NECDET BÜLUZ


Dünya panikte…

İlk olarak Hindistan’da görülen Delta varyantı, en bulaşıcı mutasyon olarak öne çıkıyor.


Dünya panikte…

 

Necdet Buluz

 

 

İlk olarak Hindistan’da görülen Delta varyantı, en bulaşıcı mutasyon olarak öne çıkıyor. Alınan tüm önlemlere rağmen aşılanmanın bile yeni varyant karşısında etkisiz kalabileceği konuşuluyor. Yine de en büyük silahın aşılanma olduğu, aşıdan kaçınmamak gerektiği de bilim insanlarınca sürekli olarak dile getiriliyor.

Ortada birkaç ülke tarafından üretilen aşılar uygulanıyor. Bu aşıların hangisinin yeni varyanta karşı daha etkili olduğu da tartışılıyor.

İşin gerçek tarafı da şu:

Dünyada 3.faz aşılanma yapılıyor. Bu uygulamaya ülkemizde de başlandı. Sonuç ne olursa olsun, hangi aşı yapılmışsa yapılsın 3.faz aşı yaptırmaktan kaçınmayalım.

Bugün için pandemi ile mücadelede en etkili silah aşı ise bundan neden kaçınıyoruz ki?

Corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürürken, salgını bitirmek için geliştirilen aşılar ortaya çıkan yeni mutasyonlarla sorgulanır hale geldi. Dünya yine panikte. Hatta tam açılmaya giden bazı ülkelerde yeniden kapanma gündemde.

Eğer Hindistan varyantı yayılmaya başlarsa bunun için gereken önlemler alınacak, yeniden tam kapanmalar yaşanacak, dünya yeniden sarsılacak. Göz göre göre insanlığın bu tuzağa düşmemesi gerektiği görüşündeyiz.

Hâlihazırda pek çok ülkeye yayılmış durumda olan Delta varyantı, salgında en ağır kayıpları veren ABD’de de yeni vakaların yarısından fazlasını oluşturuyor. Uzmanlar kullanımdaki aşıların varyantlara karşı da koruyucu olduğunu açıklasa da, Pfizer-BioNTech üçüncü doz hatırlatma aşısı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) başvuru yapmaya hazırlanıyor.


Pfizer-BioNTech aşısını nüfusuna oranla en yaygın şekilde uygulayan İsrail, söz konusu aşının Delta varyantına karşı etkisinin yüzde 64’e düştüğünü öne sürmüştü. Bu verilerin ardından gelen başvuru kararı öncesi FDA ve CDC’den önemli bir açıklama yapıldı.

New York Post’un haberine göre salgınla mücadelede önemli yer tutan iki kurumun ortak açıklamasında, iki doz olarak tamamen aşılanmış kişilerin ağır hastalık ve ölüm riskine karşı korunduğu, bunun ülkede yayılan varyantlara karşı da geçerli olduğu vurgulandı. Açıklamada bu aşamada üçüncü doz olarak bir hatırlatma aşısına gerek olmadığı ifade edilirken, “Eğer bilim böyle bir aşılamaya ihtiyaç duyulduğunu gösterirse buna karşı hazırlıklıyız” denildi.

Pfizer’ın bilimsel çalışmalardan sorumlu en üst düzey yetkilisi Mikael Dolsten, İsrail’de aşının etkinliğinde yaşanan azalmanın büyük oranda Ocak ve Şubat aylarında aşılanan bireylerde görülen enfeksiyonlardan kaynaklandığını söyledi.

Dolsten’in açıklamaları da şöyle:

“Pfizer’ın geliştirdiği aşı Delta varyantına karşı da son derece etkili. Ancak daha önce tahmin edildiği üzere altı ay geçtikten sonra antikorlar azaldığı için yeniden hastalık bulaşma riski oluşması mümkün” dedi. Dolsten, Pfizer’ın İsrail’e ilişkin verilerinin çok yakında yayımlanacağını ifade ederek, “Ufak bir veri seti, fakat net bir trend olduğunu düşünüyorum. Delta’nın şu ana kadarki en bulaşıcı varyant olduğunu göz önüne aldığımızda bulaşıcılığa ve hafif hastalığa yol açabilir.”

Aşılar konusunda son bir kaç not:

Moderna ve Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen corona virüsü aşılarının kalpte iltihaplanmaya yol açtığı doğrulandı. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri, ikinci doz aşıdan sonra söz konusu yan etkinin nadir olarak ortaya çıkması arasında bağlantı olduğunu açıkladı.

Salgın sürecinde yurt dışından almayarak kendi aşısını üretmeye girişen Küba'da heyecan yaratan bir gelişme yaşandı. Ülkede geliştirilen üç dozluk Abdala aşısının koruyuculuk oranının yüzde 92.28 olduğu açıklandı.

Kanser araştırmalarıyla tüm dünyanın yakından takip ettiği Küba’da corona virüsüne karşı da önemli bir adım geldi. Salgın başladığından bu yana beş aşı adayı üzerinde çalışmalar gerçekleştirilen ülkede, iki aşı ileri aşama testlerini tamamladı.

Üçüncü aşama klinik test sonuçlarına göre, ülkede geliştirilen Abdala adlı aşının corona virüsüne karşı koruyuculuk oranı yüzde 92.28 olarak açıklandı. Üç doz olarak yapılan aşının kısa süre içinde yerel düzenleyiciler tarafından acil kullanım onayı alması bekleniyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz