Tarih: 12.07.2016 19:24

VÜCUDUN DUYARLI OLDUĞU GIDALAR TESTLE ORTAYA ÇIKIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Son yıllarda moda olan gıda duyarlılık testleri, sağlıklı olduğu düşünülerek yenilen birçok gıdanın aslında vücutta olumsuz etkiler yarattığını ortaya koyuyor.

Örneğin bir yumurta vücut tarafından sindirilemiyorsa, içindeki proteinlere karşı vücut tepki veriyor. Bu olumsuz etki “gıda intoleransı” olarak adlandırılıyor ve vücutta kilo almadan, birçok kronik rahatsızlığa kadar olumsuz etkilere yol açıyor. Gıda intoleransı testleriyle vücudun hangi besinlere duyarlı olduğu tespit ediliyor ve kişinin beslenme planı oluşturuluyor.

Ankalab Laboratuvarları Biyokimya Uzmanı Dr. Namık Kemal Nazaroğlu, yenilen domates, brokoli ve yumurta gibi sağlıklı olduğu düşünülen besinlerin vücut sağlığını olumsuz etkilemesinin nedeninin “gıda intoleransı” olabileceğine dikkati çekerek, “Yemekten keyif aldığınız ve fazlaca tükettiğiniz gıdalar vücudunuza zarar verebilir, kilo vermenize engel olabilir. Bu yüzden gıda intoleransı testi yaptırmanızda fayda var” ifadelerini kullandı.

Her besinin herkeste aynı etkiyi yaratmayacağına işaret eden Nazaroğlu, hangi gıdaya vücudun olumsuz tepki gösterdiğini belirleyen gıda intoleransı testlerinin tüm dünyada giderek daha büyük önem kazandığına işaret etti.

SAĞLIKLI BİLİNEN BESİNLERE TEPKİ VEREBİLİR

Nazaroğlu, vücudun, sağlıklı olduğunu düşünerek besinlere karşı tepki verebildiğini belirterek, “Masum gözüken bir gıda türü, sindirim sisteminizde problem oluşturarak sizi hasta eder ve kilo almanıza sebep olabilir. Vücut savunma sistemi tam olarak sindirilemeyen bu besinleri aynı bir virüs veya bakteri gibi yabancı bir madde olarak algılar ve harekete geçer. Bu saldırının neticesinde vücutta enflamasyonlar oluşur ve yan etkiler belirmeye başlar. Yükselen CRP değerleri en başta halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak problemleri gibi semptomlara yol açabilir. Hastanın aynı gıdayı, farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok kronik hastalık da gelişmeye başlar” uyarısında bulundu.

YOL AÇTIĞI RAHATSIZLIKLAR

Sabah içilen bir bardak sütün intolerans etkisinin, akşam yorgunluk, şişkinlik veya daha birçok rahatsızlık olarak ortaya çıkabileceğini aktaran Nazaroğlu, gıda intoleransının neden olduğu rahatsızlıkları şu şekilde özetledi:

“Şişmanlık, kilo verememe, gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal, mide krampları, crohn hastalığı, irritabl bağırsak Sendromu, cilt problemleri, kaşıntı, nörodermatit, kronik egzema, sedef hastalığı, solunum yolu hastalıkları, kronik farenjit, sürekli nezle olma, romatizmal hastalıklar, depresyon, uyku bozuklukları, kronik yorgunluk, baş ağrısı, ağızda yaralar, otistik spektrum bozukluğu.”

TESTLE 180 BESİN MADDESİ TARANIYOR

Ankalab Doktoru Nazaroğlu, gıda intoleransı testinin damardan bir tüp içine alınan yaklaşık 2 cc kan ile yapıldığını belirtirken, “Kanın içindeki yaklaşık 180 tane besin maddesi taranarak, içerisinde duyarlı olunan besin maddelerine karşı oluşan IgG reaksiyonları saptanmaktadır. Daha sonra bunlar verdiği reaksiyon derecesine göre kırmızı sarı ve yeşil bantla olmak üzere değerlendirmeye alınmaktadır. Kırmızı bantta, besin intoleransı olan gıdalar kuvvetliden zayıfa doğru kendi içerisinde rengin koyuluk derecesine göre sınıflandırılarak ayrılmaktadır. Mesela kişinin inek sütüne alerjisi varsa ve bu kırmızı bantta çıktıysa, inek sütü diyet listesinden çıkartılmaktadır. Sarı bantlarda yer alan besin intoleransının nispeten zayıf olduğu gıdalara ise biraz daha yumuşak geçiş yapabilmektedir. Bu bantta yer alan gıdalar 6 aylığına diyet listesinden çıkartılarak reaksiyonlarda düzelme olup olmadığı gözlenmektedir. Yeşil bantlarda ise serbest olarak tüketilebilen besinler yer almaktadır.” 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —