VALİ ÇOMAKTEKİN,KARADENİZ`İN GAP`INDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Vali İ. Halil Çomaktekin yapımı devam eden ve Karadenizin GAP`ı olarak nitelendirilen Aşağı Çekerek Projesi Geldingen Ovası sulama ikinci kısım inşaatında incelemelerde bulundu.

20.09.2015 17:14:59 0
VALİ ÇOMAKTEKİN,KARADENİZ`İN GAP`INDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Vali İ. Halil Çomaktekin yapımı devam eden ve Karadenizin GAP'ı olarak nitelendirilen Aşağı Çekerek Projesi Geldingen Ovası sulama ikinci kısım inşaatında incelemelerde bulundu. 

Vali Çomaktekin’e incelemelerinde DSİ Şube Müdürü Turgut Yorulmaz, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü A. Hamdi Yanık, Özel Kalem Müdürü Emrah Taşdelen, firma yetkilileri, köy muhtarları ve basın mensupları eşlik etti.

Geldingen Ovası sulama ikinci kısım inşaatı şantiye binasına gelindiğinde Vali Çomaktekin’i firma yetkilileri karşıladı. Toplantı salonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali İ. Halil Çomaktekin şunları kaydetti: “Geldingen ovası Amasya için çok önemli bir tarım bölgesi. Tarım sektörü Amasya’da oldukça önemli. İlimiz yüzölçümünün %45’lik alanını tarım arazileri oluşturuyor. 150 bine yakın insanımız geçimini tarım sektöründen karşılıyor. Geldingen, Merzifon, Suluova, Gümüşhacıköy ovalarından daha çok faydalanabilmemiz için kuru tarımdan sulu tarıma geçmemiz gerekiyor. Bu güzel topraklar sulandıkça çeşidi bol ve verimli ürün almaya başlıyoruz. Dekar başına çiftçimizin geliri de artıyor. 2015 yılı verilerine göre çiftçimize dekar başına artı 1000 TL gelir sağlanacaktır. Çiftçimiz daha az maliyetle daha çok ürün elde etmeye başlıyor. Bu çalışmayla 9474 hektar alanın sulanması planlanmaktadır. Göynücek ilçesi ve 11 köyümüz bu sulamadan faydalanıyor. 2 yıl gibi kısa bir zamanda çok iyi bir mesafe alınmıştır. Bu yatırımlar devletimizin ve hükümetimizin vatandaşlara dönük çok önemli makro yatırımlarıdır. Kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın refah ve gelir düzeyini yükseltmeye dönük, göç etmeden doğup büyüdükleri yerlerde geçimlerini karşılayabilmelerini sağlayan bu yatırımlar oldukça önem arz etmektedir. Aşağı Çekerek Projesi tamamen bitirildiğinde Orta Karadeniz Bölgesinin GAP’ı olacaktır.”

Daha sonra DSİ Şube Müdürü Turgut Yorulmaz proje hakkında detaylı bir sunum geçekleştirdi. DSİ Şube Müdürlüğünün faaliyet alanlarından olan taşkın koruma, dere ıslahı, akarsularda yapılan temizlik konularında il genelinde yapılan faaliyetleri detaylı bir şekilde anlatan Yorulmaz, Geldingen Ovası Sulama Projesi ikinci kısım inşaatı hakkında ise şunları söyledi: Aşağı Çekerek Merhale Projesi Geldingen Ovası Sulaması ikinci kısım inşaatının sözleşme bedeli yaklaşık 31 milyon TL olup, işin tahmini bitiş süresi 2017 yılı Temmuz ayıdır. Geldingen ovasında 9474 hektar alanın sulanmasını sağlayacak proje ile bu yıl ki veriler baz alındığında dekar başına 1000 TL’lik bir gelir artışı sağlayacağı öngörülmektedir. Proje kapsamında yapılacak işlerde 19.700 metre CTP boru imalatı, 191.000 metre HDPE boru imalatı, 1.171 adet sanat yapımı imalatı, 63.000 metre drenaj kanalı kazısı ve 1 adet Kayabaşı priz yapısı imalatları yapılacaktır. İşin genel durumunda ise proje kapsamında 19.700 metre CTP bulunup, 19.700 metre borunun tamamının ihzaratı yapılmıştır. 15.400 metre CTP boru imalatı tamamlanmış, geriye kalan 4.300 metre CTP borunun imalatına devam edilmektedir. 2015 yılı ödenek duruma göre hedeflerimiz ise; %53.5 parasal gerçekleşme ve %58 fiziki gerçekleşme seviyelerine gelinmesi amaçlanmaktadır. Aşağı Çekerek Projesinin tamamı bitirildiğinde Amasya İl Özel İdaresinin sulamaya yaptığı katkılarla birlikte ilimiz sulanabilir tarım arazilerinin %90’ında sulu tarıma geçilecektir. Bu da ilimiz için çok önemli bir gelişmedir.

Sunumun ardından Vali İ. Halil Çomaktekin ve beraberindekiler Geldingen Ovası Sulama ikinci kısım inşaatı şantiyesinde sanat yapıları, Oluz köyü sınırlarında bulunan Geldingen Ovası sulama kanalı ikinci kısım inşaatı boru yedek 20 hattında HDPE boru imalatlarını, Geldingen Ovası sulaması SO kanalı ikinci kısım inşaatı kapsamında yapımı devam eden galeri inşaatı kazı çalışmalarını yerinde inceledi. İlgililerden bilgiler alan Vali Çomaktekin incelemelerinin ardından işçilerle sohbet edip onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA


25.2° / 13.9°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88