VARİS İHMALE GELMİYOR

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Yeniocak, özellikle kadınlarda son derece yaygın olan varisin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, ilerlemesi durumunda ciddi bir tedaviye gereksinim duyulacağını söyledi.

Sağlık 19.11.2016 13:08:52 0
VARİS İHMALE GELMİYOR

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Yeniocak, özellikle kadınlarda son derece yaygın olan varisin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, ilerlemesi durumunda ciddi bir tedaviye gereksinim duyulacağını söyledi.

 

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Yeniocak, günümüzde yaygınlıkta görülen bir problem olan varisin çok ciddiye alınmasa da Türkiye’de en az 5 milyon bireyde değişik derecelerde olduğunu söyledi. Varisin ciddiye alınması ve ihmal edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Yeniocak varisin belirtileri, safhaları ve tedavi şekilleri hakkında bilgi verdi. Varisin, bacak toplardamarlarının genişlemesi, uzaması ve büklümlü hale gelmesi olarak tanımlandığını söyleyen Yeniocak, İnsana özgü olan varis hastalığı; 2.500 yıl önce yapılan bazı heykellerde çok belirgin olarak gösterilmiştir. Kadınlarda erkeklerden daha sıktır. Yaşla birlikte varis görülme olasılığı çok artmaktadır” dedi.

 

VARİS NASIL OLUŞUYOR?

 

Varisin oluşumu ile ilgili bilgiler veren Yeniocak, “Varis oluşumuna dair bilinen en belirgin sebep, toplardamarlardaki kapağın yeterince çalışmıyor olmasıdır. Toplardamarlarda kanın akış yönü kalbe doğru olmalıdır. Mevcut olan yer çekimi, kanı aşağı kısma çeker. Toplardamarlarda yer alan kapakçıklar sayesinde kanın aşağıya doğru gelmesi engellenir. Varis hastalığı yaşayan bireylerde bu kapakçıklar görevini yerine getiremez ve kan ayaklarda birikerek rahatsızlık yaratır. Varis hastalığını 'kozmetik' ve 'hastalık' olmak üzere iki ayrı şekilde derecelendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

BELİRTİLERİ NELER?

 

Varisin oluşması sürecindeki belirtilere de değinen Op. Dr. Şenocak, “Tedavi edilmeyen her bir ayrı süreç, ciddi problemleri de beraberinde getirir. Hastalığın ilerlemesinden sonra bireyler, bacaklarında genişlemiş, morarmış, kıvrımlaşıp dışarı taşmış damar yapılarını rahatlıkla görebilirler. Ayrıca bacaklarda ısı artışı, ağrı, kaşıntı, dolgunluk hissi ve kramp gibi diğer belirtiler de tabloya eşlik eder. Gündüze oranla geceleri daha sık yaşadığınız ağrılar varisin habercisidir. Aynı zamanda ağrı ve kramplar, kişiyi uyku halindeyken bile uyandırır. Bacaklarınızda sürekli olarak aniden kramplar yaşıyorsanız mutlaka kalp ve damar cerrahisi uzmanına görününüz” diye konuştu.

 

VARİSTEN NASIL KORUNURUZ?

 

Varisten korunma yolları ile ilgili de konuşan Şenocak, “Varis hastalığının gelişmesinde en temel faktör, genetik yatkınlıktır. Fazla hareketlilik gerektirmeyen işlerde çalışan bireylerde de varis gelişmesi olasıdır. Genetik yatkınlıklar ve meslekler değiştirilemeyeceğinden ötürü varisin oluşmasından kesin korunma gibi bir durum söz konusu değildir. Venoaktif ilaçlar, kilo kontrolü, düzenli egzersiz, sabit bir şekilde oturmamak ve koruyucu nitelikte olan varis çoraplarını kullanmak son derece önemlidir. Topuklu ayakkabı giymemek ve bacaklarınızı fırsat buldukça yukarıda tutmak varisi önleme açısından dikkate değer bir ayrıntıdır. Hayatınızın her sürecinde sağlıklı ve güzel bacaklara sahip olmak için erken tedavinin önemli olduğunu ve varisten dolayı oluşan kötü görüntülerin kaliteli uygulamalar ile düzeltilebildiğini unutmamak gerekir" ifadelerine yer verdi.                        

 
 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

Anahtar Kelimeler: VARİS İHMALE GELMİYOR
16.8° / 9.2°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55