Yeni bir yılda sevdiklerimizle beraber sağlıklı, huzurlu, başarılı bir yıl geçirmeyi dilerken, birçoğumuz kendine yeni hedefler belirler. Bu yıl kilo vereceğim, sigarayı bırakacağım, eğitimime devam edeceğim gibi. Bu hedeflere ulaşabilmenin de ilk şartı s
Yeni bir yılda sevdiklerimizle beraber sağlıklı, huzurlu, başarılı bir yıl geçirmeyi dilerken, birçoğumuz kendine yeni hedefler belirler. Bu yıl kilo vereceğim, sigarayı bırakacağım, eğitimime devam edeceğim gibi. Bu hedeflere ulaşabilmenin de ilk şartı sağlıklı olmaktadır. Bu sebeple hem yılbaşı gecesini güzel geçirebilmek hem de, yeni yıl sabahına sağlıklı bir şekilde uyanabilmek için yılbaşında beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu yılbaşı beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi.
Kahvaltı yapmadan güne başlamayın.
Yılbaşı gününe diğer günlerde olduğu gibi sağlıklı bir kahvaltıyla başlanmalı, ara öğünler tüketilmelidir. Akşam tüketimim fazla olacak o yüzden gün boyu bir şey yemeyeyim düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Öğlen hafif bir sebze yemeği yenmeli, aralarda meyve tüketilmelidir.
Akşam için seçilen yemeklerin kızartma değil haşlama, fırında veya ızgara olmasına dikkat edilmelidir.
Zeytinyağlı ve yoğurtlu mezeler, salatalarla sofralar süslenirken yağlı ara sıcaklardan kaçınılmalıdır. Hindi yılbaşı için olmazsa olmazların içinde yer alırken fırınlanarak pişirilmesi uygun bir tercihtir. Beraberinde servis edilecek garnitür olarak glisemik indeksi yüksek patates püresi veya pirinç pilavı yerine, glisemik indeksi düşük olan bulgur pilavı tercih edilmeli, Pilav et suyu veya tavuk suyuyla pişirilmemelidir.
Yılbaşı gecesinde tatlı türü olarak hafif meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayva tatlısı, kabak tatlısı, sütlaç, kazandibi, dondurma gibi. Yemek ve içeceklerle alınan fazla kalorinin üzerine yenilen ağır tatlılar sonrasında tansiyon problemi, kalp rahatsızlıkları, sindirim problemleri oluşturacağından ağır tatlılardan kaçınılmalıdır. Tatlılar yemeklerden en az iki saat sonra tüketilmelidir.
Kuruyemiş olarak leblebi ve kuru üzümü bol, fındık, fıstık, badem gibi yağ içeriği yüksek olan kuruyemişlerin az olduğu bir karışım tüketilmelidir. Tüketirken, miktarı kontrol edilmeli, fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Alternatif olarak, az yağlı patlamış mısırda yenebilir.
Alkol tüketiminin çok fazla olduğu yılbaşı gecesinde sağlığımızı düşünerek alkol tüketimi 1-2 kadehle sınırlandırmalıdır. Alkolsüz içecek tüketimine de dikkat edilmeli aşırıya kaçılmamalıdır. Çünkü bu tür içecekler içerikleri sebebiyle yüksek kaloriye sahiptirler. Yılbaşı gününde su tüketimine özen gösterilmeli en az 1,5- 2 litre su tüketilmelidir.
Mideyi rahatlatmak için ertesi gün meyve ve su tüketimine özen gösterin.
-Yılbaşı ertesinde mideyi rahatlatmak için sindirimi kolay olan yiyecekler tercih edin.
-Sabah hafif bir kahvaltı hazırlayın.
-Gün içerisinde yağlı yemeklerden ve karbonhidrat içeren pilav, makarna, simit gibi besinlerden kaçının. Bunların yerine evde mevsim sebzeleri ile hazırlayacağınız sebze çorbası ve salata iyi bir seçim olacaktır.
-Ara öğünlerde kivi, portakal, mandalina gibi C vitamini açısından zengin meyveleri tüketin.
-Gün boyunca 3-3,5 litre su içmeye gayret edin.
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55