VALİ ÇOMAKTEKİN TRT?YE RÖPORTAJ VERDİ

Vali İ. Halil Çomaktekin dönüşümlü olarak TRT?nin bütün kanallarında yayınlanan ?Dünya Mirası Türkiye? adlı programa röportaj verdi.

2.07.2015 14:47:04 0
VALİ ÇOMAKTEKİN TRT?YE RÖPORTAJ VERDİ

Vali İ. Halil Çomaktekin dönüşümlü olarak TRT’nin bütün kanallarında yayınlanan “Dünya Mirası Türkiye” adlı programa röportaj verdi. Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) Genel Başkanı Fikret Yıldız tarafından Amasya ile ilgili hazırlanan program ilerleyen tarihlerde TRT kanallarında yayınlanacak.

Hazeranlar Konağında gerçekleşen röportajda Vali Çomaktekin’e İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü A. Hamdi Yanık eşlik etti. Vali Çomaktekin vermiş olduğu röportajda şunları kaydetti: Dünya Mirası Türkiye programına öncelikle Amasya Valisi olarak şükranlarımı sunuyorum. Amasya ilimizde insanlığın büyük bir ortak mirası var. Bu ortak mirasın bütün dünyaya tanıtılması noktasında bu program çok önemli işlere imza atıyor. Amasya ilimiz 8500 yıllık tarihiyle 17 uygarlığa ev sahipliği yapmış, gerek milattan önce gerekse milattan sonra medeniyetler bu şehirde yaşamıştır. Bu medeniyetlerden çok büyük izlerin, eserlerin halen yaşadığını memnuniyetle görüyoruz. Amasya Hititler, Kimmerler, İskitler, Romalılar, Bizanslılar olmak üzere gerek tunç çağı, gerekse Helenistik çağın ve daha sonra Türk tarihiyle birlikte Danişmentliler, Selçuklular, Osmanlılar döneminde çok üst düzeyde uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin zirvesinde bulunan bir şehir olmuştur. Bu açıdan Amasya ilim, irfan, bilim, sanat ve kültür şehri olmuştur. Birçok medeniyetlerin bu şehirde yaşıyor olması, o medeniyetlerden insanlığın bu şehre bıraktığı dünya insanlık ortak mirası vardır. Bu mirasın korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir.

Amacımız Kalıcı Olarak UNESCO Dünya Miras Listesine Girmek

Amasya’daki tarihi mekânlar ve burada yetişen şahsiyetler saymakla bitmez. Bu medeniyetleri sadece ulusal bazda değil, uluslararası platformlarda da anlatmamız ve bütün insanlığın bu güzelliklerden haberdar olmasını istiyoruz. UNESCO bizim için çok önem arz ediyor. Zengin tarihi potansiyele ve mekânlara sahip olan bu şehrin tarihi mekânlarının UNESCO dünya miras listesine girmesi için Amasya olarak çok önemli çalışmalar başlattık. Bu yılda Amasya geçici listeye dahil oldu. Dünya miras listesine dahil olduğumuzda dünyanın dikkatini çekecek ve bu açık hava müzesi niteliğindeki şehir, dünyanın her tarafından çok sayıda insanların gelip dolaştığı ve bu medeniyetten haberdar olduğu bir şehir olacaktır. Başta Valiliğimiz olmak üzere Belediye Başkanlığımız ve bütün sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte büyük bir çalışma içesindeyiz. Bu çalışmalar önümüzdeki yıllarda meyvesini verecek ve Amasya dünya turizminde istediği noktaya ulaşacaktır.” Röportajın sonunda Vali Çomaktekin çekim ekibi sorumlusu ve aynı zamanda Turizm ve Tanıtma Platformu Genel Başkanı Fikret Yıldız ile Amasya’nın tarihi, kültürel dokusu ve çeşitli konularda yapılan çalışmalar hakkında sohbet etti.


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9815,32%0,96
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,92% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2432,93% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4000,71% 0,15