Tarih: 04.05.2018 17:29
Zeytinburnu Trafiğine Çözüm Bulundu
Zeytinburnu’nda son yıllarda yapılan anketlere göre en önemli sorunların başında trafik geliyor. Artan araç sayısı, hem trafik sıkışıklığına yol açıyor hem de egzoz salınımının artmasıyla çevreye ve sağlığa zarar veriyor. Özellikle son bir senedir bu sorun üzerine eğilen belediye yetkilileri, trafiğin aynı şekilde sorun olduğu ve çözüme kavuşturulduğu ülkelerdeki modelleri inceledi ve ilçemize uyarlayarak yeni bir sistem oluşturdu.
Amsterdam (Hollanda), Paris (Fransa), Kopenhag (Danimarka), Malmö (İsveç) ve Sevilla’dan (İspanya) örnek alınarak başlatılan sisteme en büyük destek Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’dan geldi. Teşvik amaçlı, radikal bir karar alan Başkan Murat Aydın, Zeytinburnu’nda bir yerden bir yere artık çoğunlukla makam aracıyla değil bisikletle gidecek. Sadece Başkan Aydın değil, çoklu seyahat etmeyen belediye personeli de mesai saatleri içerisinde bisiklet kullanacak. Başkan ve personelin örneklik teşkil edeceği projede, Zeytinburnu Belediyesi vatandaşlara da belli kriterler doğrultusunda 1000 adet bisiklet hediye edecek.
“MAKAM ARACIMI DEĞİL BİSİKLETİ KULLANACAĞIM”
Proje üzerine yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Yaptığımız araştırmalara göre Zeytinburnu’ndaki trafik akış hızı saatte 20 ile 30 kilometre civarında bulunuyor. Anlayacağınız ilçedeki trafik hızı epey düştü. Bu durumda mevcut yasaya göre trafik hızı, belirli bir limitin altına düştüğünde bisikletler yolu araçlarla ortak kullanabiliyor. Biz de durumdan yola çıkarak Zeytinburnu’nda bisiklet projesini başlattık. Bugünden itibaren ben ve belediye personeli arkadaşlarım artık ulaşım aracı olarak bisikleti kullanacağız. Zeytinburnu içerisinde bir noktadan başka bir noktaya giderken artık makam aracımı değil bisikleti kullanacağım. Yine belediye personeli arkadaşlarım da Zeytinburnu içerisinde bisiklet kullanacak. İnanıyorum ki ben ve mesai arkadaşlarım bisiklet kullanmaya devam edersek ilçedeki bisiklet kullanım oranı yaygınlaşır. Hatta bununla ilgili alt yapıyı büyük ölçüde oluşturduk. Bir yıldır yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde işaretlemeler, bisiklet parkı noktaları Zeytinburnu’nun birçok yerine kuruldu. Şu an elimizde 1000 adet bisiklet var. Bu bisikletleri belediye personeli ve Zeytinburnu’nda gönüllü olarak bu sürece dahil olmak isteyen vatandaşlarımıza hediye edeceğiz. Zeytinburnu’nda ulaşımı kullanan vatandaşlarımız özellikle öğrenciler, bir noktadan başka bir noktaya giderken artık araçları değil bisikleti kullanacak. Bu sayede trafik rahatlayacak, çevre kirliliği azalacak ve sağlıklı yaşam desteklenmiş olacak. Bu konuda sürücülerimizden anlayış, duyarlılık ve destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
TRAFİK SIKIŞIKLIĞI YÜZDE 40 ORANINDA DÜŞÜRÜLECEK
Zeytinburnu Belediyesi bisikletli hayata geçiş doğrultusunda İBB ve İSPARK işbirliğiyle Zeytinburnu içinde “İSBİKE Paylaşımlı Bisiklet Sistemi”ni de hayata geçirmeye hazırlanıyor. İSBİKE projesi dahilinde cadde, sokak, mahalle aralarına 41 adet bisiklet istasyonu kurularak vatandaşların stres dolu trafik sıkışıklığından uzakta daha kolay bir yolculuk yapılması sağlanacak.
2 araçtan daha az yer kaplayan İSBİKE istasyonlarında bulunan otomatlar aracılığıyla vatandaşlar farklı yöntemlerle bisikletleri saniyeler içinde alabilecekler. Bir istasyondan alınan bir bisiklet başka bir istasyona bırakılabilecek ve böylece bisikletle toplu ulaşım birbirine entegre edilmiş olacak. Abone kartı veya kredi kartı ile, belli bir süre ücretsiz olarak kullanılabilecek bisikletle vatandaşlar Zeytinburnu’nda bir noktadan bir noktaya çok kolay bir şekilde bisikletle gidebilecek.
Yapılan araştırmalar ve projeksiyon çalışmalarına göre Zeytinburnu’nda bisikletli hayata geçiş, trafik sorununu orta vadede yüzde 40’lara kadar düşürecek. Ayrıca egzoz salınımının azalmasıyla, çevre kirliliğinin önlenmesi ve hareketli bir yaşamla da günümüzün en yaygın sağlık sorunları arasında yer alan obezite, kalp krizi, hiper tansiyon ve depresyon gibi sağlık sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Sistem kapsamında ayrıca yolcuların şahsi bisikletlerini de park edebilecekleri bisiklet parkları yapıldı.
PAYLAŞIMLI BİSİKLET SİSTEMİ NEYİ AMAÇLIYOR VE NEDEN ZEYTİNBURNU?
Zeytinburnu, coğrafi açıdan düz bir zemine sahip olması sebebiyle hemen hemen ilçedeki tüm cadde, sokak ve mahalleleri bisiklet kullanmaya elverişli durumda. Bu nedenle İstanbul’daki diğer ilçelerle kıyaslandığında Zeytinburnu’nda bisiklet ile yolculuk yapmak keyifli ve yorucu olmayan bir hal alacaktır.
Düz olmasının dışında Zeytinburnu’nun çok büyük bir kısmında legal trafik hızı 30’u geçmiyor. Bu sayede bisikletli ve motorlu araçlar aynı şeridi paylaşabiliyor.
1- Trafik Sorunu Çözüme Kavuşacak
Dünyanın birçok yerinde şehirler, otomobil trafiğini azaltmak amacıyla bisiklet dostu olma yolunda hızla ilerliyor. Özellikle Amsterdam, Paris, Kopenhag, Malmö ve Sevilla gibi Avrupa şehirlerinde bu tip yerlerin sayısı giderek artıyor ve birçoğunda bisiklet alt yapısı hali hazırda oturmuş durumda. Örneğin şehir halkının %45’inin bisikletle okullarına ya da iş yerlerine gittiği Amsterdam’da bir günde toplam 2 milyon kilometre yol kat ediliyor. Hatta bazı bisikletlerde dokunmatik ekranlı GPS cihazları bulunuyor ve şehirde turlarken GPS yolunuzu bulmanıza yardımcı oluyor. Bisiklet alt yapısının en önemli noktaları hiç şüphesiz bisikletlerin trafikte birer araç olarak kabul edilip, öyle muamele görmesi. Zeytinburnu Belediyesi de kurduğu bu alt yapı sayesinde stres dolu trafik sıkışıklığından uzakta ve orta vadede yol süresinin yarı yarıya indiği bir bisiklet kentine dönüşmeyi hedefliyor.
2- Karbonmonoksit Salınımının Önüne Geçilecek
Çevre kirliliğinin pek çok sebebi bulunsa da şüphesiz ki bunlardan en önemlisi sayıları her geçen gün artan motorlu taşıtlardır. Motorlu taşıtlar çıkardıkları egzoz dumanı, yağ ve yakıt atıkları sebebiyle çevre kirliliğine neden olmaktadır. Gürültü kirliğinin yanı sıra tüm bu kirlilik ne yazık ki hem insanları hem doğadaki diğer canlıları olumsuz yönde etkilemektedir. Önemli boyutlarda çevre kirliliği meydana getiren motorlu araçlardan çıkan başta kurşun olmak üzere karbonmonoksit, nitrojen oksitleri, hidrokarbonlar ve egzoz partikülleri çevreyi büyük bir tahribatla karşı karşıya bırakmaktadır. Ayrıca, motorlu taşıtlarda yanmadan sonra açığa çıkan egzoz partikülleri de diğer kirletici etkenlere nazaran ani ve doğrudan etkili toksit özelliklere sahiptir. Tüm bunlar hem insan sağlığını hem de doğadaki diğer canlıları ciddi ölçüde tehdit etmektedir. Bu sebeplerden ötürü motorlu taşıtlar hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra insana ve çevreye verdiği zararla tekrar değerlendirilmesi gereken bir konu halini almıştır. Bu durum bisikletli hayata geçişi ihtiyaçtan çok zorunluluk haline getirmiştir.
3- Sağlık Sorunlarıyla Mücadele Edilecek
Fiziksel aktivite gerçekleştirmek için yeterli alanın bulunmaması, fiziksel aktivitenin sağlık için ne kadar önemli olduğunun yeterince anlaşılamaması ve giderek sedenter yani hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmış, hatta son araştırmalara göre toplumsal bir salgına dönüştürmüştür.
Ayrıca toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, “Spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle spor aktivitelerinin yanı sıra bisiklet kullanmak da fiziksel bir aktivite olarak kabul edilmektedir.
Düzenli fiziksel aktivite, gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında veya bu hastalıkların tedavisinde bir başka deyişle tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar oluşturabilmektedir. Ayrıca bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlık için bisiklet kullanımı konusunda toplumun bilgi düzeyinin arttırılması ve bireylere düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılmasında Paylaşımlı Bisiklet Sistemi’nin önemli boşluğu doldurması öngörülmektedir.
Özellikle son yıllarda artık gözle görülür hale gelen ve gençlerde hızla yaygınlaşan obezite ile mücadelede de önemli bir rol üstlenecek olan “Paylaşımlı Bisiklet Sistemi”nin insanları sağlıklı bir yaşama teşvik etmesi hedefleniyor.
Böylelikle Zeytinburnu birçok Avrupa şehirlerinde olduğu gibi orta vadede trafik sorununun yüzde 40’lara kadar düşürüldüğü bir ilçe olmanın yanı sıra daha temiz ve sağlıklı yaşamın olduğu bir bisiklet kenti haline dönüşecek.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —