Mardin Müftülüğü Muharrem ayı münasebetiyle Mardin?de çeşitli etkinlikler düzenleyerek Muharrem ve Aşura gününün önemini vatandaşlara anlatacak.
Mardin Müftülüğü Muharrem ayı münasebetiyle Mardin’de çeşitli etkinlikler düzenleyerek Muharrem ve Aşura gününün önemini vatandaşlara anlatacak.
Müftülükten alınan bilgilere göre, 14 Ekim Cuma günü Kerbelâ şehitleri, 15 Temmuz Darbe gecesinde şehit olanlar ve tüm şehitler için tarihi ulu Camiinde Mevlit Programı yapılacak ardından vatandaşlara aşure ikramı yapılacak. Etkinlikler kapsamında 12 Ekim Çarşamba günü Zinciriye Medresesinde bayanlara yönelik vaaz ve mevlit programı İl Müftü yardımcısı Şadiye Yılmaz tarafından düzenlenerek bayanlara özel bir program tertip edilecek. Ayrıca KYK yurtlarında Bay ve bayan vaizler görev alarak burada kalan öğrencilere yönelik vaaz ve mevlit programları icra edilecek.
MUHARREM VE AŞURA HAKKINDA:
Muharrem ayı, hicri takvimin başlangıç ayı ve aynı zamanda dört haram (muhterem) aydan bir tanesidir. Arap kavimleri arasında bu aylara özel önem atfedilir ve bu aylarda kan dökmek de haram sayılırdı. Aşura ise, Muharrem ayının onuncu gününe denk gelmektedir. Aşura, Müslümanlar arasında Hz. Nuh’un (as) tufandan kurtulup gemisinin Cudi dağına oturduğu, Hz. Musa’nın Beni İsrail’i Firavun’un zulmünden kurtardığı gün olarak kabul görmektedir.
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas), Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde oradaki Yahudilerin Aşura gününde oruç tuttuklarına şahit olmaktadır. Bunun üzerine Efendimiz (sas),Yahudilere sorar: “Bu nedir (niçin oruç tutuyorsunuz)?”Yahudiler: “Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür.” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sas) “Ben Musa’ya sizden daha layığım.” Buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.”[1] Ayrıca başka bir hadisi şeriflerinde de peygamberimiz (sas) Aşura günü tutulan orucun ecrini şöyle izah ediyor: “Aşura günü tutulan orucun bir önceki yılın günahlarına keffaret olacağını Rabbimden umuyorum.”[2]
İnsanlık tarihinde birçok peygamberin ve ümmetlerinin kurtuluşuna tevafuk eden bu mübarek günün Müslümanlar açısından ayrı bir değeri vardır. Bu kadar sevinci içerisinde barındıran Aşura, aynı zamanda ümmet için üzücü bir olaya da tanıklık etmektedir. Aşura, Hz. Muhammed (sas)’in “cennet gençlerinin efendisi”[3] dediği ciğerparesi, Hz. Ali (ra) ve Hz. Fatıma (rah)’ın mahdumları Hz. Hüseyin (ra) ve ehli beytten 70 kişinin Kerbela’da asi ve baği bir topluluk tarafından şehit edildiği gündür.
Hz. Hüseyin (ra), “şehidlerin efendisi”dir. Kerbela ise, bütün dünya Müslümanları’nın ortak acısı ve yasıdır. Hz. Hüseyin, zulme boyun eğmemiştir. Hak ve hakikati canı pahasına korumuştur. Dedesi Hz. Muhammed (sas)’den aldığı bu emaneti layıkı ile kendisinden sonraki nesillere devretmiştir. Fakat fitne ve nifak tohumlarının ümmetin bağrına saçıldığı o gün, gözlerini kan bürümüş, taassup ehli bu topluluk nefis ve hevalarının esiri olmuşlardır. Doğru düşünme yetilerini kaybetmişlerdir. Hak ve hakikat ferasetlerini ve izanlarını yitirmişlerdir. Hz. Peygamber (sas)’in torununu ve ehli beytini susuz bırakacak, işkenceye yapacak ve onları şehit edecek kadar vicdanları körelmiş ve yollarını kaybetmişlerdi.
Bu elim ve üzücü hadise biz Müslümanlara da birlik ve beraberliğin önemini tekrardan hatırlatmaktadır. Birbirimizle didişmenin, ayrılık ve tefrikayı beraberinde getirdiğini bizlere hatırlatmaktadır. Rabbimiz bu konuda bizlere şöyle emrediyor: “Hep birlikte Allah'ın ipine (İslâm'a) sımsıkı yapışın; parçalanmayın. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman kişiler idiniz de O, gönüllerinizi birleştirmişti ve O'nun nimeti sayesinde kardeş kimseler olmuştunuz. Yine siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle açıklar ki doğru yolu bulasınız.”[4]
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
HABER:MEMET GÖKBALIK
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55