NECDET BÜLUZ


'3.faz aşıya hazırlıklı olun'

Bu satırlar yazılırken bilim insanlarından açıklamalar geldi.


“3.faz aşıya hazırlıklı olun..”

 

 

Necdet Buluz

 

Bu satırlar yazılırken bilim insanlarından açıklamalar geldi.

“Çin aşısı Sinovac kullananlar 3.faz aşıyı mutlaka olmalıdır. Maskeleri çıkarmayın, mesafe kurallarına uyun ve hijyen ortamına dikkat edin. Tehlike henüz geçmiş değil.”

Bu açıklamanın özeti şu:

3. faz aşıya hazırlıklı olalım.

Tüm dünyada aşılamalar hızla devam ederken bazı ülkelerde yeniden tam kapanma gündeme geldi. Nedeni is hızla yayılan delta varyantının hızlı biçimde tehdit oluşturması.

Soru şu:

Daha önce uygulamaya başlanılan Çin aşısı Sinovacın koruyuculuğu ne kadar?

Bilim insanları bu konudaki tartışmalara “Aşıyı olun sorun yok. En az % 50 koruyuculuğu olacak. Hastalığa yakalanılsa bile bu hafif atlatılacak. Aşıdan kaçmayın” demişlerdi.

Şimdi ise virüsün delta varyantı ortalığı kasıp kavuruyor. Mevcut aşıların bu varyanta karşı olan etkisi ise tartışılıyor. Çin aşısı Sinovac bu açıdan şu anda gündeme oturdu.

Çin aşılarının Delta varyantına dair etkinliği ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi.

Türkiye’de de kullanılan Sinovac’ın yer aldığı araştırmada, Çin aşılarının Delta varyantının neden olduğu semptomatik ve ciddi vaka riskini azaltmada etkili olduğu belirtildi.

Sinovac sözcüsü Liu Peicheng de yaptığı açıklamada, iki doz aşının ardından bir güçlendirici doz uygulamasının, Delta varyantına karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunu hızla ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından koronavirüsün baskın türü olarak nitelenen Delta varyantı birçok ülkede görülmeye devam ederken, uygulanan aşıların varyant ile mücadeledeki etkinliğine dair araştırmalar hız kazanıyor.

Çin tarafından üretilen aşılar başta Türkiye, Brezilya ve Endonezya olmak üzere birçok ülkede kullanılırken, aşıların uygulandığı ülkelerde Delta varyantına karşı etkinliğine dair soru işaretleri devam ediyor. Bilim insanları konuyla ilgili yoğun bir çalışma yürütüyor ve açıklama üzerine açıklamalarda bulunuyorlar.

Çinli yetkililer aşılarıyla ilgili Delta varyantı üzerindeki etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi vermezken Çin’in koronavirüs ile mücadelesinde önemli bir rol oynayan epidemiyolog Zhong Nanshan gazetecilere verdiği demeçte aşılarının Delta varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı.

Nanshani,  Guangzhou kentindeki enfeksiyonların analizine dayanan araştırmanın ön sonuçlarında, “Araştırmacılar, Çin aşılarının Delta varyantının neden olduğu semptomatik ve ciddi vaka riskini azaltmada etkili olduğunu buldular” diye konuştu.

Türkiye’de de kullanılan Çin aşısı Sinovac’ın sözcüsü Liu Peicheng ise yaptığı açıklamada, aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçlarda, aşılarının Delta varyantını nötrleştirici etkide üç kat azalma gösterdiğini belirtti.

Peicheng, İki doz aşının ardından bir güçlendirici doz uygulamasının, Delta'ya karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunu hızla ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Özetleyelim:

Delta varyantı dünyada hızla yayılmamış olsa belki 3.faz aşıya gerek kalmayacaktı. Ancak, tehdit devam ediyor ve buna karşı da tedbirler alınıyor. Hatta delta varyantı nedeni ile bazı ülkelerden uçuşlar kaldırıldı.

Delta varyantının çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Delta varyantı, çok tehlikeli bir varyant; çünkü çift mutasyonlu. İki mutasyonlu virüs birleşti ve üçüncü süper bulaştırıcı bir tür oluştu. Bu yeni türün antikordan kaçma özelliği var ve şimdiye kadar bildirilen varyantların en güçlüsü, en hızlısı ve en bulaştırıcısı. 'Her şey bitti' demek için çok erken. 'Aşı yaptırdım' diye rehavete kapılmayın. İkinci aşınız yapılıncaya kadarki süreçte çok sıkı korunun. Maske takma, el yıkama ve havalandırma gibi kurallara daha sıkı uyalım" dedi.

BioNTech'in kurucu ortağı ve CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin de Delta varyantına ilişkin endişeler olduğunu söyleyerek, "İnsanların yaklaşık yüzde 50'sinin ikinci aşısını olduğu Birleşik Krallık'ta, Delta varyantı hala artıyor" dedi.

Bu durumun virüse karşı uyanık kalmanın bir nedeni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin, "Dikkatli olmazsak ve yeterince temkinli olmazsak bazı bölgelerde dördüncü dalgayla karşılaşabiliriz" diye konuştu.

 

 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz