NECDET BÜLUZ


Alman turist bu sezon 'kalimera'dedi…

Almanya’daki tur operatörleri, seyahat kısıtlamaların hafifletilmesinin ardından Yunanistan ve Kanarya Adaları’na yönelik rezervasyonlarda önemli artış yaşandığını açıkladı.


Alman turist bu sezon “kalimera” dedi…

 

Necdet Buluz

 

Almanya’daki tur operatörleri, seyahat kısıtlamaların hafifletilmesinin ardından Yunanistan ve Kanarya Adaları’na yönelik rezervasyonlarda önemli artış yaşandığını açıkladı. Neredeyse Türkiye’yi görmezden gelen tur şirketleri “Türkiye bu konuda geç kaldı” diyor.

Hep dışarıyı zorluyor ve suçluyoruz. Kendimizde hiç mi hata yok?

Yurt dışından Türkiye’yi tercih eden ülkeler pandemi konusunda vakalarda ve ölümlerdeki yükselişi gösteriyor ve “Türkiye bizim için riskli ülke” açıklamasında bulunuyorlar.

Daha önce yazmıştık:

Rusya ve İngiltere aynı konuları gündeme taşımadı mı?

Bu süre içinde rezervasyonlarda iptaller yaşandı. Rakip ülkeler kolları sıvadı. Yunanistan pastadan büyük pay kaptı.

Her ne kadar geç de olsa dışarıdan turist beklentimiz var. Türkiye’ye karşı talepler de bulunuyor. Sezonun uzaması ile sıkıntıların azalabileceği düşünülüyor.

Aşılanma sayılarındaki artış, seyahat kısıtlamalarının ve karantina uygulamalarının azaltılmasının ardından Almanların tatil rezervasyonlarında önemli artışlar yaşanmaya başladı.

Alman Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig ve seyahat endüstrisinin temsilcileri, seyahat kısıtlamalarının azaltılmasına ve karantina uygulamasının kaldırılmasına yönelik memnuniyetlerini ifade etti.

Yukarıda başlığımıza aldığımız “kalimera” Yunan dilinde “merhaba” ya da “günaydın” anlamı taşıyor. Bu satırlar yazılırken 600 bin Alman turistin Yunanistan yolunu tuttuğu haberleri geliyordu. Bu sayının Haziran ayı içinde en az 3 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Almanya’da seyahat kısıtlamalarının azaltılmasıyla rezervasyonlarda artış yaşayan en önemli destinasyonlardan biri 14 Mayıs’ta turizm sezonunu başlatan Yunanistan oldu.

Geçen birkaç günlük bu süreçte TUİ, 23 TUlfly uçuşuyla 4 bin Alman turisti Yunanistan destiasyonuna taşımıştı.

Alman tur operatörü 1 Haziran’dan itibaren 24 tatil noktasında yer alan 4 bin 500 otelde tatil imkanı sunacağını açıkladı.

TUI Group Yönetim Kurulu Üyesi Sebastian Ebel, “Talep sürekli artıyor. Akdeniz tatilleri, Yunan misafirperverliği bu yıl özellikle talep görecek” diyerek Almanlar’ın Yunanistan ve adalarına taşınacağının mesajını veriyor.

TUI Group bu yaz sezonunda uçuşlarını daha çok İspanya, Yunanistan, Portekiz ve Güney Kıbrıs’a yoğunlaştıracağını açıkladı.

Yunanistan Turizm Bakanı Harry Theoharis, Alman fvw Dergisi’ne verdiği röportajda konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Sezon açılışını her şey mükemmel olana kadar bekleyemeyiz, aksi takdirde Eylül ayına kadar beklememiz gerekir. Turizmi “sorumlu” ve “kademeli” bir şekilde yeniden başlatmak istiyoruz. Ülkemizdeki vaka sayılarının kritik seviyenin altına düşmesiyle Alman makamlarının seyahat uyarısını kaldırmasını bekliyoruz.”

Bakan Theoharis,  2019 ‘da 3,5 milyon Aman ziyaretçi sayısının koronavirüs gölgesindegeçen 2020 yılında 1,5 milyon seviyesine düşmesinin ardından bu yıl için bir tahminde bulunmanın güç olduğunu söylüyor.

Yunan Bakan “Bizim için kalite nicelikten daha önemlidir. Önemli olan, ziyaretçilerin bu yaz bizimle güvenli, rahat ve dinlendirici bir tatil geçirebilmesidir. O zaman bu, gelecek için önemli bir sinyal olacaktır”diyor.

Diğer taraftan Alman yetkililerin, Kanarya Adaları için seyahat uyarısını kaldırmasıyla bu destinasyonlara yönelik de güçlü talep artışı yaşanmaya başladı.

FTI, grubun kendi otellerinin birçoğunun zaten açık olduğunu ve çoğu otelin Temmuz ayında misafir kabul etmeye başlayacağını söyledi. Almanya’nın üçüncü büyük tur operatörü, yaz sezonu başında Almanya’nın farklı havalimanlarından Fuerteventura’ya kendi charter uçuşlarını da başlatmayı planlıyor.

Özetleyelim:

Pandemi ile mücadelede zaman kaybımız oldu. Aşılamalarda sıkıntı yaşadık. Vaka ve ölüm sayılarını beklenen noktalara düşüremedik. Bu kayıp turizmimize yansıdı. Gelişmeler bunu gösteriyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz