Yürekli, Eman Enerji?nin çevre dostu projesini anlattı

Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, atık malzemelerin hammadde olarak kullanılmasının çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da çok önemli olduğuna vurgu yaparak, ?Kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliğinin y

4.04.2017 16:25:30 0
Yürekli, Eman Enerji?nin çevre dostu projesini anlattı

Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, atık malzemelerin hammadde olarak kullanılmasının çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliğinin yüzde 74 ile 94 su kirliliğini yüzde 35 su kullanımını yüzde 45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir” dedi. 

 

Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, Mersin’in çöpünden enerji üreten Eman Enerji’nin çevre dostu projesi ile doğaya olan katkısına da dikkat çekti.

 

4 buçuk milyon yaşındaki dünyada insanoğlunun kaynakları ilk günden bu yana olabildiğince kullandığını ifade eden Yürekli, “Peki, insanoğluna yaşam kaynağı sağlayan bu gezegene insanoğlu borcunu nasıl ödeyecek?” diye sordu.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin odağına dünyayı ve insanı koyarak bir proje geliştirdiğini anlatan Yürekli, devreye sokulan entegre atık değerlendirme geri dönüşüm ve bertaraf tesisleriyle düzenli depolama sahası ve işletmesi hakkında şu bilgileri paylaştı:

 

ÇİFTÇİYE SOLUCAN VERİLECEK

 

“Proje çöplerin ayrıştırılarak yeniden kazandırılmasına yönelik. Gezegenin sunduğu olanaklardan en iyi şartlarda faydalanmanın arayışıyla geliştirildi bu proje. Yapılan ihale sonucu 29 yıllığına yap ve kullan hakları Eman Enerji'ye verildi. Hazırda bulunan 3 adet depolama sahasına ek olarak Bozyazı'da bir yenisi planlanıyor. Bu projede tüm yatırımlar Eman Enerji tarafından yapılacak ve proje sayesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kasasına yıllık beş milyon dolar ek gelir sağlanacak. Tesisten elde edilecek bir çok faydanın yanı sıra iki buçuk milyar solucanın üreteceği gübrenin yüzde ellisi belediye tarafından Mersinli çiftçilere ücretsiz olarak verilecek.”

 

HAVA VE SU KORUNUYOR

 

Bugün dünyanın birçok ülkesinde devlet tarafından desteklenen bu tür işletmeler bulunduğunu hatırlatan Yürekli, “Eman Enerji Mersin'de farklı iş kesimlerinin kendi öz kaynaklarıyla iş hayatına başladı. Temel olarak evsel ve ticari atıkların tekrardan değerlendirilmesine dayanan bu sistem sayesinden gübreden yakıta, plastikten yem sanayisine birçok katkı sağlayacak. Atık malzemelerin ham madde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir. Kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliğinin yüzde 74 ile 94 su kirliliğini yüzde 35 su kullanımını yüzde 45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir. Geri dönüşümde amaç kaynakların lüzumsuz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarının azaltılması olarak düşünülmelidir” dedi.

 

HURDAYA ÖDENEN DÖVİZ MİKTARI DA AZALIYOR

 

Demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt, plastik, cam, kauçuk, elektronik atıklar gibi maddelerin geri dönüşüm ve tekrar kullanılmasının kaynakların tükenmesini önleyeceğine dikkat çeken Yürekli, şunları söyledi:

 

“Bu durum ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır. Geri dönüşümün amaçlarından biri de bertaraf edilecek katı atık miktarlarının azaltılması nedeniyle çevre kirliliğinin önemli ölçüde önlenmesiyle sağlanacaktır. Özellikle katı atıkları düzenli bir şekilde bertaraf edebilmek için yeterli alan bulunmayan ülkeler için katı atık miktarının ve hacminin azalması büyük bir avantajdır. Sağlıklı bir geri dönüşüm sisteminin ilk basamağı ise bu malzemelerin kaynağında ayırması suretiyle toplanılmasıdır.               

MERSİN'DE YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATIYOR

Yürekli, geri dönüşümün nasıl sağlandığını ise şöyle anlattı:

 

“Gelen katı atıklar kantardan geçirildikten sonra geçici depolama alanına alınır ve geri kazanımı olmayan büyük parçalardan ayrılır. Geri kazanım bölümüne devam eden atıklar buradan tromeller yardımıyla küllerden ve benzeri tozlardan arındırılır. Geriye kalan daha temiz ve kullanılabilir atıklar tam korumalı personel tarafından ayrılır. Bu etapta sert plastik, pet şişe ve cam malzemeler direkt olarak geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Ayrıca moloz ve inşaat atıkları da ayrılarak gömü alanına gönderilir. Manyetik ayırıcı yardımıyla geri kalan atıklardan demir çelik ve alüminyum tarzı materyaller ayrılır artık geriye sadece organik bazlı atıklar kalmaktadır bu bölümde artıklar belli havuzlarda işlenerek öncelikle yanabilir gazlara dönüştürülerek depolanır. Bunlar entegre tesis içerisindeki seralar solucan çiftlikleri ve balık çiftliklerinde ısıtma görevini üstlenecektir. bu işleler sonucunda geriye kaliteli sadece kaliteli gübre kalmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin büyük çabalarıyla oluşan bu proje Mersin'de yeni bir dönemi başlatıyor. Daha temiz bir gökyüzü, daha temiz bir çevre ve daha temiz bir dünya. Dünyanın bize ihtiyacı var bizim de ona.”

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor