Yerli elektrikli otobüs seri üretim aşamasına geldi

2015 yılında TÜBİTAK destekli olarak başlayan TEMSA – ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen elektrikli otobüs Avenue EV’nin seri üretim aşamasına geldiği bildirildi.

Ekonomi 19.06.2021 11:03:00 0
Yerli elektrikli otobüs seri üretim aşamasına geldi

2015 yılında TÜBİTAK destekli olarak başlayan TEMSA – ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen elektrikli otobüs Avenue EV’nin seri üretim aşamasına geldiği bildirildi.

Şirketler tarafından yapılan ortak açıklamaya göre aracın elektrik motoru, çekiş eviricisi, ana bilgisayarı, gösterge paneli gibi normalde ithal olan bileşenleri ASELSAN tarafından yerli olarak tasarlanıp üretildi. Araç bu özelliği ile de Türkiye otomotiv sektöründeki yerlilik oranı en yüksek araç oldu.

Açıklamaya aracın kamu kurumlarına yönelik ilk teslimleri önümüzdeki günlerde gerçekleşecek.

Avenue EV sahip olduğu kısa şarj süresi özelliği ile 15 dakikada tam kapasiteye ulaşarak, 80 kilometre menzile sahip olabilecek. Açıklamaya göre bu özellik sayesinde araçlar duraklarda kısa şarjlar ile 24 saat hizmet sunabilecek.

“Proje yerli ve milli teknolojiye destek ve teşvik anlamında da büyük bir hamle”

Açıklamada TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu’nun şu değerlendirmesine yer verildi;

“Uzun süredir Smart Mobility vizyonu ile elektrikli araçlar, akıllı araçlar ve otonom araçlar üzerine ciddi yatırımlar yapan bir şirket olarak, sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan elektrikli araçların sektörde yarattığı dönüşüm bizim için kritik önem taşıyor. Bu anlamda geldiğimiz nokta bizim için gurur verici. Bugün, ASELSAN’ın teknolojik bilgi birikimiyle TEMSA vizyonunun bileşeni olarak geliştirilen yüksek performanslı, verimli ve çevre dostu bir elektrikli otobüs olan Avenue EV’i seri üretime hazır hale getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk çalışmalarına 2015 yılında başladığımız; bunun yanında hem ülkemiz hem de sanayimiz için tarihi bir adım olarak gördüğümüz bu proje aynı zamanda, yerli ve milli teknolojiye destek ve teşvik anlamında da büyük bir hamle. TEMSA olarak, önümüzdeki dönemde de elektrifikasyonun her alanında söz sahibi olmaya devam edeceğiz.”

“En büyük hedefimiz, yerli ve milli elektrifikasyon sistemlerinde ekosistemin oluşması”

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Bekar’ın da şu değerlendirmeyi paylaştığı bildirildi;

“Askeri alanda kendini ispat etmiş bir şirket olarak, komuta-kontrol, güç elektroniği, motor kontrol ve görev bilgisayar sistemleri gibi konularda sahip olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimimizi bu projeyle elektrikli araç sektörüne aktardık. Türk otomotiv endüstrisinin beklediği yüzde yüz yerli üretim olan, modern şehirlere yakışan ileri teknoloji ürünü Avenue EV’i geliştirdik. Bu projeyle en büyük hedefimiz, yerli ve milli elektrifikasyon sistemlerinin yaygınlaşarak ülkemizde bu konuda bir ekosistemin oluşması.

Faaliyet gösterdiğimiz her alanda ülkemize, çevremize, iş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza değer katmak en büyük önceliğimiz. Bu anlamda, bizimle aynı yaklaşıma sahip otomotiv sanayinin en önemli oyuncuları arasında yer alan TEMSA ile yaptığımız bu başarılı iş birliğinden gurur duyuyoruz.”

artuklu haber ajansı

Kaynak:SiberBÜLTEN


16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33