadece Türkiye’ye değil dış ülkelere ihracat yapan il konumundadır. Amasya’da 4 tane Organize Sanayi Bölgemiz var. Yine Merzifon’da mobilya, davlumbaz, ankastre ürünlerinin üretildiği ve yurt dışına ihracatın yapıldığını görüyoruz. Amasya maden, kömür ve mermerde ön sıralarda yer almaktadır.
2006 yılında kurulan Amasya Üniversitesi 15 bin öğrencisiyle önemli mesafeler almıştır. Gün geçtikçe teknolojiyi takip ederek, öğrenci sayısını arttırarak, bünyesine yeni fakülteler katarak büyük ivme yakalamıştır. Havayolu ve demiryolu ulaşımının olduğu güzel bir şehirdir. Buranın en önemli özelliği huzurlu bir şehir olmasıdır. Anadolu’nun Oxford’u, Anadolu’nun Bağdat’ı olarak kabul edilen bir şehirdir. Devletimizin önemli yatırımları oldu. İstikbal adına yapılan en önemli vizyon projesi Amasya’yı aslına döndürülebilmektir. Yani Amasya’nın şehir kimliğini daha da güçlendirmek. Ecdadın bize bıraktığı eserleri aslına uygun olarak restore etmek için çalışıyoruz. Valilik Binasını buna örnek verebiliriz. İlimizde restorasyon çalışmalarımız devam etmektedir. En önemli vizyonumuz Amasya’daki tarihi dokuya uyumsuz eski binaların yıkılarak tarihi mekânların ön plana çıkarılmasıdır. Böylece Amasya’mızı öz kimliğine kavuşturmuş olacağız.”
Röportajın sonunda misafirlerine restorasyon ve güçlendirme çalışmaları sona eren Valilik Binası ve binanın bilişim altyapısına ilişkin bir sunum eşliğinde bilgiler veren Vali Çomaktekin, çekim ekibine Amasya’ya gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. İçerisinde Vali İ. Halil Çomaktekin’in röportajının da yer aldığı “Eko Show” programının yeni bölümü ilerleyen günlerde Kanal A Televizyonunda yayınlanacaktır.
ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA