YGS SINAVINA GİRECEK ÖĞRENCİLERE KRİTİK UYARILAR!

Türkiye genelinde pazar günü 2 milyondan fazla adayın gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınava (YGS) öncesinde uzmanlar ?sınav kaygısı? ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Gündem 11.03.2017 11:06:42 0
YGS SINAVINA GİRECEK ÖĞRENCİLERE KRİTİK UYARILAR!

Türkiye genelinde pazar günü 2 milyondan fazla adayın gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınava (YGS) öncesinde uzmanlar “sınav kaygısı” ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

 

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Uzman Psikoloğu Meltem Özcüler; kalp atışında artma, hızlı nefes alıp verme, mide ağrısı, göğüste sıkışma, terleme, kas ağrıları, kaygı ve korku hali, uykuda ve iştahta bozulma gibi durumların “sınav kaygısına” işaret ettiğini söyledi.

 

Öğrencilerin sınav öncesindeki tek sorumluluğunun sınava hazırlanmak olduğuna dikkati çeken Özcüler, “Sadece buna uygun davranışları artırıp, diğer sorunları sınav sonrasında çözmek üzere rafa kaldırmaya çalışın. Hedefinizi ve hayalinizi belirleyip, detayları düşünmeyi bile sonraya bırakın.” dedi.

 

PANİK YAPMAYIN!

 

Özcüler, öğrencilere kendilerine güvenmeleri ve panik yapmamaları tavsiyesinde bulunurken, “Başaramayacağınızı düşünmenizin, kötü senaryolar kurmanızın ve kendinizi değersiz hmenizin bu dönemde hiçbir yararı olmayacak. Olumlu düşüncenin hiçbir zararı olmayacağı, aksine birçok fizyolojik ve psikolojik sorunu çözebileceği biliniyor. Sınav öncesi 'yapabilirim, çalıştım' demeyi deneyin.” ifadelerini kullandı.

 

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE HAZIRLIKLARINIZI MUTLAKA TAMAMLAYIN!

 

Sınav için gerekli her şeyin sınavdan bir gün önce hazırlanması gerektiğini belirten Özcüler, “Ne giyeceksinizi, hangi yoldan nasıl gideceğiniz, kimliğinizi hazır edin. Sınav öncesi rahat bir gün geçirin, yorucu olacak spor, temizlik, eğlence gibi etkinliklerden uzak durun.” diye konuştu. 

 

Sınav sabahı pozitif düşüncenin önemli olduğunu vurgulayan Lokman Hekim Ankara Hastanesi Uzman Psikoloğu Meltem Özcüler, şunları kaydetti:

 

“Kalkınca gülümseyin. Artık sınava girip, elinizden gelen çabayı vermek dışında yapacak bir şey yok. Sınav süresince soru çözmek dışında hiçbir sorumluluğunuz yok, başka her tür konuyu sınavın bittiği dakikaya erteleyiniz. Kaygı tepkilerinizi evden çıkmadan kontrol edin, kendinize 5-10 dakika vererek bunlarla başa çıkmaya çalışın. Bu arada biraz kaygı yararlıdır, kendinize heyecan için izin de verin. Rahat giyinin ve malzemelerinizi kontrol edin. Sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yapın. Ağır yemekten kaçının. Sadece o gün yemek için özel bir şey almayın, yeni besinler bazen beklenmedik sonuçlara yol açabilir.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


23.6° / 12.3°
  • BIST 100

    10218,6%-0,49
  • DOLAR

    32,17% -0,09
  • EURO

    34,63% -0,49
  • GRAM ALTIN

    2437,70% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3945,09% 0,00