ZATÜRRE HASTALIĞINDAN KORUNMA YOLLARI

Lokman Hekim Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Meryem Alpar, dünyada her yıl 5 yaşın altında 1 milyon 200 bin çocuğun zatürre nedeniyle öldüğüne işaret ederek, "Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu, çocuklar

Sağlık 11.11.2016 10:38:11 0
ZATÜRRE HASTALIĞINDAN KORUNMA YOLLARI

Lokman Hekim Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Meryem Alpar, dünyada her yıl 5 yaşın altında 1 milyon 200 bin çocuğun zatürre nedeniyle öldüğüne işaret ederek, "Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu, çocukların beşli, dörtlü karma, zatürre, kızamık aşılarının tam ve zamanında yapılmasıdır" dedi. 

 

Doktor Alpar, zatürrenin çocukların ölüm nedenleri arasında yer aldığına dikkati çekerek, bu hastalığın bakteri, virüs ve mantarlar nedeniyle oluştuğunu ifade etti. Alpar, şunları aktardı:

 

"Zatürre, yakın temasla, hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırması sırasında saçılan damlacıkların hava yolu ile yayılması sonucunda sağlıklı kişilere bulaşabilir. Bu hastalık genellikle kış aylarında ve ilkbaharın başında ortaya çıkar. Çocuklarda beslenme yetersizliği, başka bir hastalığının bulunması, ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmemesi ve kalabalık yaşam, ebeveynlerin sigara içmesi gibi çevresel şartlar zatürreye yakalanma riskini arttırır. Zatürrenin önlenmesi için en etkili yol çocukların beşli, dörtlü karma, zatürre, kızamık aşılarının tam ve zamanında yapılmasıdır. Beşli karma aşısı 2, 4, 6'ncı ayda ve 18'inci ayda, dörtlü karma aşısı ilköğretim birinci sınıfta, zatürre aşısı 2, 4, 6'ncı ayda ve 12'nci ayda, kızamık aşısı ise kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı içinde 12inci ayda ve ilköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır."

 

Lokman Hekim Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Alpar, anne sütünün zatürreye yakalanma riskini en aza indirdiğini unutmamak gerektiğini ve ev içinde hava kirliliğinin önlenmesi, ellerin yıkanmasının da zatürrenin önlenmesinde etkili önlemler olduğunu sözlerine ekledi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07