YAPIMCILIĞINI ORHAN MİROĞLU'NUN YAPTIĞI “SESLER VE YÜZLER” FİLMİNİN İLK GÖSTERİMİ YAPILDI!

11. Boğaziçi Film Festivali’nin özel gösterimler bölümünde yer alan, Diyarbakır Anneleri’nin dramını anlatan “Sesler ve Yüzler” filmi izleyicilerle buluştu.

Kültür ve Sanat 10.12.2023 12:32:00 0
YAPIMCILIĞINI ORHAN MİROĞLU

11. Boğaziçi Film Festivali’nin özel gösterimler bölümünde yer alan, Diyarbakır Anneleri’nin dramını anlatan “Sesler ve Yüzler” filmi izleyicilerle buluştu.

 

 

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 11. Boğaziçi Film Festivali’nin özel gösterimler bölümünde yer alan “Sesler ve Yüzler” filminin ilk gösterimi 9 Aralık Cumartesi günü, Atlas 1948 Sineması’nda yapıldı.

Gösterim sonrası gerçekleşen söyleşiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, filmin yapımcısı yazar ve eski Milletvekili Orhan Miroğlu, filmin yönetmeni Yasemin Çekiç, filmin danışmanı Öğretim Görevlisi Dr. Nurcan Özkaplan Yurdakul ve 5 Diyarbakır annesi katıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü 11. Boğaziçi Film Festivali Artistik Direktörü Samed Karagöz yaptı. 

İlk sözü filmin yapımcısı yazar ve eski Milletvekili Orhan Miroğlu aldı. Miroğlu, konuşmasına başkalarının acısına bakmanın farklı bir şey olduğunu belgeselde de bunu denediklerini dile getirerek başladı. “Sesler ve Yüzler” filminin sadece Diyarbakır ile sınırlı olmadığını İstanbul’dan Hakkari’ye uzandığını ifade eden Miroğlu; 25-30 yıldır bu acılara bakmaya çalıştığını konuyla ilgili söyleşiler yapıp, kitaplar yazdığını ve annelerin, babaların kardeşlerin, eşlerin sesini duyurmaya çalıştığını dile getirdi. 

 

Amaçlarının Diyarbakır merkezli bir çalışma olduğunu fakat süreç içinde Van, Bitlis, Muş ve Mardin’de de 90’a yakın röportaj yaptıklarını anlatan Orhan Miroğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Biz mağdurlar dertlerimizi anlatalım istiyoruz ama insanlar anlayabilecek mi?  Bilmiyoruz. Anlaşılmama korkusu yaşıyoruz. Filmimiz seyircisini düşündürür, hüzünlendirir ve acı verir, belki. O acılar üzerinden de kendi gerçeğimizle buluşma fırsatı buluruz.” 

Belgeselin İçerik Danışmanı Öğretim Görevlisi Dr. Nurcan Özkaplan Yurdakul, kendisinin tarihçi kimliği ile meseleyle ilgilendiğini, Türklerin ve Kürtlerin bin yıllık bir tarihi geçmişi olduğunu ve bunu kitaplarında da yazmaya çalıştığını dile getirdi. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak ise konuşmasında; belgeseli izlerken hem çok duygulandığını hem çok etkilendiğini dile getirdi. Bu meselenin sadece Doğu’nun değil herkesin meselesi olduğunu ve devlet olarak her zaman annelerin yanında olduklarını dile getiren Bakan Yardımcısı Sayım Madak, herkesi vicdanlı olmaya, merhametli olmaya, empati kurmaya ve adalet mekanizmasına katkı sağlamaya davet etti.

Son olarak söz alan filmin yönetmeni Yasemin Çekiç, bölgede yaşayan biri olmadığını, ama bir anne olduğunu, annelerin annelere, kadının kadına yakınlığını hissederek bugüne kadar her yaptığı her işte içtenlik ve samimiyet aradığını dile getirdi. Gerçek olmayan şeyleri göstermeyi sevmediğini de ekleyen Çekiç; “Bu nedenle annelerimizin röportajlarını dinlerken ne yapacağımı şaşırdım. Çok duygulandım ve nasıl yardım edebilirim diye de düşündüm. Mücadelelerini en iyi şekilde bu belgeselde yansıtmak ve izleyiciye verebilmek amacımdı. Konuyu; “Kayıp”, “Tuzak”, “Azim” ve “Kurtuluş” başlıklarıyla bölerek anlattım. Çok fazla anneye yer vermek istedim, her annenin acısı çok derin. Herkesin acısını anlatmak isterdim fakat ancak bu kadar yetişebildim.” dedi.

 

Ortak acılar ile yoğrulmuş ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüreklerindeki sızıyı dindirmek için yola çıkan annelerin hikayesi olan “Sesler ve Yüzler” filmi, Diyarbakır Anneleri’nin dramını anlatıyor.

 

Festival Biletleri Satışta!

Festivalin film gösterimleri Atlas 1948 Sineması, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması, Hope Alkazar ve İstiklal Mall- Sinema Pink’te gerçekleşecek. Festival biletleri 75 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satışa sunuldu. Ayrıca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sineması gişesinden de alınabilecek. 

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19