VÜCUDUNUZU GELİŞTİRİRKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Abdullah Erdem, vücut geliştirme adına kontrolsüz şekilde alınan takviye proteinlerin akut böbrek yetmezliğine yol açtığına dikkat çekti.

Sağlık 26.03.2017 09:56:00 0
VÜCUDUNUZU GELİŞTİRİRKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Abdullah Erdem,  vücut geliştirme adına kontrolsüz şekilde alınan takviye proteinlerin akut böbrek yetmezliğine yol açtığına dikkat çekti.

 

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Abdullah Erdem, sağlıksız yaşam biçiminin böbreklerde yarattığı sorunları anlattı.

 

Aşırı tuz tüketimi, yeterince su içmeme, fazla protein tüketimi, idrarı tutmak, sigara içmek, tansiyonun kontrol altında tutulamaması ve bilinçsiz ilaç tüketimi gibi etkenlerin böbreklerde çeşitli sorunlara neden olduğunu ifade eden Dr. Erdem, Türkiye’nin en fazla tuz tüketilen ülkelerden biri olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

 

SUSUZLUKTAN ÖNCE BÖBREKLER ETKİLENİR

 

“Aşırı tuz tüketimi, kan basıncını artırarak kalp ve damar hastalıkları ile birlikte böbrek hastalıklarını da tetikler. Vücut susuz kaldığında ilk önce böbrekler etkilenir. İdrarın tutulması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane yapısının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine neden olur. Sigara, pek çok sağlık sorununda da olduğu gibi böbrekleri etkileyen olumsuz faktörlerden biridir. Vücut geliştirme adına kontrolsüz bir şekilde alınan takviye proteinler de akut böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar, tansiyonun kontrol altında tutulamaması, böbrek yetmezliği sebebi olabilir.”

 

BÖBREĞİN VERDİĞİ BELİRTİLER      

         

Nefroloji Uzmanı Dr. Abdullah Erdem, böbrek sorunlarının belirtileri olan; “Ayak bilekleri, el ve yüzde şişme, çabuk yorulma, bulantı ve kusma, geceleri nedensiz yere idrara çıkma ve idrar alışkanlığında değişiklik, tansiyonun yüksek olması, nefes darlığı, nefes almada zorluk, tat almada bozukluk ve kötü nefes kokusu” gibi belirtilerin görülmesi halinde bir uzmana başvurulmasını önerdi.        

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN               


25° / 13.5°
  • BIST 100

    10160,42%-0,13
  • DOLAR

    32,24% -0,06
  • EURO

    35,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2460,54% 0,60
  • Ç. ALTIN

    3945,17% 0,82