Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin artması için Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile bir araya gelen, TISİAD yönetiminin sorunların çözümü için dile getirdiği talepler anında karşılık buldu
Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin artması için Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile bir araya gelen, TISİAD yönetiminin sorunların çözümü için dile getirdiği talepler anında karşılık buldu.
Vali Su, Habur Sınır Kapısı’nda geçiş kolaylığından, mevzuat dışı uygulamalara kadar her konuda yardımcı olmak için müdürlerine anında talimat verdi.
Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) yönetimi ve üyelerinin, Irak’a yönelik 4 günlük iş gezisi Şırnak temasları ile sürüyor. Irak Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz’ın da eşlik ettiği gezide TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, yönetim kurulu ve üyeler ikinci gün Şırnak Valisi Ali İhsan Su’yu makamında ziyaret etti.
ÖNYARGILARIN DEĞİŞMESİ İÇİN BİR ARAYA GELMEK GEREKİYOR
Ziyarette ilk olarak söz alan Irak Gaziantep Baş Konsolosu Taaban Al Bazzaz, 2011’de resmen açılan konsolosluğun bölgesinde 5 ile hizmet verdiğini söyledi. Şırnak’ın da faaliyet kapsamlarında olduğunu söyleyen Başkonsolos Taaban Al Bazzaz, “Irak, kuzeyi ve güneyi ile bir bütündür. Ayrıca ülkemizde Türkler çok sevilmektedir ve ürünleri, markaları da büyük beğeni toplamaktadır. Türkiye’yi her anlamda çok önemsiyoruz. Önyargıların değişmesi için bir araya gelmek gerekiyor” dedi.
IRAK PETROL ZENGİNİ
TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç da, dernek çalışmaları ile ilgili bilgi vererek, “2012 yılında genel merkezi Mersin’de kurulan derneğimizin bugün; İstanbul, Mardin, Şırnak ile Irak’ın Duhok kentinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temsilcilikleri bulunmaktadır. Irak ile ticaretin yoğun olduğu bölgelerdeki temsilcilik açılışlarımız sürecektir. 2015 yılında 3 yeni temsilcilik daha açmayı hedefliyoruz. Dünyanın sayılı zengin petrol yataklarına sahip ülkelerinden birisi olmasına rağmen savaşlardan dolayı bir türlü huzura eremeyen Irak’ta hem gelişime katkı sunmak, hem de ekonomik anlamda karşılıklı ‘kazan kazan’ anlayışı ile ilişkileri geliştirmek. Irak’a 2013 yılında 13 milyar dolar ihracatımız vardı ve 2015’te bu rakamı 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyorduk ancak IŞİD’ın ortaya çıkması ile ihracatımız geriledi ancak tüm bunlara rağmen Irak, Türkiye’nin, Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığı ikinci ülkedir. Ayrıca Türkiye’nin Türkmenistan’dan sonra yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sunduğu ikinci ülkede Irak’tır. Yine lojistik anlamında da Irak bizim gözbebeğimizdir. Bugün Habur Sınır Kapısı bir yana, dünya bir yana. Zira Habur’dan yıllık 700 bin taşımacılık seferi yapılmaktadır.
“5 YENİ KAPI BİR AN ÖNCE AÇILMALI”
Türkiye’nin 2023’te hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat için çalışmayı görev biliyor ve bu amaçla elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyoruz. Ancak bu yolda Şırnak’ta 3 ve Hakkari’de açılması planlanan 2 yeni sınır kapısının hızlandırılmasını ve Habur’da yapımı süren köprünün de bir an önce bitirilmesini arzu ediyoruz. Ayrıca Habur Sınır Kapısı’ndaki geçişlerde özellikle işadamlarına geçiş üstünlüğü tanınmasını arzu ediyoruz.
Öte yandan ‘konteyner yüksek’ denilerek Habur Sınır Kapısı’nda Türk tarafındaki Gümrük Müdürlüğü hukuksuzca ceza kesmekte. Oysa ki konteyner buraya gelene kadar gerekli tüm izinleri alarak, kapıya kadar gelmektedir. Bu sorunun çözümü ticareti arttıracaktır. Öte yandan Irak’ın Kuzeyi’nin yanı sıra güneyinde de Türk firmalarının faaliyetleri artmaktadır. Önümüzdeki günlerde Irak’ın 18 vilayetinden işadamlarını Türkiye’de buluşturacağız. Ayrıca Şırnaklı işadamları ile birlikte Irak’a iş gezisi düzenlemek istiyoruz.
Şuan sadece Kuzey Irak’ta bin 500 Türk şirketi faaliyet göstermektedir. İlişkilerin gelişmesi için iki ülke arasında kardeş şehir anlaşmaları imzalanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.
Vali Ali İhsan Su da, birlik, beraberlik ve huzur için çalıştıklarını ve bu anlamda çalışan herkese de destek olma gayretinde olduklarını söyledi. “Irak’takiler de bizim kardeşlerimiz, onların ihtiyaçlarını görmek de bizim vazifemiz” diyen Vali Su, “Onlarda aynı düşünüyor zaten O yüzden ne kadar sıkı irtibat kurabilir, ne kadar yardımcı olursak o kadar faydalı oluruz. Allah sizlerden razı olsun ki böyle bir konsey kurup, bir araya gelmeyi sağlamışsınız. Beni o kadar mutlu ettiniz ki böyle güzel bir atmosferde, sizin gibi değerli insanlarla bir araya gelmekten çok memnun oldum.
Artık bir hırka, bir lokma diye bir dünya yok, bugün dünyaya gelişim, teknoloji, bilgi, iletişim ticaret damga vurmaktadır. Koskoca dünya şimdi teknoloji sayesinde küçük bir köy olmuş durumda. İnsanlar ithalat, ihracatı bir tıkla yapıyorlar. İletişimi arttırmak için bu tür organizasyonlar daha sık sağlanmalıdır. Ama ‘Kazan kazan’ anlayışı ile bir araya gelmeliyiz. Dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın, ihtiyacın karşılanmasına yönelik insanlık adına orada olmalıyız, bu bizim dinimizin de gereğidir.
“SİZ TİCARETİ ARTTIRIN BİZ ENGELLERİ KALDIRALIM”
Bu anlamda Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin gelişmesi sizler ile olacak. Size düşen görev ticareti artırmak. Biz de idare olarak ticari Kesilişkilerde sıkıntılı konular var ise bunları bertaraf edeceğiz. Bizim görevimiz de bu.
Bir ülke çok zengin, diğeri fakir olursa bu mutluluk getirmez. Mutluluk nedir? Dünya nimetlerinden istifade ettiğin kadar, başkalarının da etmesine imkan sağlamaktır ve ticarete bunun en kolay yoludur. Ticaret gelişmeyi getirir, gelişim üretim, istihdam ve refah demektir. Dünyada ekonomi şekillenmektedir, ekonomin ne kadar iyi ise o kadar güçlü oluyorsun. Biz de arzu ederiz ki Irak ile aramızda daha çok ticari ilişkiler gelişsin, birbiriniz ile daha sık bir araya gelin ve bizlerde imkanlarımız ölçüsünde ve mevzuat çerçevesinde elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya devam edelim.
“DAHA İYİ HİZMET İÇİN UYKULARINIZ KAÇMALI”
İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için Habur Sınır Kapısı’nda 3. köprüyü de en hızlı şekilde yapıyoruz. Bu çalışma sıkıntılara büyük ölçüde çözüm olacak.
Bu noktada tüm kamu personeline talimatım şu; kendiniz vatandaş olarak kamuda nasıl karşılanmak isterseniz, siz de gelene böyle davranacaksınız. Güler yüzle, tatlı dille, iş en kısa sürede yapılara ve olmuyorsa da izahata verilerek hizmet verilmelidir. Bugün en çok ihtiyaç duyulan bu anlayıştır. Vatandaş memnuniyeti esas olmalıdır. Vatandaşa en güzel şekilde hizmet etmeliyiz. Biz bunun için varız. Daire müdürüne, yöneticiler; caka satan, hava basan değil, hizmet eden idareci olun diyoruz. Hepimizin; ‘Ben bu memleketime, bu millete nasıl daha iyi hizmet edebilirim’ kaygısı ile icabında uykumuz kaçmalıdır.
İrtibatı hiç kesmeyelim, her zaman birlikte olalım, bize ne düşüyorsa kapımız açık.
Öte yandan yeter ki Şırnak’a yatırım yapmak isteyin, organize sanayi bölgesinde yer veriyor, teşviklerden yararlanması için biz de üzerimiz düşeni fazlasıyla yapmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
VALİDEN GEÇİŞ KOLAYLIĞI TALİMATI
Öte yandan işadamlarının sorun ve taleplerini dinlettikten sonra anında Habur Mülki İdare Amiri Suat Demirci’yi arayarak, kapıdaki geçişlerde özellikle hastalara ve işadamlarına yardımcı olunması için talimat veren Vali Su, “Kapı personelimiz; önceliği olanların geçişinin kolaylaşması için Irak ile koordineli çalışıyor ve ben de bu konunun takipçisiyim.
“KONTEYNER YÜKSEK CEZASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”
Yine Vali Su, işadamlarınca ‘konteyner yüksek’ diyerek Habur Sınır Kapısı’nda hukuksuzca kesildiği dile getirilen ceza ile ilgili de Habur Gümrük Başmüdürü Hasan Sarı’yı bizzat arayarak, konuyla ilgili bilgi aldı. Vali Su, mevzuat ile ilgili konunun takipçisi olacağını ve gerek müsteşarlık, gerekse de bakanlık ile görüşmeler yapacağını söyledi.
İŞADAMINDAN MEMLEKETİNE OKUL
Ziyarette konuşan Şırnak’lı, Bpet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selahattin Balkan da, memleketine 12 derslikli bir Anadolu Lisesi yapmak istediklerini söyleyerek, “Babamız Memet Balkan adına yapmak istediğimiz bu liseyi en kısa sürede hayata geçirmek için arsa tahsisi talep ediyoruz” dedi. Vali Su da, bu talepten büyük memnuniyet duyduğunu söyleyerek, bir an önce bir yer verilip, protokol yapılarak tahsis edilmesi için Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Alagöz’e bizzat talimat verdi.
Konuşmaların ardından Vali Su, Başkonsolos Taaban Al Bazzaz ve TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç karşılıklı plaket verdiler.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55