YRP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ DOĞAN BEKİN MARDİN'DE YAŞANAN EKONOMİK SORUNLARI TBMM'YE TAŞIDI

Mardin İlinde Yaşanan Ekonomik Sorunlardan Kaynaklı İş Yerlerinin Kapatılmasına İlişkin olarak Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin tarafından TBMM'ye soru önergesi verildi.

Mardin 7.01.2025 14:51:00 0
YRP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ DOĞAN BEKİN MARDİN

Mardin İlinde Yaşanan Ekonomik Sorunlardan Kaynaklı İş Yerlerinin Kapatılmasına İlişkin olarak Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı  ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin tarafından TBMM'ye soru önergesi verildi.

 

 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı  ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin  tarafından TBMM Başkanlığına hitaben verdiği ve Ticaret Bakanı  Prof. Dr. Ömer BOLAT tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere verdiği soru önergesi şöyle

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın T.C. Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer BOLAT tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün 96’ncı maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim. 07.01.2025


             Doğan BEKİN
        İstanbul Milletvekili

Son yıllarda binlerce şirketin, ekonomik krizler, artan maliyetler, enflasyon, yüksek faiz oranları ve piyasa daralması gibi sebeplerden dolayı faaliyetlerini sürdüremediği ve kapanma aşamasına geldiği bilinmektedir. TOBB verilerine göre, 2024 yılının ilk yarısında yaklaşık 15 bin şirket kapanırken, bu sayı 2023 yılının aynı dönemine göre % 28 artığına dikkat çekilmiştir. İş yerleri, ekonomik büyümenin, istihdamın ve yerel kalkınmanın temel unsurlarıdır. İş yerlerinin kapanması, yalnızca işverenleri değil, aynı zamanda çalışanları, tedarikçileri ve hizmet verdikleri toplumu da olumsuz etkileyerek ekonomik ve sosyal sorunları beraberinde getirmektedir.
Mardin, geleneksel ekonomik yapısı tarım, el sanatları, ticaret ve son zamanlarda artış gösteren imalat sanayisi ile dikkat çekmeye başlamıştır. Ancak Mardin’de artan maliyetler, düşen alım gücü ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle birçok işletmenin faaliyetlerini sonlandırma aşamasına getirdiği bilgisi tarafımıza ulaşmaktadır. Birçok işletme sahibi, borçlarını ödeyebilmek için tesislerini satışa çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade ederken özellikle enerji ve hammadde maliyetlerindeki artışın, üretimlerini olumsuz yönde etkilediğini belirtmektedirler. Bu durumun sadece işletme sahiplerini değil, aynı zamanda yerel ekonomiyi de olumsuz etkilediği çok açıktır. İşletmelerin kapanması veya el değiştirmesi, istihdam kaybına ve ekonomik durgunluğa yol açarken satılığa çıkarılan tesislerin uzun süre alıcı bulamaması, ekonomik toparlanmayı daha da zorlaştırmaktadır.

Bu bilgiler doğrultusunda;
1- 2019 ile 2024 yılları arasında hem yıl bazında hem de toplam olarak Mardin ilinde kapanan iş yeri sayısı kaçtır?
2- Kapanan iş yerlerinin sektörel dağılımı (perakende, hizmet, imalat, tarım vb.) nedir? En çok hangi sektörlerde iş yeri kapanışları yaşanmıştır? 
3- İş yerlerinin kapanmasına neden olan başlıca sebepler (ekonomik kriz, borç yükü, azalan talep vb.) nelerdir? Bakanlığınızca bu sebeplere ilişkin bir veri var mıdır? 
4- Kapanan iş yerlerinde çalışan işçilerin toplam sayısı nedir? Bu işçilerin işsiz kalmalarını önlemek veya yeniden istihdamlarını sağlamak için alınan tedbirler nelerdir? 
5- Mardin’de iş yerlerinin kapanmasını önlemek ve mevcut işletmelere destek sağlamak adına Bakanlığınızca yürütülen projeler, destek programları ve teşvikler var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? 
6- İş yeri kapanışlarını önlemek adına yerel yönetimlerle, ticaret odalarıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılmakta mıdır? 
7- Kapanan iş yerlerinin yeniden faaliyete geçmesine yönelik kredi, hibe veya destek programlan oluşturulmuş mudur? Eğer oluşturulmuşsa bu programlardan faydalanan işletmelerin sayısı kaçtır?

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER>;ABDULLAH ORTAÇ

 


11.8° / 3.2°
  • BIST 100

    9972,03%-1,13
  • DOLAR

    35,34% 0,04
  • EURO

    36,61% 0,12
  • GRAM ALTIN

    3010,58% -0,01
  • Ç. ALTIN

    4887,29% 0,00