Tarih: 13.11.2013 14:31

``Yukarı Karabağ bizim de sorunumuz``

Facebook Twitter Linked-in

Başbakan Erdoğan, "Yukarı Karabağ sorunu Azerbaycan`ın sorunu olduğu kadar bizim de sorunumuz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yukarı Karabağ sorunu şu anda Azerbaycan’ın ne denli sorunuysa bizim de o denli sorunumuzdur. Bu bizim için Kafkasya’daki barışın, kardeşliğin, istikrarı noktasında çok çok önemsediğimiz bir konu. Dış politikadaki gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakanlık Merkez Bina’da düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Başbakan Erdoğan, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "tek millet iki devlet" idealinin mensupları iki ülke olan Türkiye-Azerbaycan halklarının şu anda temsilcileri olarak yaptıkları Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısından sonra 7 anlaşma ve protokol imzaladıklarını söyledi.

Özellikle Aliyev’in 9 Ekim 2013’te gerçekleştirilen seçimlerle Cumhurbaşkanılğı görevine 3. kez seçildiğini anımsatan Erdoğan, “Bu vesileyle kardeşim Aliyev’i hepinizin huzurunda yürekten tebrik ediyorum . Azerbaycan’ın geleceği için bu seçimlerin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ayrıca tabii buradaki memnuniyetimizi, 35 milletvekilimizin bu seçimleri izlemek üzere orada olduklarını da burada hatırlatmakta fayda görüyorum” diye konuştu.

Türkiye-Azerbaycan olarak Kafkasya’da barış, istikrar ve refahın temini bakımından çok ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün gerek ikili görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmelerde tüm bu konuları ele alma fırsatımız oldu. Gerek askeri, gerek siyasi, gerek ekonomi, gerek ticari, gerek kültürel anlamda geleceğe yönelik neler yapacağız, bunları, bugüne kadar ne yaptık, bunların hepsini görüşme fırsatımız oldu. Şu ana kadar ticaret hacmi, aramızda 4,2 milyar dolara ulaşan bir yapıdayız. Bunu inşallah geleceğe yönelik 15 milyar dolar olarak belirleyerek yoğun bir çalışmayı sürdüreceğiz . Bu konuda özellikle gerek Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, gerekse kardeşimiz Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün biliyorsunuz önemli stratejik tesislerimizi gezmek suretiyle bu alanda neler yapabileceğimizi yine görüşme fırsatı buldular."

"Demiryolu ağlarıyla ülkelerimizi örüyoruz"

Başbakan Erdoğan, stratejik öneme haiz enerji noktasında attıkları ve atacakları adımlar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bunlardan bir tanesi masada olan TANAP meselesi. Ki bu yıl sonuna kadar neticelenip inşallah 2014 başı itibarıyla temelini atıp, çalışmaların başlayacağı tarihi bir proje, TANAP Projesi. TANAP`ın dışında atılan birçok adımlar var.  Bakü-Tiflis-Ceyhan, daha önce açılışını yaptığımız projeydi. Şu anda Azeri petrolünün dünyaya, Ceyhan’dan açılması projesiydi ki, bu proje başarılı şekilde başlatıldı ve şu anda başarılı şekilde devam ediyor. Bir diğer önemli adım, bildiğiniz gibi Şah Deniz Projesi. Bu proje aynen devam ediyor. Bir diğer adım, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi. Bu proje yoğun bir şekilde devam ediyor. İnşallah bitmek üzere. Onun da açılışını gerçekleştirmek suretiyle adeta demiryolu ağlarıyla ülkelerimizi örüyoruz. Marmaray ile bunlar bütünleşiyor. Marmaray ile bütünleştikten sonra Pekin’den Londra’ya kadar şu andaki Bakü-Tiflisi de kapsayacak şekilde bu adımları atmış olacağız."

Başbakan Erdoğan, Iğdır’dan Nahcıvan’a doğalgaz verilmesiyle ilgili adımları da görüşme fırsatı bulduklarını belirterek, "Hatta aynı şekilde Iğdır Nahcivan arasında bir demir yolu ağının kurulması noktasında görüşmeler bu vesileyle yapıldı . Bunların çalışmaları inşallah başlıyor. Bu adımları kararlı şekilde atıyoruz" diye konuştu.

Yukarı Karabağ sorunu

"Tabii Yukarı Karabağ sorunu şu anda Azerbaycan’ın ne denli sorunuysa bizim de o denli sorunumuzdur" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bizim için Kafkasya’daki barışın, kardeşliğin istikrarı noktasında çok çok önemsediğimiz bir konu.  Dış politikadaki gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır. Bunu bir kenara koymamız mümkün değil. Bunun da süratle barışçı yollardan diyalogla çözülmesi noktasında Azerbaycan’a koşulsuz desteğimiz devam etmektedir. Tabii burada Minsk üçlüsünün üzerinde çok büyük bir sorumluluk vardır. Yani Amerika, Rusya, Fransa bu konuda işi çok daha sıkı, ciddi kararlı bir şekilde tutmalı. Türkiye olarak da bizler bugün neler yapabiliriz, bunları da yine aramızda görüşme imkanını ve fırsatını bulduk. Kapsamlı bir barışın nasıl sağlanacağı hususlarını aramızda aramızda değerlendirmiş olduk."

"Siyasi ilişkilerimiz mükemmel seviyede"

Başbakan Erdoğan, Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin giderek geliştiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Bugün memnuniyetle ifade etmeliyim ki Azerbaycan ile siyasi ilişkilerimiz mükemmel seviyede, sorunsuz şekilde devam etmektedir. Aliyev ile olan görüşmemizde, ticari ilişkilerimizi geliştirmenin yanında siyasi ilişkilerimizi geliştirmenin de kültürel ilişkilerimizi geliştirmenin de önemini ortaya koyduk. Avrasya’nın geleceği adına büyük ehemmiyet arz eden enerji yatırımlarıyla bunu taçlandırdık. Özellkile attığımız bu adımlarda Azerbaycan doğalgazının Balkanlar’da, özellikle sirayet edebileceği ülkelerde müşterek ne gibi çalışmalar yapabiliriz, bunları görüşme imkanımız oldu. TANAP ile güney gaz koridorunun hayata geçirilmesi konusunda Türkiye ve Azerbaycan olarak ne kadar ciddi bir duruş sergilediğimizi burada da ayrıca ortaya koymuş bulunuyoruz. Tabii stratejik işbirliğimizin önemli projelerinden biri olan bu adımın süratle takibi, inşallah geleceğe yönelik de atacağımız adımlarda sorumluluğumuzu ifade ettik. Tabii Marmaray ile birlikte düşünüldüğünde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, Batı Avrupa’dan çıkan bir trenin kesintisiz olarak Hazar kıyılarına, oradan da Türkmenbaşı limanları üzerinden Pekin’e ulaşmasını da ayrıca mümkün kılacaktır. Bu da tabii önemli bir adımdır."

"Nahcıvan da bizim için çok çok önem arz ediyor" diyen Erdoğan, "Temenni ederim ki Yukarı Karabağ ile ilgili yapılacak çalışmalarda alacağımız neticeden sonra tabii ki Nahcivan’ın şu andaki mağduriyeti ve bu ulaşımdaki özellikle demiryolu ağının çözülmesi neticesinde, Azerbaycan, buradan özellikle şu anda işgal altındaki bölgeler, oradan Nahcivan ile bunun bütünleşmesi, birçok ülkenin burada menfaatini bir an önce sağlayacak ve barışa bölgede çok ciddi katkılar sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, toplantıda ayrıca Azerbaycan’da çalışan işçlerle alakalı verilen harçların da gündeme geldiğini kaydederek, "Şu ana kadar verilen harçlar bin 270 dolardı. Bu konuyu kendilerine açtığımızda, müzakerede, çok farklı bir teklifle bunu 50 dolara indirelim dediler ve böylece bunu 50 dolara indirmiş olduk. Ben özellikle bu samimi çalışmalardan dolayı çok çok teşekkür ediyorum. Bu ziyaretin her iki ülke için de hayırlara vesile olduğunu ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan, vize konusunun her iki ülkenin Ekonomi Bakanlıkları tarafından takip edildiğini ifade ederek, "Gerek akademisyenler gerek öğrenciler noktasında iş adamları noktasında bu noktada yani taraflara sıkıntı vermeyecek şekilde bunun Ekonomi Bakanları tarafından değerlendirilmesinin yapılması, planlama yapılarak şöyle ilk adımları bu şekilde  atmış olacağız" diye konuştu.

Toplantıda 7 protokol ve anlaşma imzalandı

Toplantıda Türkiye-Azerbaycan Yüksek Stratejik Konseyi 3. Toplantısı`nda alınan kararlar doğrultusunda, iki ülke arasında teknolojik işbirliği protokolü, bilim, teknoloji, sanayi ve girişimcilik alanında işbirliğini güçlendirmeye yönelik mutabakat zaptı, uluslararası kombine yük taşımacılığı anlaşması,  güvenlik işbirliği anlaşması, iş gününü karşılıklı istihdamına dair anlaşma imzalandı.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından, Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de toplantının sonuçlarına ilişkin ortak açıklama metnine imza koydu.söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —