YENİ HÜKUMET NE ZAMAN KURULACAK ?

1 Kasım seçim sonuçlarının resmi olmayan sonuçlara göre açıklanmasının ardından gözler şimdi hükümetin ne zaman kurulacağına çevrildi

5.11.2015 08:22:54 0
YENİ HÜKUMET NE ZAMAN KURULACAK ?
1 Kasım seçim sonuçlarının resmi olmayan sonuçlara göre açıklanmasının ardından gözler şimdi hükümetin ne zaman kurulacağına çevrildi 
Yeni Meclisin toplanmasıyla birlikte, Başbakan mevcut Bakanlar Kurulunun istifasını Cumhurbaşkanına sunacak. Bunun üzerine, Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulunun istifasını Anayasanın 104’üncü maddesine göre kabul ettiğini ve yeni Bakanlar Kurulu kuruluncaya kadar, mevcut Bakanlar Kurulunun göreve devam etmesini rica eden bir yazıyı Başbakanlığa göndermektedir. Bu işlemler Resmî Gazetede yayımlanmaktadır.
 
Cumhurbaşkanı, Anayasanın öngördüğü gibi, bir milletvekilini Başbakan olarak atamamakta, onu Hükûmeti kurmakla görevlendirmektedir. Hükümetin kurulması yani Bakanlar Kurulu'nun belirlenmesi en geç 45 gün içerisinde gerçekleşmesi gerekiyor.
 
Cumhurbaşkanının bu “görevlendirme işlemi”, Anayasanın 109’uncu maddesi anlamında bir “atama işlemi” değildir. Bakanlar Kurulunu kurmakla görevlendirilen milletvekili, bu görevi sonuçlandırabilir veya sonuçlandıramaz. Eğer görevi sonuçlandıramazsa, o zaman, görevi iade eder. Eğer sonuçlandırırsa, oluşturduğu Bakanlar Kurulu üyelerinin listesini içeren yazıyı Cumhurbaşkanlığına gönderir ve bu yazı üzerine Cumhurbaşkanı atamayı yapar. Cumhurbaşkanının bu atama işlemiyle hem Başbakan, hem de diğer bakanlar aynı anda atanmış olurlar. Yani aynı anda yapılmış tek işlemle, hukuken, hem Başbakan, hem de bakanlar atanmış olur. Anayasanın 109’uncu maddesi, önce Başbakanın atanmasını, sonra Başbakanca seçilen bakanların atanmasını öngörmektedir.
 
Bakanlar Kurulunun kurulması işlemi  ne kadar bir sürede tamamlanmalıdır? 
 
Bu konuda, Anayasada bir süre öngörülmemiştir. Cumhurbaşkanının Başbakanın istifasını izleyen gün ve günlerde, fazla gecikmeden, bir Başbakan ataması gerekir. Başbakan olarak atanan kişi çok gecikmeden bakanlarını seçip Cumhurbaşkanına sunmalıdır. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı da bakanları olabildiği ölçüde çabuk atamalıdır. Ancak burada öngörülen bir süre yoktur. Uygulamada Bakanlar Kurulunun kurulmasının haftalar aldığı olabilmektedir. 
 
Bakanlar Kurulu, Başbakanın seçtiği bakanların Cumhurbaşkanınca atanması işlemi ile kurulmuş olur ve Bakanlar Kurulu bu tarihte göreve başlar. Hukuken Bakanlar Kurulunun kuruluş ve göreve başlama tarihi bu tarihtir. 
 

27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78