VİZESİZ AVRUPA İÇİN İLK İMZA....

Türkiye ile AB arasında vize muafiyetine ilişkin ilk imzalar atıldı.

Gündem 16.12.2013 18:02:57 0
VİZESİZ AVRUPA İÇİN İLK İMZA....

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile Geri Kabul Anlaşması (GKA) imzaladı. GKA’`ya paralel olarak AB ile vize muafiyeti görüşmeleri de resmen başlatıldı.

Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması’na imza atmak için Ankara’`ya gelen AB Komisyonu`nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, tören öncesi Türk muhataplarıyla bir araya geldi. Ankara Palas’`ta verilen çalışma kahvaltısına Malmström`’ün yanı sıra AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Muammer Güler katıldı. Çalışma kahvaltısının akabinde heyetler arası görüşmeye geçildi.

Görüşmenin ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`’ın da katıldığı Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği arasındaki Geri Kabul Anlaşması`nın imza töreni gerçekleştirildi. Geri Kabul Anlaşması’na Türkiye adına İçişleri Bakanı Muammer Güler imza attı. AB ile vize muafiyetine ilişkin protokolü ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Malmstöm imzaladı.

Türkiye`’nin uzun süredir talep ettiği vize muafiyeti sürecini başlatacak olan imzalar, bugün yapılması beklenen Bakanlar Kurulu toplantısının iptal edilmesine sebep oldu. 

GKA`nın imzalanmasıyla Türkiye ile AB Komisyonu arasında vize muafiyetine giden vize diyalog süreci başlatılmış oldu. Sürecin ilk aşaması, vize kolaylığı anlamında liberalizasyon ile başlayacak. Sürecin sonunda Türk vatandaşlarına AB ülkeleri için vize muafiyeti öngörülüyor.

Ankara`’da imzalanan vize muafiyeti protokolü ile AB ilk etapta sanatçı, iş adamı ve sporcu gibi belirli meslek erbabına Schengen vizesi başvurularında kolaylık gösterecek. Yaklaşık 3,5 yıl sürmesi beklenen vize muafiyet müzakereleri sürecinde ise Türkiye, AB`’ye Türkiye üzerinden illegal şekillerde giriş yapan üçüncü ülke vatandaşlarını kabul edip geldikleri ülkelere gönderecek ya da oluşturulacak kamplara yerleştirecek.
 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19